Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Ressourcerækkerne på Amager er et cirkulært byggeri. Foto: Circle House Lab.

02.03.2021

CSR.dk

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

Alle aktører i byggebranchen kan begynde at lede efter forretningsmuligheder i cirkulær økonomi. Kilde: Circle House Lab, Green Paper 04 Forretningsmodeller.

Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
  • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
  • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.
  • Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

    Fem investeringsideer
    Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

    Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

    1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
    2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
    3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
    4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
    5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

    Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

    Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

    ”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

    Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
    Download From Principles to Practices
    Besøg Circle House Lab  

    Dansk Standard

    Sponseret

    Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

    Bureau Veritas

    Sponseret

    Online forum om food waste & loss

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: cirkulær økonomi 2021

    Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

    Relateret indhold

    19.04.2024CSR.dk

    Fædre i finanssektoren tager mere barsel

    19.04.2024CSR.dk

    Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

    18.04.2024CSR.dk

    Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

    17.04.2024CSR.dk

    Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

    15.04.2024CSR.dk

    Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

    12.04.2024CSR.dk

    Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

    11.04.2024Valified

    Sponseret

    Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

    11.04.2024BSR

    Sponseret

    So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

    Jobmarked

    Se alle

    Daka Denmark A/S

    Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

    Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    05.05.2024

    Andel

    Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

    Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    05.05.2024

    Andel

    Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

    Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    05.05.2024

    Andel

    Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

    Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    05.05.2024

    Etisk Handel Danmark

    Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

    Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    04.05.2024

    BESTSELLER

    SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

    Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    01.05.2024

    Etisk Handel Danmark

    Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

    Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

    Ansøgningsfrist

    04.05.2024

    Thygesen Textile Group

    Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

    Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    19.04.2024

    Compass Group Danmark A/S

    Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

    Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    21.04.2024

    Fortum Waste Solutions A/S

    Apprentice Warehouse

    Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

    Område

    Syddanmark

    Ansøgningsfrist

    30.04.2024

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Sustainable Business Solutions ApS
    Efteruddannelse
    Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

    Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

    Dato

    16.04.2024

    Tid

    08:30

    Sted

    Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

    Klimakurser
    Kursus
    Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

    Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

    Dato

    17.04.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Live online (Zoom)

    Dansk Standard
    Kursus
    Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

    ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

    Dato

    22.04.2024

    Sted

    København, Nordhavn

    Dansk Standard
    Kursus
    Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

    På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

    Dato

    22.04.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

    UN Global Compact Network Denmark
    Konference
    Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

    Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

    Dato

    22.04.2024

    Tid

    12:30

    Sted

    Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

    Aros Business Academy
    Kursus
    Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

    Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

    Dato

    22.04.2024

    Sted

    Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus