Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Ressourcerækkerne på Amager er et cirkulært byggeri. Foto: Circle House Lab.

02.03.2021

CSR.dk

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

Alle aktører i byggebranchen kan begynde at lede efter forretningsmuligheder i cirkulær økonomi. Kilde: Circle House Lab, Green Paper 04 Forretningsmodeller.

Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
  • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
  • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.
  • Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

    Fem investeringsideer
    Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

    Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

    1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
    2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
    3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
    4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
    5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

    Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

    Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

    ”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

    Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
    Download From Principles to Practices
    Besøg Circle House Lab  

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Sponseret

    Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

    SUSTAINX ApS

    Sponseret

    Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: cirkulær økonomi 2021

    Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

    Relateret indhold

    21.11.2024CSR.dk

    Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

    21.11.2024CSR.dk

    Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

    19.11.2024CSR.dk

    Manglende klimasikring kan koste dyrt

    18.11.2024CSR.dk

    Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

    15.11.2024CSR.dk

    Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

    14.11.2024CSR.dk

    Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

    08.11.2024CSR.dk

    Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

    07.11.2024Atea Danmark A/S

    Sponseret

    Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

    Jobmarked

    Se alle

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    FSR - danske revisorer
    Uddannelse
    Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

    Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

    Dato

    01.11.2024

    Sted

    Onlineundervisning selvstudie

    FSR - danske revisorer
    Uddannelse
    Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

    Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

    Dato

    01.11.2024

    Sted

    Onlineundervisning selvstudie

    MäRK
    Kursus
    Impact Manager

    Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

    Dato

    05.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Copenhagen

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

    Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

    Dato

    06.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

    Bureau Veritas
    Kursus
    Intro til CSRD-rapportering

    EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

    Dato

    07.11.2024

    Sted

    Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

    Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

    Dato

    12.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V