Nye tider i vente for Danish Crown

Plantebaserede fødevarers stigende popularitet blandt danske forbrugere og en spritny klimafokuseret klimaaftale, er nogle af de udfordringer danske Danish Crown lige nu skal tage stilling til, hvis koncernen vil overleve. Topchef lover selv ændringer og større gennemsigtighed i forretningen fremover.

I fremtiden kan Danish Crowns administerende direktør, Jais Valur, godt se oksekød blive til et luksusprodukt. Foto: Danish Crown..

12.10.2021

CSR.dk

Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, står overfor store forandringer. Ikke mindst i kølvandet på regeringens nyligt indgåede grønne landbrugsaftale, men også gennem forbrugere, der i stor stil skærer ned på kød og mejeri til fordel for plantebaserede alternativer.

Det erkender koncernens topchef, Jais Valur, også, oplyser Berlingske.

”Det er blevet tydeligt for mig, at den måde, man forbruger og tænker kød på, kommer til at ændre sig markant i de kommende år. Klima bliver en ’license to produce’ i Danmark. Hvis vi ikke kan løse den opgave, så vil samfundet og politikerne sige, at så behøver vi kun at producere det, der skal spises i Danmark. Så skal vi ikke være så store”, siger han til mediet.

Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

Mere specifikt mener topchefen, at oksekød vil være sværere at ændre på produktionsmæssigt, hvis man skal mindske dets klimabelastning. Det kan ligefrem blive til et luksusprodukt på lige fod med champagne.

Her vil griseproduktionen have flere muligheder, hvor Jais Valur tror på, at man kan opretholde det nuværende produktionsomfang og i stedet fokusere på måltidsløsninger, eller færdiglavede komponenter til måltider.

Initiativet hænger sammen med den klimastrategi Danish Crown bragte på bordet for to år siden. Målet er en halvering af kødproduktionens udledte CO2 i 2030 og en yderligere ambition om at være klimaneutral som virksomhed samme år.

For at indfri de ambitioner har koncernen også tilmeldt sig Verdensfonden, World Ressource Institute og Global Impacts initiativ Science Based Targets. Samtidig lover Jais Valur, at Danish Crown fremover vil være mere gennemsigtig i formidlingen af sine klimadata.

Læs også: Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere

Den helt store udfordring i nedringningen af drivhusgasserne kommer dog ikke til at ligge hos koncernen selv. Langt den største klimabelastning kommer nemlig fra Danish Crowns landmænd. Her forventes det, at selskabets 6.000 landmænd skal skyde omkring fem milliarder kroner i bæredygtige tiltag. Det handler om at klimaoptimere stalde, ventilationsanlæg og gyllehåndtering samt et øget fokus på digitalisering.

Fokuser på noget andet
Hos Greenpeace er man tilfredshed med, at Jais Valur bekræfter, at oksekød er en kæmpe klimaudfordring – men sådan skal griseproduktionen også anskues, mener Kristine Clement, der er kampagneleder for fødevarer og skov i organisationen.

”Det er fantastisk, at Jais Valeur siger, at oksekød er et champagneprodukt. Jeg er helt enig. Men jeg mener altså også, at svinekød skal være et champagneprodukt. Svinekød er også et stærkt klimabelastende produkt, først og fremmest fordi foderproduktion til svin optager et rigtig stort jordareal og kræver et stort vandforbrug. Grise spiser det samme som mennesker, så det ville være meget bedre, hvis vi bare selv spiste det. Vi spilder en masse energi og ressourcer på, at grisen omdanner planteføde til proteiner”, siger hun til Berlingske.

 - HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø