16.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Nye tal fra norsk skole påviser effekten af hybridventilation: sparer 342.000 kWh om året

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mesterfjellet Skole i Larvik, Norge slog for to år siden dørene op til første skoledag med en vision om at være en bæredygtig skole, blandt andet gennem brugen af hybrid ventilation. Nu viser nye energimålinger, at skolen sparer mere end 342.000 kWh om året svarende til omtrent 330.030 norske kroner i elforbrug ift. gældende regler i TEK10. Samme besparelse ville være på cirka 684.000 kroner i Danmark grundet andre elpriser.

I 2014 åbnede en splinterny skole i den norske kommune Larvik. Beslutningen om at bygge en ny skole bundede først og fremmest i det manglende vedligehold og umoderne faciliteter på kommunens ældre skoler, som dermed heller ikke kunne leve op til de stadigt strengere energikrav, som Norge oplever på samme måde som Danmark. Derfor gik Larvik kommune sammen med Buer Entreprenør og arkitektfirmaerne CEBRA, SPINN Arkitekter og Various Architects om at skabe en skole med fokus på miljø, moderne undervisningsformer og optimale indlæringsforhold.

Den 6.000 kvm store skole blev derfor opført med klare referencer til den omkringliggende natur, blandt andet med et stort atrium med glas i facaden, og med hybridventilation, som er en kombination af traditionel mekanisk ventilation og naturlig ventilation via motoriseret styring af vinduerne.

Gode erfaringer med hybrid ventilation
Larvik kommune har i tidligere projekter brugt hybrid ventilation, som både er energioptimerende og godt for indeklimaet samt elevernes indlæringsevne. Det var derfor ikke svært at lade valget falde på netop denne løsning til Mesterfjellet. ”Ventilationen fungere efter vores mening meget tilfredsstillend, og luftkvaliteten samt temperaturen opleves som værende behagelig i alle rum. Det er klart et system vi kan anbefale”, udtaler Eva-Lise Børven Olsen, forhenværende rektor på Mesterfjellet. 

Det valgte system (NV Advance®) er udviklet og produceret af den danske cleantech virksomhed, WindowMaster, som har mange års erfaring med netop bæredygtige ventilationsløsninger, inklusiv hybrid- og naturlig ventilation. Systemet beror på intelligent styring af vinduerne, der åbnes og lukkes baseret på input fra sensorer i alle rum, der bl.a. måler luftkvaliteten samt en vejrstation på skolens tag, der monitorerer udendørs vejrforhold og dennes effekt på indeklimaet. Det intelligente system styrer ydermere belysning, solafskærmning og opvarmning således at alle bygningens funktioner er integreret på en let og overskuelig måde via en enkelt løsning.

Bæredygtig ventilationsløsning giver store besparelser
I dag, tre år efter skolen åbnede, er der en tilstrækkelig mængde data, til at kunne vurdere hvorvidt Mesterfjellet har levet op til sine ambitiøse miljømål.

Der er i alt 160 motoriserede vinduer på skolen, som tager over for den mekaniske ventilation i sommermånederne. Dermed kan brugen af den mekaniske ventilation nedskaleres markant, hvilket betyder en tilsvarende nedskalering af energiforbruget, da naturlige ventilation har et minimalt forbrug sammenlignet med mekanisk ventilation. På Mesterfjellet er der, via WindowMasters hybrid ventilation, sammenlagt sparet mere end 342.000 kWh per år i forhold til de norske krav og hvad denne type projekt normalt dimensioneres til. Dette svarer til en årlig besparelse på over en kvart million kroner; økonomiske midler som skolen potentielt kan bruge på andre vigtige opgaver.

Data fra skolen har således en påviselig effekt af hvordan hybridventilation kan nedbringe energiforbruget i bygninger uden at gå på kompromis med det gode, friske indeklima. Hybrid ventilation er en relativ ny løsning, så data fra skolen er derfor også med til at drage paralleller mellem teori og praksis.

Hybrid ventilation fra WindowMaster
Mesterfjellets hybridløsning benytter motoriserede vinduer med intelligent styring (NV Advance®) samt mekanisk ventilation. Den naturlige ventilation, som opnås med det intelligente styresystem til vinduesmotorerne, bruges det meste af året til både at sikre frisk luft og til køling af skolen, mens den mekaniske del assisterer vinduerne i vintermånederne for at udnytte varmegenvinding i systemet. Løsningen giver et optimalt indeklima og samlet set en mere energivenlig bygning.

Et normalt ventilationsanlæg til denne type bygning er dimensioneret til at levere 98.000 m3 luft i timen. Men på grund af tilføjelsen af luft med naturlig ventilation, er luftmængden via mekanisk ventilation reduceret til 48.000 m3 i timen på Mesterfjellet. Dette betyder både et mindre strømforbrug, da resten af luften leveres naturligt, men også at selve pladsen til det mekaniske ventilationssystem er blevet reduceret markant, hvilket har givet mere plads i bygningen til andre ting.

Alle opholdsrum mod facaden er udstyret med vinduer og ventilationsspjæld, der styres alt efter personbelastning og vejrforhold. Skolen er desuden delt op i zoner på rumniveau, hvor hver zone styres individuelt i forhold til luftkvalitet og temperatur, så alle rum har det ideelle indeklima med en behagelig temperatur, frisk luft og ingen træk. 

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige byer

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere