11.12.2019  |  Klima, miljø og energi

Nyt samarbejde skal forvandle rejeskaller til hundegodbidder

Teknologisk Institut indleder nyt samarbejde, der skal omdanne restprodukter fra rejeproduktionen til bæredygtigt foder til hunde. Det vil kræve ny teknologi, men også give mange fordele.

Teknologisk Institut er gået sammen med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og virksomhederne Launis, Nordic Seaweed Feed og Sunde Godbidder i et projekt kaldet ’Shrimp Bite’ for at undersøge, hvordan restprodukter fra rejeproduktion kan indgå i en bioforarbejdningsproces og blive til sunde og bæredygtige hundegodbidder.

Læs også: Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås

Størstedelen af restprodukterne fra rejeproduktionen bliver i dag ikke optimalt udnyttet, selvom f.eks. rejeskaller indeholder flere næringsrige egenskaber som kalk og protein. Resterne bliver i stedet anvendt til biogasproduktion eller foder til mink.

Karin Loft Eybye, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut og projektleder er positivt indstillet overfor projektets potentiale:

”Der skal tilføres ny viden til virksomhederne om nye og kosteffektive bearbejdningstrin for at få mere værdi i udnyttelse af rejeskallerne. Det har vi set virke for andre typer sidestrømme, og vi ser frem til at bidrage med afprøvning og belysning af potentialet for rejeskallerne også”, siger hun til Building Supply DK.

For at kunne udnytte rejeskallerne som højværdiprodukter, skal der udvikles en teknologi for at sikre en ydedygtig og billig bearbejdning. Teknologisk Institut vil eksperimentere med at sammensætte bioforarbejdet tang med den kitinrige biomasse, som rejeskallerne indeholder. Det vil resultere i bæredygtige godbidder, der opfylder retningslinjerne for dyrefoder og samtidig bidrager med sunde, bioaktive indholdsstoffer.

Læs også: Havnene i København og Los Angeles vil samarbejde om bæredygtighed

Den endelige prototype af produktet vil blive evalueret af samarbejdspartneren Sunde Godbidder, hvorefter endelige forretningsmuligheder kan undersøges.

- HL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere