Næste år skal virksomheder have styr på dataetik

Potentialet i brugen af nye teknologier er enormt, men der følger et lige så stort ansvar for at beskytte menneskerettigheder med. Principper og guidelines for at sætte retning og håndtere disse vokser frem fra flere sider. Det handler egentlig ikke om teknologi.

Der følger mange dataetiske overvejelser med at give opgaver videre til maskiner. Vejen til dette er under udvikling i takt med at AI vinder indpas. .

20.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I maj måned 2020 var mange nok mest optaget af at regne på, hvordan deres virksomhed klarede sig efter den store corona-nedlukning. Avisernes overskrifter stod på gen- og grænseåbning og varigheden af støtteordninger. Uden for corona handlede det om hvor grøn den danske energiforsyning egentlig er, instrukskommissionen og EU’s nye budget.

Men d. 26. maj vedtog Folketinget en tilføjelse til årsregnskabsloven, så den nu også har en paragraf 99D. Den afkræver store virksomheder en redegørelse for deres politik om dataetik – eller traditionen tro en forklaring hvis de ikke har sådan en.

Hvorfor nu det? Fordi, som der står i EU’s white paper om kunstig intelligens fra februar 2020, så bygger ”den nuværende og fremtidige bæredygtige økonomiske vækst og samfundsmæssige velfærd i stigende grad på den værdi, der skabes ved hjælp af data”.

Det betyder, ifølge samme udredning, at ”den digitale teknologi bliver en stadig mere central del af menneskers liv på alle fronter, så derfor bør folk kunne stole på den. Pålidelighed er også en forudsætning for dens udbredelse”.

”Bedre end mennesker”
Brugen af det, man bredt set kalder kunstig intelligens (AI), vokser meget markant, pga. de fordele det byder på. Det handler ofte om automatisering af databehandling, som giver bedre beslutningsgrundlag fordi det kan levere større indsigt og mere viden om udvikling og forandringer i fortid, nutid og fremtid. Nogle gange endda i realtid. AI er kendt for at kunne føre til sikrere produkter og processer, hurtigere behandlingstid og færre fejl.

Anders Kofod-Petersen rådgiver fra Alexandra Instituttet om indførelsen af kunstig intelligens. Det skal være "menneske og maskine", mener han. Foto: Alexandra Instituttet.

”Vi har automatiseret manuelle opgaver i de sidste 250 år, men AI tillader automatisering af det, man kan kalde funktionæropgaver. Det er interessant økonomisk og som mulighed for nøjagtigt at overskue og behandle store mængder information,” siger Anders Kofod-Petersen, som er professor i kunstig intelligens ved Norwegian University of Science and Technology (NTNU) og direktør for Alexandra Instituttet, København

Kort sagt er kunstig intelligens en sammensætning af teknologier, der kombinerer data, algoritmer og computerkraft. Så de f.eks. kan stå for gennemgangen af store mængder data – hurtigt og pålideligt.

Advokatkontorernes arbejde med mergers og virksomhedsopkøb er et klassisk eksempel. Som en del af beslutningsprocessen laver den potentielle køber en gennemgang af virksomhedens eksterne og interne dokumenter flere år tilbage.

”Det plejede at være noget, hvor man gav nogle yngre fuldmægtige fire m3 papir og sagde ”vi skal bruge det på onsdag”. Så sad de og læste og læste og ledte efter uregelmæssigheder. Det kan maskiner gør meget bedre: hurtigere og med lavere fejlrater,” fortæller Anders Kofod-Petersen.

Viser bare virkeligheden
Men AI kan også gøre skade i form af ulykker, fejlbehandling, brud på privatlivets fred, begrænsning af ytringsfriheden, tab af menneskelig værdighed eller forskelsbehandling. Det er dog ikke teknolgiens skyld.

Automatisering har blot en tendens til at udstille vores egne bias og manglende evne til at leve op til de værdier, vi ellers har formuleret som grundlæggende for vores samfund. F.eks. at alle er lige for loven.

I dele af det amerikanske retssystem har man f.eks. indført AI til at hjælpe med at udmåle straffe. Systemet kommer med forslag til straf i konkrete sager. I de første år det system var i brug viste det sig, at systemet havde tendens til at uddele strengere straffe til f.eks. farvede borgere end hvide.

”Så sagde man, at algoritmen var racistisk. Men det kan den jo ikke være, algoritmen har jo ikke egne holdninger. Den kigger bare på tilgængelige domme i sit system og lærer sig et mønster. Den viste os bare med lige vel stor tydelighed, hvad virkeligheden var, over for de principper vi havde sagt, vi byggede retssystemet på,” siger Anders Kofod-Petersen.

Spørgsmålet om personlige data
Den største og mest uafklarede udfordring ift. dataetik er dog spørgsmålet om, hvordan virksomhederne håndterer de store mængder data, som løsninger baseret på AI kræver.

”Det er svært at fastholde princippet om mennesket i centrum,” siger Birgitte Kofod Olsen, som er specialist i dataetik i konsulentvirksomheden Carve.

Det handler om, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder tager udgangspunkt i, at stater skal beskytte det enkelte menneske mod overgreb og unødig indsigt i deres private forhold. Det grundvilkår gælder for også virksomheder, når de arbejder med persondata.

Birgitte Kofod Olsen er ph.d og partner i Carve Consultning med speciale i bl.a. dataetik. Foto: Carve Consulting.

”Ønsker om automatisering, effektivisering og optimering er hensyn som let tager over og sætter det enkelte menneske i skyggen. Sammenstillingen af data fra mange forskellige kilder og øget computerkraft gør, at detaljerede profiler af det enkelte menneske – altså som borger, forbruger, kunde, medlem – ligger hos myndigheder og virksomheder. Vi bliver transparente – det svækker vores frihed og ret til respekt for privatliv,” forklarer Birgitte Kofod Olsen

”Udfordringen er bl.a., at det er svært at forstå, hvordan algoritmerne fungerer, og virksomheder og myndigheder er ikke gode til at forklare det. Det svækker vores kontrol med vores egne data,” fortsætter hun.

Tre modeller for data og ansvar
Persondataforordningen – også kendt som GDPR – har taget nogle første skridt ud i at håndtere spørgsmålet om privatliv og kontrol med egne data. Den er udviklet og gælder for medlemslandene i EU, og det er ikke tilfældigt.

”Der er tre hovedretninger i spørgsmålet om ansvarlig brug af data. I USA er personlige data en vare, du kan handle med. I Kina opfattes data ikke som personlige og i EU, hvor tanken er, at det må være muligt at udnytte potentialet i AI og stadig have et fornuftigt perspektiv på retten til privatliv – det Margrethe Vestager kalder den 3. vej,” siger Anders Kofod-Petersen.

Hvor det ender, er stadig et åbent spørgsmål. Anders Kofod-Petersen tror på, at der er ”en fornuftig fremtid” for EU’s tilgang, bl.a. fordi der findes undersøgelser, som viser, at forbrugere bliver gradvist mere bevidste om, hvem der har og hvad deres data bruges til.

Hvad skal virksomheder gøre?
Uanset hvor stor og global udfordringen med dataetik er, skal virksomheder forholde sig til den. Og fra 2021 altså også rapportere om deres tilgang og indsats.

Der er hjælp at hente

  • Heldigvis er der allerede ganske meget hjælpe at hente, når man skal have virksomhedens dataetiske indsats på plads.
  • Regeringens ekspertgruppe om dataetik udgav i 2018 rapporten ”Data i menneskets tjeneste", som både forklarer emnet og kommer med forslag til værdier og principper for dataetik. 
  • Den danske, uafhængige tænke-handletank DataEthics, som har Birgitte Kofod Olsen som forperson og medstifter, udgav i 2018 et lettilgængeligt overblik over principper og pejlemærker for arbejdet med dataetik
  • DataEthics har også produceret et et koncept-papir om offentlige indkøb af AI, med en metode, der også kan bruges af private virksomheder. 
  • Dansk Standard har i 2020 udgivet to specifikationer om kunstig intelligens. 
  • EU Kommissionen har tidligere meldt ud, at man regner med at vedtage et direktiv på området. EU arbejder med AI, både for at fremme Europas konkurrenceevne inden for AI og sikre dataetiske hensyn gennem regler og retningslinjer. Der er allerede udgivet “Ethics Guidelines on Artificial Intelligence”, som bygger på en mennesket i centrum-tilgang og indeholder syv nøglekrav til AI systemer, som skal opfyldes, hvis de skal være pålidelige. 

Og ansvaret begynder allerede i forbindelse med indkøb af teknologien.

”Indkøbsprocessen skal kunne håndtere dataetiske krav og undersøgelser af leverandører. I driftsfasen skal man kunne teste, om anvendelsen af teknologierne fører til uforudsete konsekvenser, fx bias i forhold til minoritetsgrupper eller til for meget indsigt i kundernes private sfære,” siger Birgitte Kofod Olsen.

Det kan man ifølge Anders Kofod-Petersen håndtere, ved at overveje dimensionerne spejl og skala. Her kan vi vende tilbage til brugen af AI i udmålingen af straffe USA’s retssystem, som beskrevet tidligere i artiklen. 

”For det første, hvilke holdninger og bias kan vi se afspejlet i algoritmerne? Det skal man være opmærksomme på. Det gode er, at hvis algoritmer opfører sig ufint, så kan vi skille den ad og justere den, så den i højere grad udlever vores erklærede etik,” siger han.

”For det andet skal man overveje hvilken skala man med AI har indflydelse i. Hvis den uheldige bias strafudmålingsalgoritmen udviste i starten kun blev praktiseret af en enkelt dommer i en enkelt retskreds, så var skaden i nogen grad til at overskue. Modsat når algoritmen tager domme med bias med i sine overvejelser, som så bliver udbredt til store dele af det samlede retssystem,” fortsætter han.

Ifølge Birgitte Kofod Olsen handler det om integration:

”De dataetiske overvejelser skal indarbejdes i de risikovurderinger og konsekvensanalyser, som allerede er knyttet til arbejdet med bæredygtighed og ansvarlighed.  Og så skal de integreres i de due diligence processer, de allerede har etableret, ” siger hun.

Længere er den måske ikke. Det er i al fald også den tilgang, som den nye paragraf 99D i årsregnskabsloven er udtryk for. Dataetik er og skal håndteres i virksomhederne som en del af deres samfundsansvar. Så det er bare at komme i gang.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: ansvarlig brug af nye teknologier

Automatisering, kunstig intelligens, robotteknologi, intelligente enheder, osv kan give mange fordele. Men alle har de implikationer for diverse menneskerettigheder og for jobmarkedet. Læs om, hvordan man kan arbejde ansvarligt med de nye muligheder.

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

18.03.2024BSR

Sponseret

RISE: A Reflection on Women’s Advancement Beyond Supervisory Roles in the Garment Industry

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus