Nyt initiativ skal samle Danmark mod madspild
Flere førende virksomheder og madspildsorganisationer går sammen om det nationale initiativ ”Danmark mod Madspild”, der skal samle både borgere og virksomheder om at halvere landets samlede tal for madspild.
Hver dag bliver knap 2.000 ton mad smidt direkte i skraldespanden i Danmark, hvilket svarer til 700.000 ton årligt.
Derfor er en række af landets førende virksomheder, Danmarks største forening mod madspild, Stop Spild Af Mad, og organisationen Fødevarebanken gået sammen om et nyt initiativ, der skal mindske danskernes spild af mad.
Læs også: Ny ketchup bekæmper madspild ved at anvende uperfekte hedebølge-tomater
Initiativet hedder ”Danmark mod Madspild” og har, som navnet antyder, et mål om at samle danske virksomheder og forbrugere i kampen mod madspild.
Virksomheder forpligter sig til at halvere madspild
Det nye initiativ skal først og fremmest give forbrugerne gode råd til, hvordan de kan være med til at smide mindre mad ud.
Men derudover forpligter alle deltagende virksomheder sig til at oplyse deres madspildstal og hver især halvere sit madspild inden 2030.
Den målsætning kan direktøren i Salling Group, Per Bank, godt forlige sig med.
”Det er et ambitiøst tiltag, og jeg er stolt over, at vi og en række af landets største virksomheder vil arbejde tæt sammen om at løse en fælles udfordring. Det kommer til at kræve åbenhed, mod og et stort stykke arbejde at halvere vores madspild. Men der er ingen tvivl om, at vi i fællesskab med vores leverandører, som har tilsluttet sig, øvrige virksomheder og ikke mindst forbrugerne kan levere det afgørende skub mod at nå vores ambitiøse målsætninger”, fortæller han til Ritzau.
Salling Group, der blandt andet driver kæderne Føtex, Netto og Bilka, er en af de 17 initiativtagere, der forpligter sig til at halvere sit madspild inden 2030 og arbejde endnu tættere sammen i kampen mod madspild.
Læs også: Kampen mod madspild fortsætter
Hos madspildsorganisationen Stop Spild Af Mad håber man på, at der vil blive taget godt imod det nye initiativ.
”Danmark mod Madspild er det første initiativ i landet, som samler fødevareaktører om at offentliggøre deres tal på madspild. Og hvad kan måles, kan også mindskes. Det er rigtigt positivt at kampen mod madspild ikke kun favner forbrugere, men er også begyndt at fokusere på fødevareproducerende aktører og detailhandlen. Det er vigtigt at opsætte nationale mål om halvering af madspild i tråd med EU og FN mål - noget, som vores organisation allerede er involveret i på internationalt niveau”, siger Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af organisationen.
Det nationale partnerskab har allerede åbnet for, at interesserede virksomheder og forbrugere kan deltage og bidrage til initiativet.
Næste skridt er så, at alle parter bidrager med erfaringer gennem hjemmeside, konferencer og undervisningsmaterialer, så målsætningen om at halvere madspildet i Danmark kan følges til dørs.
- JJK