Ny undersøgelse viser, at håndværkere er positive overfor bæredygtighed
Stark har for andet år i træk lavet en undersøgelse af håndværkernes holdning til bæredygtighed i byggeriet. Den viser, at omtrent 60 procent af håndværkerne er positivt stemt overfor grønne tiltag, men de føler ikke selv, de ved nok.
Byggecenterkæden Stark har i september undersøgt håndværkeres holdning til bæredygtighed. Og undersøgelsen viser, at cirka 60 procent af håndværkerne er positive overfor bæredygtighed i byggebranchen, mens det sidste år kun var 35 procent, der havde samme holdning.
Læs også: Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt
”Håndværkerne bliver ofte glemt, når visionerne for bæredygtigt byggeri bliver besluttet oppe i hjørnekontorerne. Også selv om det er håndværkerne, der skal sikre, at visionerne bliver ført ud i livet, og håndværkerne der knokler for, at byggeriet når de mål, vi skal”, siger adm. direktør i Stark, Britta K. Stenholt.
Håndværkerne savner viden
I 2018 er der 25 procent flere håndværkere, der ser lyst på bæredygtighed, til forskel fra året før, ifølge Starks undersøgelse, og det kan der være mange grunde til.
Starks egnet bud er det fokus, kæden har haft på at formidle bæredygtighed, forklarer Britta K. Stenholt:
”En af de største barrierer for håndværkerne er manglende viden om bæredygtighed. Derfor er det vigtigt, at regler og krav formidles, så de giver mening ude på byggepladserne, ligesom det generelt skal være nemmere at bygge bæredygtigt", siger hun og tilføjer:
"Der er med andre ord nok at tage fat på, og vi vil derfor fortsætte med at sætte fokus på, hvordan vi kan gøre bæredygtighed mere tilgængeligt og mindre besværligt for håndværkerne”.
Bæredygtighedsundersøgelsen viser, at kun 35 procent mener at de har nok viden om bæredygtige byggematerialer og at blot 18 procent rådgiver deres kunder om bæredygtighed i byggeprojekter.
Fordele og ulemper
Undersøgelsen giver samtidig indblik i udfordringer og muligheder med bæredygtige byggerier, ifølge branchefolkene selv.
Håndværkerne har svaret, at de tre største fordele ved bæredygtigt byggeri er miljørigtige produktionsmetoder, social ansvarlighed og forbedret arbejdsmiljø.
Omvendt har håndværkerne meldt ud, at de største udfordringer er manglende viden, materialeomkostninger og at diverse processer er tidskrævende pga. ekstra administration og dokumentation.
Læs også: Bæredygtigt byggeri kræver mere end løs snak og båltaler
Starks undersøgelse er baseret på deres egne professionelle kunder fra håndværkererhvervet, med 1.843 respondenter.
- SN