Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte stadig en lang restlevetid. Nu undersøger projektet (P)RECAST, hvordan elementerne kan genbruges i stedet for at blive kasseret.

25.03.2022

CSR.dk

Et nyt projekt kaldet (P)RECAST, skal udvikle det teknologiske og dokumentationsmæssige grundlag for at præfabrikerede betonelementer kan genbruges som bærende konstruktioner i nyt byggeri.

Det skriver Building Supply.

I projektet medvirker Teknologisk Institut (Projektleder), Aarhus Universitet, GXN Innovation / 3XN, Per Aarsleff, Søndergaard, G. Tscherning, Cowi, Peikko Danmark, Hi-Con, AP Ejendomme, Brabrand Boligforening, Fonden Dansk Standard og Branchefællesskabet Dansk Beton.

Danmark har en stærk tradition for at anvende betonelementer i byggeriet og derfor udgør præfabrikerede betonelementer også et stort volumen i den danske bygningsmasse. Den nuværende praksis for håndtering af betonelementer, når bygninger skal nedrives, er typisk nedknusning og efterfølgende erstatning af jomfrueligt sand og sten i vejopbygninger eller som genanvendt tilslag i ny beton.

Læs også: Undersøgelse: Private ønsker mere bæredygtigt byggeri

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte en lang restlevetid. Derfor kan betonelementer med fordel adskilles, nedtages og genbruges direkte i nye byggerier i stedet for nedknusning. Dermed bevares værdien samtidig med, at både ressourceforbruget og CO2-udledningen reduceres markant.

Direkte genbrug af gamle betonelementer til bærende konstruktioner i nyt byggeri kræver ny viden og nye måder at arbejde på. Projektet vil muliggøre direkte genbrug af betonelementer, ved at løse udfordringerne gennem hele værdikæden, fra nedrivning til indbygning i nyt byggeri.

I projektet er opstillet en række delmål, der skal lede til det endelige mål:

  • Udvikling af paradigmer, der sikrer at genbrugte betonelementer kan leveres i den krævede kvalitet via a) nye metoder til omhyggelig nedtagning og b) metoder til dokumentation af de nødvendige egenskaber, herunder bæreevne og teknisk kvalitet.
  • Udvikle metoder, der muliggør genbrug af betonelementer som bærende konstruktioner gennem a) udvikling og dokumentation af nye samlingstyper og b) nye måder at inkorporere genbrugte betonelementer i det statiske system.
  • Udvikle nye metoder til indbygning af genbrugte betonelementer i nybyggeri bl.a. igennem en række cases.
  • Sikre implementering af genbrugte betonelementer gennem a) beregning af pålidelige miljødata, b) forretningsudvikling hos alle industrielle partnere og c) gennemførelse af demonstrationsprojekter.

Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie