19.02.2021  |  Strategi & ledelse

Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

  • Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
  • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
  • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.

Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

Fem investeringsideer
Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

  1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
  2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
  3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
  4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
  5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
Download From Principles to Practices
Besøg Circle House Lab  

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi 2021

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere