Nyt lovforslag skal få tøjproducenter til at dække omkostninger for tekstilaffald
EU-Kommissionen har netop fremsat et lovforslag, det skal gøre tøjindustrien økonomisk ansvarlig for alle deres produkters livscyklus. Professor kalder det ambitiøst, mens organisation ikke mener, at det bekæmper sagens kerne.
Ofte forestiller vi os, at det tøj, vi donerer til genbrug, hurtigt vil få glæde hos en ny ejer. Men i realiteten er det kun tilfældet hos 10 procent af tøj, som danskerne hvert år kasserer, mens 80 procent ender i Asien eller Afrika.
Det vil EU-Kommissionen nu gøre om på med et lovforslag for nye obligatoriske regler for såkaldt udvidet producentansvar for tekstiler. Kort sagt handler det om, at producenterne betaler prisen for omkostningerne ved indsamling, sortering genbrug og i sidste ende genanvendelse.
Det skriver Verdens Bedste Nyheder.
I flere europæiske lande har man allerede lignende lovgivning. Frankrig indførte udvidet producentansvar allerede i 2011, hvorefter lande som Sverige og Holland har fulgt trop. I Danmark stemte et politisk flertal imidlertid nej i Folketinget, da man ville vente på europæisk aktion.
Læs også: Dansk teknologi kan producere tøj ni gange hurtigere end i Kina
At EU-Kommissionen nu vil gøre det gældende for alle EU-lande, er ambitiøst, mener Peter Lund-Thomsen, der er professor i bæredygtighed og udviklingslande hos CBS.
”Efter alt at dømme kommer det til at ændre modeindustrien ganske væsentligt. Kommissionen lægger op til, at producenterne skal dække omkostningerne for at håndtere tekstilaffaldet. Det bør give dem incitamenter til at reducere den mængde af affald, de er med til at producere,” siger han til Verdens Bedste Nyheder.
Og ifølge Marie Josephine Mustelin, politisk konsulent i Dansk Erhverv, er formålet med lovgivningen at forlænge tøjets levetid ved at sikre så høj kvalitet som muligt, og at der bliver produceret mindre.
Læs også: Ny fransk lov skal stoppe vildledende markedsføring i tøjindustrien
Den ghanaske organisation The Of Foundation har I flere år sat tøjindustriens affaldsproblemer på dagsordenen.
De har arbejdet for at få lovforslaget til også at omfatte midler, som man kan allokere til lande, der i øjeblikket har store problemer med at håndtere hobene af tøj, som europæere har doneret.
Men det omfatter lovforslaget ikke, og det kritiserer organisationen det derfor for. De er heller ikke overbevist om, at det kommer til at have indvirkning på det store problem – at der bliver produceret mere og mere tøj.
- HCL