Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Ressourcerækkerne på Amager er et cirkulært byggeri. Foto: Circle House Lab.

02.03.2021

CSR.dk

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

Alle aktører i byggebranchen kan begynde at lede efter forretningsmuligheder i cirkulær økonomi. Kilde: Circle House Lab, Green Paper 04 Forretningsmodeller.

Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
  • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
  • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.
  • Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

    Fem investeringsideer
    Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

    Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

    1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
    2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
    3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
    4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
    5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

    Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

    Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

    ”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

    Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
    Download From Principles to Practices
    Besøg Circle House Lab  

    Dansk Standard

    Sponseret

    DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

    Rambøll A/S

    Sponseret

    Final Call: ESRS Deep-dive webinar

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: cirkulær økonomi 2021

    Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

    Relateret indhold

    03.04.2025CSR.dk

    Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

    03.04.2025CSR.dk

    Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

    03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

    Sponseret

    Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

    03.04.2025Lemvigh-Müller

    Sponseret

    ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

    02.04.2025CSR.dk

    Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

    02.04.2025CBS Executive Fonden

    Sponseret

    Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

    01.04.2025CSR.dk

    Velux satser stort på den cirkulære model

    01.04.2025CSR.dk

    Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    UN Global Compact Network Denmark
    Webinar
    Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

    Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

    Dato

    02.04.2025

    Tid

    09:00

    Sted

    Online via Zoom

    Verarca
    Event
    Få styr på CO2-beregningen

    Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

    Dato

    04.04.2025

    Tid

    10:30

    Sted

    Online

    Bureau Veritas
    Kursus
    ISO 14001 Intern Auditor

    På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

    Dato

    07.04.2025

    Tid

    08:00

    Sted

    Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

    Bureau Veritas
    Kursus
    ISO 14001 Intern Auditor

    På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

    Dato

    07.04.2025

    Tid

    08:30

    Sted

    Vejle

    Aros Business Academy
    Kursus
    Livscyklusvurdering (LCA)

    Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

    Dato

    07.04.2025

    Tid

    09:00

    Sted

    Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

    CABI
    Webinar
    Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

    Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

    Dato

    08.04.2025

    Tid

    08:30

    Sted

    Online