25.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Nyt projekt vil gøre det muligt at genanvende præfabrikerede betonelementer

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte stadig en lang restlevetid. Nu undersøger projektet (P)RECAST, hvordan elementerne kan genbruges i stedet for at blive kasseret.

Et nyt projekt kaldet (P)RECAST, skal udvikle det teknologiske og dokumentationsmæssige grundlag for at præfabrikerede betonelementer kan genbruges som bærende konstruktioner i nyt byggeri.

Det skriver Building Supply.

I projektet medvirker Teknologisk Institut (Projektleder), Aarhus Universitet, GXN Innovation / 3XN, Per Aarsleff, Søndergaard, G. Tscherning, Cowi, Peikko Danmark, Hi-Con, AP Ejendomme, Brabrand Boligforening, Fonden Dansk Standard og Branchefællesskabet Dansk Beton.

Danmark har en stærk tradition for at anvende betonelementer i byggeriet og derfor udgør præfabrikerede betonelementer også et stort volumen i den danske bygningsmasse. Den nuværende praksis for håndtering af betonelementer, når bygninger skal nedrives, er typisk nedknusning og efterfølgende erstatning af jomfrueligt sand og sten i vejopbygninger eller som genanvendt tilslag i ny beton.

Læs også: Undersøgelse: Private ønsker mere bæredygtigt byggeri

Nedrivning af betonbygninger foretages typisk af kulturelle behov, og på nedrivningstidspunktet har betonelementerne ofte en lang restlevetid. Derfor kan betonelementer med fordel adskilles, nedtages og genbruges direkte i nye byggerier i stedet for nedknusning. Dermed bevares værdien samtidig med, at både ressourceforbruget og CO2-udledningen reduceres markant.

Direkte genbrug af gamle betonelementer til bærende konstruktioner i nyt byggeri kræver ny viden og nye måder at arbejde på. Projektet vil muliggøre direkte genbrug af betonelementer, ved at løse udfordringerne gennem hele værdikæden, fra nedrivning til indbygning i nyt byggeri.

I projektet er opstillet en række delmål, der skal lede til det endelige mål:

  • Udvikling af paradigmer, der sikrer at genbrugte betonelementer kan leveres i den krævede kvalitet via a) nye metoder til omhyggelig nedtagning og b) metoder til dokumentation af de nødvendige egenskaber, herunder bæreevne og teknisk kvalitet.
  • Udvikle metoder, der muliggør genbrug af betonelementer som bærende konstruktioner gennem a) udvikling og dokumentation af nye samlingstyper og b) nye måder at inkorporere genbrugte betonelementer i det statiske system.
  • Udvikle nye metoder til indbygning af genbrugte betonelementer i nybyggeri bl.a. igennem en række cases.
  • Sikre implementering af genbrugte betonelementer gennem a) beregning af pålidelige miljødata, b) forretningsudvikling hos alle industrielle partnere og c) gennemførelse af demonstrationsprojekter.

Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere