Nyt samarbejde skal forvandle rejeskaller til hundegodbidder
Teknologisk Institut indleder nyt samarbejde, der skal omdanne restprodukter fra rejeproduktionen til bæredygtigt foder til hunde. Det vil kræve ny teknologi, men også give mange fordele.
Teknologisk Institut er gået sammen med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og virksomhederne Launis, Nordic Seaweed Feed og Sunde Godbidder i et projekt kaldet ’Shrimp Bite’ for at undersøge, hvordan restprodukter fra rejeproduktion kan indgå i en bioforarbejdningsproces og blive til sunde og bæredygtige hundegodbidder.
Læs også: Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås
Størstedelen af restprodukterne fra rejeproduktionen bliver i dag ikke optimalt udnyttet, selvom f.eks. rejeskaller indeholder flere næringsrige egenskaber som kalk og protein. Resterne bliver i stedet anvendt til biogasproduktion eller foder til mink.
Karin Loft Eybye, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut og projektleder er positivt indstillet overfor projektets potentiale:
”Der skal tilføres ny viden til virksomhederne om nye og kosteffektive bearbejdningstrin for at få mere værdi i udnyttelse af rejeskallerne. Det har vi set virke for andre typer sidestrømme, og vi ser frem til at bidrage med afprøvning og belysning af potentialet for rejeskallerne også”, siger hun til Building Supply DK.
For at kunne udnytte rejeskallerne som højværdiprodukter, skal der udvikles en teknologi for at sikre en ydedygtig og billig bearbejdning. Teknologisk Institut vil eksperimentere med at sammensætte bioforarbejdet tang med den kitinrige biomasse, som rejeskallerne indeholder. Det vil resultere i bæredygtige godbidder, der opfylder retningslinjerne for dyrefoder og samtidig bidrager med sunde, bioaktive indholdsstoffer.
Læs også: Havnene i København og Los Angeles vil samarbejde om bæredygtighed
Den endelige prototype af produktet vil blive evalueret af samarbejdspartneren Sunde Godbidder, hvorefter endelige forretningsmuligheder kan undersøges.
- HL