Ny undersøgelse slår fast: Lønmodtagere vil have grøn omstilling
Et massivt flertal af danske lønmodtagerne bakker op om, at samfundet skal indrettes mere grønt - men omstillingen skal samtidig være socialt retfærdig. Det er især prisstigninger og jobtab, der skaber bekymringer. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Når politikerne her i starten af året skal i gang med at forhandle klimaafgifter, vil de højst sandsynligt have bred opbakning fra landets lønmodtagerne. Det fastlår en ny, omfattende undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har foretaget.
Rapporten, der bygger på massive data fra Danmarks Statistik og Epinion, viser, at 74 procent af danske lønmodtagere er positive over for den grønne omstilling. Den resterende fjerdel af de adspurgte er imidlertid skeptiske.
Rapporten viser dig samtidig, at det er vigtigt, at politikerne imødekommer de ønsker om social retfærdighed, som lønmodtagerne har i forhold til den grønne omstilling.
Frygten for fyringssedlen fylder
Hos de positivt indstillede er der også en række bekymringer, som fylder, når det kommer til udsigten til et grønnere samfund. De mest udbredte bekymringer omhandler blandt andet prisstigninger som følge af klimafgifterne. Det er imidlertid frygten for at mindste sit arbejde, der er fylder mest hos lønmodtagerne i undersøgelsen.
Læs også: Store virksomheder har diversitet på højde med klimainitiativerne
Selvom det kun er seks procent, der i undersøgelsen udtrykker bekymring over en eventuel fyringsseddel, er det hver anden, eller 48 procent, der vil være mere negativt indstillet over den grønne omstilling, hvis det betyder, at de selv eller en i deres husstand skulle ud og søge nyt arbejde.
De bekymringer mener Lizette Risgaard, formand for FH, at politikerne skal tage alvorligt.
”Lønmodtagerne føler en stor ansvarlighed både overfor klimaet og overfor hinanden. Men hvis man skal bevare og styrke opbakningen til den grønne omstilling, er det nødvendigt at have fokus på social retfærdighed. Og det er afgørende at tage hånd om beskæftigelsen for de mange bekymrede, hvis job reelt vil blive truet på kort sigt”, siger hun.
Grøn omstilling og social retfærdighed går hånd i hånd
Ser man på geografien, viser FH’ undersøgelse, at de fleste bekymrede borgere består af både ufaglærte, faglærte og lønmodtagere, som bor uden for storbyerne. Disse grupper har samtidig en større skepsis i forhold til klimaafgifter, selvom et flertal fortsat bakker op om dem.
Læs også: Diversitet er forretningskritisk for marketing- og bureauverdenen i 2022, mener eksperter
Og faktisk peger andre analyser på, at de har grund til at bekymre sig mere end lønmodtagere med en længere videregående uddannelse eller i storbyerne.
Det Miljøøkonomiske Råd med de økonomiske vismænd i spidsen konkluderer nemlig i sin seneste rapport, at de kommende klimaafgifter vil koste cirka 20.000 job på kort sigt. De mest udsatte jobs finder man i Vestdanmark, og de mest udsatte lønmodtagere har kortere uddannelse end gennemsnittet.
Dog viser undersøgelsen i den forbindelse at næsten 80 procent mener, at personer, som mister sit arbejde, skal hjælpes videre, og at omstillingen ikke må øge uligheden. Den grønne omstilling kan altså ikke ske uden social retfærdighed. Det samme understreger Lizette Risgaard.
”Klimaafgifter er nødvendige for effektiv grøn omstilling. Men de kan blive et bump for nogle – fx ufaglærte og folk uden for de store byer. Dem må vi ikke lade i stikken. Vi skal sikre, at de får nye kompetencer, så alle kommer med i den grønne omstilling. Derfor er det afgørende med bedre mulighed for uddannelse og dagpenge, der skaber tryghed”, siger hun.
- HCL