Ny undersøgelse slår fast: Lønmodtagere vil have grøn omstilling

Et massivt flertal af danske lønmodtagerne bakker op om, at samfundet skal indrettes mere grønt - men omstillingen skal samtidig være socialt retfærdig. Det er især prisstigninger og jobtab, der skaber bekymringer. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Langt de fleste af landets lønmodtagere er positivt indstillede over en grøn omstilling af samfundet. Arkivfoto..

18.01.2022

CSR.dk

Når politikerne her i starten af året skal i gang med at forhandle klimaafgifter, vil de højst sandsynligt have bred opbakning fra landets lønmodtagerne. Det fastlår en ny, omfattende undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har foretaget.

Rapporten, der bygger på massive data fra Danmarks Statistik og Epinion, viser, at 74 procent af danske lønmodtagere er positive over for den grønne omstilling. Den resterende fjerdel af de adspurgte er imidlertid skeptiske.

Rapporten viser dig samtidig, at det er vigtigt, at politikerne imødekommer de ønsker om social retfærdighed, som lønmodtagerne har i forhold til den grønne omstilling.

Frygten for fyringssedlen fylder
Hos de positivt indstillede er der også en række bekymringer, som fylder, når det kommer til udsigten til et grønnere samfund. De mest udbredte bekymringer omhandler blandt andet prisstigninger som følge af klimafgifterne. Det er imidlertid frygten for at mindste sit arbejde, der er fylder mest hos lønmodtagerne i undersøgelsen.

Læs også: Store virksomheder har diversitet på højde med klimainitiativerne

Selvom det kun er seks procent, der i undersøgelsen udtrykker bekymring over en eventuel fyringsseddel, er det hver anden, eller 48 procent, der vil være mere negativt indstillet over den grønne omstilling, hvis det betyder, at de selv eller en i deres husstand skulle ud og søge nyt arbejde.

De bekymringer mener Lizette Risgaard, formand for FH, at politikerne skal tage alvorligt.

”Lønmodtagerne føler en stor ansvarlighed både overfor klimaet og overfor hinanden. Men hvis man skal bevare og styrke opbakningen til den grønne omstilling, er det nødvendigt at have fokus på social retfærdighed. Og det er afgørende at tage hånd om beskæftigelsen for de mange bekymrede, hvis job reelt vil blive truet på kort sigt”, siger hun.

Grøn omstilling og social retfærdighed går hånd i hånd
Ser man på geografien, viser FH’ undersøgelse, at de fleste bekymrede borgere består af både ufaglærte, faglærte og lønmodtagere, som bor uden for storbyerne. Disse grupper har samtidig en større skepsis i forhold til klimaafgifter, selvom et flertal fortsat bakker op om dem.

Læs også: Diversitet er forretningskritisk for marketing- og bureauverdenen i 2022, mener eksperter

Og faktisk peger andre analyser på, at de har grund til at bekymre sig mere end lønmodtagere med en længere videregående uddannelse eller i storbyerne.

Det Miljøøkonomiske Råd med de økonomiske vismænd i spidsen konkluderer nemlig i sin seneste rapport, at de kommende klimaafgifter vil koste cirka 20.000 job på kort sigt. De mest udsatte jobs finder man i Vestdanmark, og de mest udsatte lønmodtagere har kortere uddannelse end gennemsnittet.

Dog viser undersøgelsen i den forbindelse at næsten 80 procent mener, at personer, som mister sit arbejde, skal hjælpes videre, og at omstillingen ikke må øge uligheden. Den grønne omstilling kan altså ikke ske uden social retfærdighed. Det samme understreger Lizette Risgaard.

”Klimaafgifter er nødvendige for effektiv grøn omstilling. Men de kan blive et bump for nogle – fx ufaglærte og folk uden for de store byer. Dem må vi ikke lade i stikken. Vi skal sikre, at de får nye kompetencer, så alle kommer med i den grønne omstilling. Derfor er det afgørende med bedre mulighed for uddannelse og dagpenge, der skaber tryghed”, siger hun.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart