Nye tider i vente for Danish Crown
Plantebaserede fødevarers stigende popularitet blandt danske forbrugere og en spritny klimafokuseret klimaaftale, er nogle af de udfordringer danske Danish Crown lige nu skal tage stilling til, hvis koncernen vil overleve. Topchef lover selv ændringer og større gennemsigtighed i forretningen fremover.
Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, står overfor store forandringer. Ikke mindst i kølvandet på regeringens nyligt indgåede grønne landbrugsaftale, men også gennem forbrugere, der i stor stil skærer ned på kød og mejeri til fordel for plantebaserede alternativer.
Det erkender koncernens topchef, Jais Valur, også, oplyser Berlingske.
”Det er blevet tydeligt for mig, at den måde, man forbruger og tænker kød på, kommer til at ændre sig markant i de kommende år. Klima bliver en ’license to produce’ i Danmark. Hvis vi ikke kan løse den opgave, så vil samfundet og politikerne sige, at så behøver vi kun at producere det, der skal spises i Danmark. Så skal vi ikke være så store”, siger han til mediet.
Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik
Mere specifikt mener topchefen, at oksekød vil være sværere at ændre på produktionsmæssigt, hvis man skal mindske dets klimabelastning. Det kan ligefrem blive til et luksusprodukt på lige fod med champagne.
Her vil griseproduktionen have flere muligheder, hvor Jais Valur tror på, at man kan opretholde det nuværende produktionsomfang og i stedet fokusere på måltidsløsninger, eller færdiglavede komponenter til måltider.
Initiativet hænger sammen med den klimastrategi Danish Crown bragte på bordet for to år siden. Målet er en halvering af kødproduktionens udledte CO2 i 2030 og en yderligere ambition om at være klimaneutral som virksomhed samme år.
For at indfri de ambitioner har koncernen også tilmeldt sig Verdensfonden, World Ressource Institute og Global Impacts initiativ Science Based Targets. Samtidig lover Jais Valur, at Danish Crown fremover vil være mere gennemsigtig i formidlingen af sine klimadata.
Læs også: Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
Den helt store udfordring i nedringningen af drivhusgasserne kommer dog ikke til at ligge hos koncernen selv. Langt den største klimabelastning kommer nemlig fra Danish Crowns landmænd. Her forventes det, at selskabets 6.000 landmænd skal skyde omkring fem milliarder kroner i bæredygtige tiltag. Det handler om at klimaoptimere stalde, ventilationsanlæg og gyllehåndtering samt et øget fokus på digitalisering.
Fokuser på noget andet
Hos Greenpeace er man tilfredshed med, at Jais Valur bekræfter, at oksekød er en kæmpe klimaudfordring – men sådan skal griseproduktionen også anskues, mener Kristine Clement, der er kampagneleder for fødevarer og skov i organisationen.
”Det er fantastisk, at Jais Valeur siger, at oksekød er et champagneprodukt. Jeg er helt enig. Men jeg mener altså også, at svinekød skal være et champagneprodukt. Svinekød er også et stærkt klimabelastende produkt, først og fremmest fordi foderproduktion til svin optager et rigtig stort jordareal og kræver et stort vandforbrug. Grise spiser det samme som mennesker, så det ville være meget bedre, hvis vi bare selv spiste det. Vi spilder en masse energi og ressourcer på, at grisen omdanner planteføde til proteiner”, siger hun til Berlingske.
- HCL