03.03.2020 | Klima, miljø og energi
Nyt boligområde sætter naturen for bordenden
Indhold fra partner Hvad er dette?
Et ægtepar på Nordstevns med et stort stykke landbrugsjord omkring deres gård udstykker nu til boligkvarter med naturen som omdrejningspunkt. De har allieret sig med Danmarks Naturfredningsforening.
Ægteparret Käte M. Gjørup og Anker Nielsen er i gang med at omdanne landbrugsjorden omkring deres gård syd for Køge til et livgivende bolig-natur-område. Et sted, hvor naturen sidder for bordenden, og hvor dyrelivet får et tiltrængt helle i det ellers så vidstrakte landbrugslandskab på Stevns. Navnet er Nicolinelund.
Parrets 27 hektar landbrugsjord kunne nemt transformeres til et tæt bebygget boligkvarter med brede lige veje, høj bebyggelsesprocent, tætpakkede rækkehuse, hegn og ligusterhække. Men parret vil noget andet.
- Vi er ret nye i det hér, men fundamentalt er vores ønske at byudvikle uden at naturafvikle. Vi gør det på denne måde, fordi vi som mange andre vil tage ansvar for naturen, biodiversiteten og klimaet, fortæller Käte M. Gjørup.
Fokus på truede arter
Parret har netop indgået samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, og hensigten er at anlægge Nicolinelund efter de samme principper for arealanvendelse, som foreningen anbefaler.
- Vi genetablerer naturen i området med både hjemmehørende og lokale planter og med særlig fokus på truede arter, så naturen frit kan udfolde sig” fortæller Anker Nielsen.
Både haver og fællesarealer skal bidrage til biodiversiteten, der løbende monitoreres. I planarbejdet har biodiversitetsforsker Rasmus Ejernæs fra Århus Universitet givet gode råd, og det samme har formanden for Danmarks Naturfredningsforening på Stevns, Michael Løvendal Kruse.
Sætter nu standard
Han beskriver Nicolinelund som nytænkende.
- Nicolinelund er starten på en ny bevægelse, fordi det sætter en ny naturstandard for fremtidens villakvarter, siger Michael Løvendal Kruse.
Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Gjerding, venter sig meget af samarbejdet med Nicolinelund.
- Vi betragter Nicolinelund som en form for laboratorium, hvor vi sammen kan afprøve ideer og udvikle et eksempelprojekt, hvis principper kan inspirere naturvenlig byudvikling landet over, siger Maria Reumert Gjerding.
Nicolinelund kommer til at ligge i Strøby Egede, syv km syd for Køge, og kommer til at omfatte fire nye landsbyer med giftfrie, naturvenlige haver anlagt omkring gadekær, søer og grøfter, frugtlunde og en eng på mere end 40.000 m2 med natursti direkte til havet.
Fakta om Nicolinelund
- Nicolinelund omdanner 27 ha landbrugsjord til bæredygtigt bolig-natur-område.
- Mere end 60% af arealet vil med eng, vådområder og naturvenlige haver bidrage direkte til biodiversiteten.
- Hele området tilmeldes Danmarks Naturfredningsforenings Giftfrie Haver.
- Engen vil udgøre en vigtig naturkorridor mellem havet og Natura 2000 området Tryggevælde Ådal.
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner