Her ligger indtjeningen i cirkulært byggeri

Omstilling til cirkulære principper går en del hurtigere, hvis den kan bindes op på nye forretningsmuligheder. Også i byggebranchen, og netop det har netværket Circle House Lab nu undersøgt.

Ressourcerækkerne på Amager er et cirkulært byggeri. Foto: Circle House Lab.

02.03.2021

CSR.dk

Der er god grund til at lede efter de cirkulære forretningsmodeller i byggebranchen. Cirka 40 procent af verdens CO2-udledninger kan relateres til byggeriet og bygningerne. Det er dog kun få virksomheder i branchen, som i dag kan tjene penge på at være 100 procent cirkulære. Så det er en god idé at finde frem til områder, det giver forretningsmæssig mening at fokusere på.

”Der er masser af barrierer, som fx manglende viden om materialer, og der er stadig kun få fuldtonede cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. Men samtidig findes der mange cirkulære forretningselementer: Bygherrer, der sparer penge på at genbruge materialer, ingeniører, der kortlægger genbrugte materialer, arkitekter, der tegner byggerier efter principperne i design for adskillelse,” fortæller Tine Lange, CSRrådgiver i Responsible Assets og, sammen med 3XN arkitekters grønne tænketank GXN, initiativtager til netværket.

Læs også: Byggebranchen skal være grønnere: 14 erhvervsforskere vil finde en løsning

Derfor har netværket Circle House Lab udgivet et green paper om netop cirkulære forretningsmodeller, for at finde ud af, hvordan man kan gøre markedskræfterne til medspiller i udviklingen. Netværket kommer med tre overordnede anbefalinger, som netværkets over 100 medlemmer fra byggebranchen er nået frem til:

Alle aktører i byggebranchen kan begynde at lede efter forretningsmuligheder i cirkulær økonomi. Kilde: Circle House Lab, Green Paper 04 Forretningsmodeller.

Når det offentlige bygger, bør de stille krav til cirkularitet. Dvs. krav om direkte genbrug, genanvendelse af ressourcer, design for adskillelse, totaløkonomi, livscyklusanalyser og CO2-besparelse.
  • Cirkulær forretning behøver ikke at betyde produktion af nye materialer og bygninger. Den kan også findes gennem bedre brug af de eksisterende. Et sted at starte er at anvende bygningsmassen optimalt, så kvadratmeterne udnyttes og bygninger ikke står tomme; en restaurant om aftenen kan være kontor om dagen. Et hotel om sommeren kan være erhvervslejemål om vinteren. En anden mulighed er at lease i stedet for at købe eller sælge – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer, mv.
  • Implementer CO2-afgifter, så markedskræfterne bliver medspiller i stedet for modspiller i omstillingen til cirkulært byggeri.
  • Green Paperet går skridtet videre, og har samlet ideer til, hvordan de forskellige aktører i byggebranchen kan arbejde sig hen mod det cirkulære. De kan ses, hvis man klikker på det lille billede til højre.

    Fem investeringsideer
    Nogle af de vigtigste aktører i forhold til omstillingen af byggesektoren er bygherrerne. For dem er spørgsmålet, hvad de skal investere i? Det har arkitektvirksomheden GXN, rådgivervirksomheden Arup og Ellen MacArthur Foundation kigget på og udgivet en rapport om: From Principles to Practices.

    Der er fem. Fem cirkulære investeringsmodeller i byggebranchen. Ifølge rapporten er de:

    1. Fleksible kvadratmeter - der kan skabes ny værdi og spares ressourcer gennem bedre brug af eksisterende kvadratmeter. Med fleksible løsninger kan en restaurant om aftenen være et kontor om dagen.
    2. Tilpasning over tid - ingen ved, hvad fremtiden bringer, og derfor er der langtidssikret værdi i bygninger, der kan tilpasses over tid - rammer, der kan rumme markedets ændringer, sociale forhold og nye programmer.
    3. Flytbare bygninger - semi-permanente og flytbare bygninger kan skabe værdi i udviklingen af nye områder eller ved afholdelse af større begivenheder
    4. Indlejret værdi - materialernes livscyklus kan sikres allerede ved bygningens opførelse ved at indgå kontrakt med en aftager af fremtidige nedrivningsmaterialer.
    5. Produkt som services - dele af bygninger kan leases i stedet for at sælges – fx når det gælder vinduer, døre, ventilation, varmesystemer mv. Leasing som forretningmodel har potentiale for også at kunne gælde hele bygningskomplekser.

    Læs også: Stort nyt projekt, med Global Fashion Agenda i spidsen, skal tage tekstilgenanvendelse til nye højder

    Ejendomsudvikleren NREP har arbejdet for at fremme cirkulært byggeri siden 2014 og oplever, at de cirkulære investeringer i stigende grad er konkurrencedygtige, fortæller partner i virksomheden Gustaf Lilliehook:

    ”Det er en stejl læringskurve for alle, og vi er kun ved at tage de første skridt. Vi er meget bevidste om vores rolle og muligheder som bygherren, der efterspørger byggeprodukter, og derfor indgår vi i dialog ikke kun med producenterne, men også med politikere og andre beslutningstagere, der er med til at forme rammerne for markedet.”

    Download Green Paper om cirkulære forretningsmodeller i byggeriet 
    Download From Principles to Practices
    Besøg Circle House Lab  

    Toyota Material Handling A/S

    Sponseret

    3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

    Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

    Sponseret

    Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: cirkulær økonomi 2021

    Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

    Relateret indhold

    22.07.2024CSR.dk

    Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

    18.07.2024CSR.dk

    EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

    12.07.2024Schneider Electric

    Sponseret

    Tilmelding til AVEVA World 2024

    08.07.2024Schneider Electric

    Sponseret

    TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

    05.07.2024CSR.dk

    Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

    02.07.2024Schneider Electric

    Sponseret

    Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

    01.07.2024CSR.dk

    Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

    28.06.2024CSR.dk

    Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

    Jobmarked

    Se alle

    Visma e-conomic A/S

    Sustainability Manager

    Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Roblon A/S

    ESG-koordinator

    Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

    Område

    Nordjylland

    Ansøgningsfrist

    29.08.2024

    Beierholm

    ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

    Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Midtjylland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hofor

    Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

    Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    22.07.2024

    Andel

    Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

    Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    14.07.2024

    SUSTAINX ApS

    Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

    Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

    Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

    Område

    Sjælland

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Beierholm

    Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

    Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

    Område

    Hovedstaden

    Ansøgningsfrist

    Snarest muligt

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Klimakampen ApS
    Workshop
    Klimakampen - Marts 2024

    Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

    Dato

    04.03.2024

    Sted

    Online

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

    Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

    Dato

    25.06.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

    SUSTAINX ApS
    Webinar
    Webinar: Spørgetime om ESG

    - Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

    Dato

    26.06.2024

    Tid

    11:00

    Sted

    Online

    Sustainable Business Solutions ApS
    Webinar
    Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

    Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

    Dato

    02.07.2024

    Tid

    08:15

    Sted

    Live online (Zoom)

    TANIA ELLIS - The Social Business Company
    Webinar
    Åben tilmelding: ESG Sommerskole

    Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

    Dato

    07.07.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Online

    2030 Builders
    Møde
    Sustainability Engagement Consultative call

    Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

    Dato

    02.08.2024

    Tid

    12:00

    Sted

    Google Meet