21.10.2015  |  Samfund

Ordnede forhold med Global Compact

Indhold fra partner Hvad er dette?

Overholdelse af principperne om arbejdsmarkedet i FN´s Global Compact er helt centralt for at opnå social bæredygtighed for Fødevareforbundet NNF. Det er en af de skarpe holdninger, der bringes til torvs på Responsible Food-konferencen d. 26. novembe

De fleste af os tænker lokalt, når vi handler fødevarer. Kødet skal helst stamme fra danske stalde, og danske småkager er nu en gang de bedste. Men med globaliseringen er de tider, hvor dansk var ensbetydende med ”dansk” væk. Varerne transporteres i dag ind og ud over grænser, og råvarerne hentes gerne i palmeolieplantager eller hos kemikalieproducenter på den anden side af kloden.
 
”Moderne fødevareproduktion er meget kompleks. Langt de fleste fødevarer indeholder elementer fra rigtig mange virksomheder. Når vi ser på, om det arbejde, der er udført i de virksomheder, der har bidraget til produktionsprocessen, er udført under ordnede forhold, for eksempel at det er udført af organiserede arbejdere, så er det noget, der i praksis er umuligt at få sikkerhed for,” påpeger forbundskonsulent i Fødevareforbundet NNF Mogens Eliasen og fortsætter: "Produktionskæderne er meget komplicerede, så det vil i praksis være umuligt at kontrollere dem i alle led. Men det må ikke være en sovepude eller en dårlig undskyldning for ikke at forsøge, og derfor synes vi, at det er helt rimeligt udgangspunkt, at virksomhederne skal have ansvar for forholdene hos deres leverandører”.
 
Fødevareforbundet NNF har 23.000 medlemmer, der kommer fra stort set alle grene af fødevaresektoren – slagteri, bageri, mølleri, sukkervare- og chokoladefremstilling og endda tobaksindustrien –, og det er fagforeningens vision, at danske fødevarer skal produceres på en måde, der er bæredygtig både miljømæssigt, klimamæssigt og socialt. Og det gælder hele varekæden, uanset hvor i verden de enkelte ingredienser eller emballagedele kommer fra.
 
 ”Det er jo ikke et gyldigt argument, at virksomhederne overholder lovene i det land, de opererer i," siger Mogens Eliasen og slår fast, at virksomhederne ganske enkelt ikke kan søge tilflugt i lovgivning, der er dårligere end den danske: “Hverken for forbrugerne eller hos os i NNF er det er en brugbar undskyldning for at optræde uansvarligt på et marked, at andre gør det samme. Hvis CSR skal være meningsfuldt, må ambitionen være at gå forrest med ansvarlig optræden.”
 
Hensyn til både miljø og sociale forhold

Som repræsentant for de ansatte, ligger det naturligt for Fødevareforbundet NNF at have fokus på den sociale side af bæredygtigheden. På den anden side hænger tingene sammen, og for forbundet er social bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed hinandens forudsætninger, siger Mogens Eliasen og forklarer, hvorfor det for forbundet hænger sådan sammen:
 
”Kun hvis der socialt og økonomisk er tilstrækkeligt ’overskud’, er der også overskud til at tænke langsigtet. Er man socialt og økonomisk presset, så vil man tænke kortsigtet, og de langsigtede interesser risikeres at blive sat til side, fordi det at ’overleve’ til i morgen altid vil have første prioritet. Ligesom vi ikke kan kalde en produktion bæredygtig, hvis den kaster mennesker ud i social nød, så er produktionen heller ikke ønskelig for os, hvis den har miljømæssige eller klimamæssige følger, der gør, at produktion, velfærd og velstand ikke kan opretholdes på længere sigt.”
 
Af den grund mener Fødevareforbundet NNF, det bør være et krav, at de virksomheder, der påberåber sig at overholde principperne for Global Compact, har et kædeansvar, og det er for forbundet oplagt, at de faglige organisationer kommer til at spille en aktiv rolle i kontrollen af, at de rent faktisk gør det:
 
”Vi har nationalt et godt og tillidsfuldt samarbejde med virksomhederne. Men vores erfaring er også, at virksomhederne ikke altid optræder lige så socialt ansvarligt, når de er på udebane, som de gør på hjemmebanen. Vores konklusion på dette er, at det kræver en stærk fagbevægelse for at presse virksomhederne til at optræde ansvarligt. Fagbevægelsen er allerede organiseret internationalt, og vi har et netværk, der udstrækker sig til de fleste lande. Samtidigt tilsiger al erfaring, at en stærk faglig organisering kan være med til at hjælpe de fattige, skabe mere lighed og dermed bidrage til, at der skabes det nødvendige sociale overskud, der skal være til stede for, at der kan tænkes langsigtet. Det er baggrunden for vores internationale engagement.”
 
Stærk debat
Mogens Eliasen mødes på Responsible Food med 3 andre skarpe holdninger til en paneldebat om, hvad der skal stå øverst på dagsordenen, når det gælder ansvarlighed inden for fødevaresektoren. De 3 andre panelister er Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Horesta. Debatten ledes af en af de mest indsigtsfulde på feltet: Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.
 
Foruden paneldebatten byder Responsible Food på gæstetaler, seminarer, der går i dybden på centrale emner inden for ansvarlighed og fødevarer, markedsplads og masser af cases på, hvordan ansvarlighed udøves i fødevaresektoren i praksis. Konferencen finder sted d. 26. november i festauditoriet, Natur & Biovidenskabelig Fakultet, Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk.

Følg også gerne CSR LINK, der sammen med Fairtrade Mærket, Københavns Universitet og DTU Fødevarer står bag konferencen, på LinkedIn her

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere