Organisation: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer
Utrygheden ved sprøjtede fødevarer breder sig i takt med det voksende kendskab til de sundhedsfarlige virkninger af landbrugskemikalier. Derfor foreslår sammenslutningen Gylle.dk, at der skal indføres lovpligtig mærkning af fødevarer, som er sprøjtegiftede.
Danske agroproducenter er ikke forpligtigede til at oplyse forbrugerne om, hvilke gifte de sprøjter med.
Derfor foreslår den danske sammenslutning Gylle.dk, at man kan indføre en obligatorisk mærkning af alle fødevarer, der produceret ved hjælp af sprøjtegifte.
Det har sammenslutningen blandt andet talt med Thoms Roland, chef for Vareansvarlighed og Kvalitet hos Coop, om.
Han er indledningsvis positiv overfor idéen, men han påpeger, at der i skrivende stund mangler systemer til, at det kan realiseres.
Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik
”Transparens i fødevareproduktionen er en nødvendighed for at bevare tilliden til fødevarerne. I praksis vil det dog ikke umiddelbart være muligt at mærke det på deklarationerne i dag, fordi vi ganske enkelt ikke har systemer til det. Samme etiket og samme varenummer bruges jo over hele sæsonen med varer fra vidt forskellige producenter, klimatiske forhold, sorter osv,” siger han og fortsætter:
”Så det vil kræve opbygning af en form for fælles europæisk system så den type af information er tilgængelig for ethvert lotnummer eller batch af frugt og grønt.”
Thomas Rolund fortæller videre, at man i koncernen i stedet har valgt at stille større krav til anvendelsen af pesticider og til indholdet af pesticidrester, end det som ellers gælder på markedet.
Forbrugervagthund er imod
Gylle.dk har også spurgt Forbrugerrådet Tænks Maja Effersøe Khan, der er politisk medarbejder med ansvar for fødevarer og bæredygtigt forbrug.
Læs også: Tocifret millionbeløb skal sikre flere pesticidfrie tomater
Hun mener, at forbrugere bør kunne forvente, at fødevarerne er sikre, og derfor bør de ikke være nødt til at skulle forholde sig til informationer om fare på mærkningen af sine fødevarer.
”Derfor vil vi ikke umiddelbart arbejde for dit forslag. Til gengæld advokerer vi blandt andet for, at man i EU bør tage højde for cocktaileffekten af forskellige kemikalier, som vi udsættes for, når man laver risikovurderinger af kemikalier, i stedet for kun at se på det enkelte aktivstof – også på pesticidområdet,” siger hun.
– HCL