Omstilling til cirkulær økonomi gav nye muligheder for DESSO

Indkøbere kan blive bedre til at bruge markedsdialog. Og så bør de tænke totaløkonomi, når de laver udbud, mener Michael Aastrup, nordisk direktør i tæppefirmaet DESSO.

08.05.2017

CSR.dk

Udarbejdet på vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

DESSO er så tæt på at være i mål med cirkulær økonomi, som man kan komme med en certificering under 'Cradle2Cradle', der hele tiden stiller krav til fornyelse. Det betyder, at tæpperne kan genbruges 100 %, at brugte tæpper indsamles og genanvendes, at man ikke producerer af ”jomfrumaterialer”, men af pantflasker og overskudskalk, og at energien kommer fra vedvarende kilder. Som de første i verden har DESSO fået guld-certifikat fra Cradle2Cradle for et produkt, der på flere parametre giver mere tilbage, end det forbruger.

»Hvis du har produkter, som ikke anvender jomfrumaterialer, kan recirkuleres 100% og blive i loopet og er produceret på grøn energi, så begynder dit fodaftryk at være, hvis ikke bare neutralt, så endda positivt.« fortæller Michael Aastrup.

DESSOs omstilling til cirkulær økonomi startede i 2007, og det krævede en total omlægning af både tankesæt og virksomhedsstrategi. Det betyder blandt andet, at virksomheden i dag ser affald som et råstof, der alt for ofte går til spilde i forbrændingsanlægget.

»Vi producerer milliarder tons affald bare i Europa, som beviseligt er råvarer, og ud fra mit synspunkt er det helt vanvittigt at brænde det. Alle kan forholde sig til, at olien slipper op på et tidspunkt, men det er som regel som energikilde. Men olien er jo rent faktisk en meget vigtig råvare, som findes i plastik og dæk og alle steder. Hvis man fjernede det, så kan folk godt forholde sig til, at vi får et problem, hvis olien slipper op.«

Anbefalinger til offentlige indkøbere

DESSO har endnu ingen danske kunder inden for det offentlige. Men store virksomheder som Mærsk og Shell har i Danmark valgt at bruge DESSOs tæpper. DESSO leverer desuden til svenske børnehaver, som primært har valgt produkterne for deres støjabsorberende egenskaber. Offentlige indkøbere skal blive bedre til at bruge værktøjer som markedsdialog og TCO, mener Michael Aastrup.

Og så skal det offentlige blive bedre til at kigge på de totale levetidsomkostninger og ikke bare den umiddelbare pris. Han så gerne, at det offentlige tænkte i andet end linoleum, når der renoveres og bygges nyt.

»Kommunen står jo også for affaldsindsamling og den udgift, der er forbundet med at bortskaffe affaldet. Så hvorfor ikke skrive ind i et udbud, at leverandøren er forpligtet til at tage produktet tilbage igen. En ting er, at man køber et produkt. Men det skal også driftes. Og på et tidspunkt skal det bortskaffes.« forklarer Michael Astrup.

Han ser frem til, at offentlige indkøber favner de nye muligheder i cirkulær økonomi.

Produktionsændring sundere for slutbrugeren

Virksomhedens forandringsproces er et eksempel på, at markedet for bæredygtige løsninger hele tiden udvikler sig. Omstillingen til cirkulær økonomi tvang DESSO til at udvikle virksomhedens produkter, og som en afledt effekt er de nu sundere for brugerne og skræddersyede til moderne bæredygtigt byggeri.

»Vi var virkelig nødt til at rense hjernen og starte forfra, og der kom vi frem til nogle produkter, som har forskellige nye funktionaliteter. Det var ikke sket, hvis vi ikke havde taget denne rejse.« fortæller Michael Aastrup.

I gamle dage blev tæppegulve betragtet som både upraktiske, dyre og usunde. De støver og skaber dårligt indeklima. Men i takt med, at der stilles nye krav til energieffektivitet i bygninger, til arbejdsmiljø og ressourcegenanvendelse, kan tæpper være en løsning til mange af landets offentlige kvadratmeter.

Nyt byggeri er underlagt skrappe regler for isolering og energieffektivitet, og det er til stor gavn for udeklimaet, men en udfordring for indeklimaet. Nye velisolerede bygninger er meget tætte, og det stiller store krav til ventilationen. Hvor bygninger før trak ren luft ind gennem gabende lister, er der i dag fuget til og lukket af. Det betyder, at skadelige fine partikler bliver fanget i bygningen og ender i brugernes lunger. DESSOs nyudviklede produkter fanger de fine partikler, så færre ender i lungerne. Det skaber et bedre indeklima og giver bedre arbejdsforhold. Og så kan tæpper minimere støj, som er en ofte overset kilde til forurening. Virksomheden har udviklet en ny støjreducerende bagside, som svenske børnehaver har investeret i.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)