20.12.2021 | Klima, miljø og energi
P+ frasælger 20 våbenselskaber
Indhold fra partner Hvad er dette?
Som ansvarlig investor ønsker pensionskassen ikke at investere i våbenselskaber med relation til konflikten i Yemen.
P+, Pensionskassen for Akademikere ser med stor alvor på konflikten i Yemen, som FN i 2020 kategoriserede som den største humanitære krise i verden. Det fortæller underdirektør i P+ Kirstine Lund Christiansen:
”På baggrund af udviklingen i Yemen besluttede vi i slutningen af 2020 at gennemgå porteføljen for at revurdere vores investeringer i selskaber, der sælger våben og/eller militært udstyr, som senere bliver brugt i Yemen. Dette arbejde blev yderligere aktualiseret af et medlemsforslag, der blev vedtaget på forårets generalforsamling. Her blev P+ opfordret til at frasælge alle selskaber, der sælger våben og/eller militært udstyr til Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, der ifølge FN er hovedansvarlige for konfliktens drab, totur og overgreb. I løbet af de seneste måneder har vi gennemført en analyse af porteføljen, og på den baggrund har vi valgt at frasælge investeringer for i alt 314 mio. kr. og placere 20 selskaber på vores eksklusionsliste."
FN-traktat som udgangspunkt
I forbindelse med analysen har P+ arbejdet med definitionen af, hvad våben og militært udstyr dækker over, og pensionskassen har besluttet at benytte definitionen fra FN-traktaten Arms Trade Treaty.
”Der findes i dag ikke nogen konsensus om, hvad der afgrænser termerne våben og militært udstyr, og det kan derfor været udfordrende at vurdere, hvornår et selskab har solgt våben eller militært udstyr, som er blevet anvendt på problematisk vis i en konflikt. Er det kun de selskaber, der har solgt våben eller ammunition? Eller gælder det fx også de selskaber, der sælger uniformer, træningsprogrammer eller mad til militæret?” siger Kirstine Lund Christiansen og forsætter:
”I FN-traktaten bliver våben defineret som blandt andet håndvåben, missiler, bomber, våbenfly, tanks, krudt og kugler, og det er det, som vi har taget som udgangspunkt for vores analyse. Alle de selskaber, som vi har kunnet dokumentere, leverer noget, der falder inden for definitionen, til Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater, er derfor blevet solgt fra.”
Klima, miljø og energi

P+ rydder op i porteføljen
Stadig flere fossile selskaber lover grøn omstilling, men pensionskassen P+'s gennemgang viser, at de ofte ikke er ambitiøse nok. Som konsekvens frasolgte pensionskassen 53 olieselskaber og 19 forsyningsselskaber i 2021.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

P+ Bæredygtig er i luften
Pensionskassen P+ lancerer som den første arbejdsmarkedspensionskasse et ekstra bæredygtigt opsparingsprodukt, P+ Bæredygtig.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fra grønne ambitioner til handlinger
I 2021 har pensionskassen P+ vedtaget ambitiøse klimamål, øget det aktive ejerskab og frasolgt fossile investeringer for over en milliard kroner. Det fremgår af en ny rapport om pensionskassens arbejde med ansvarlige investeringer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

P+ fører skærpet aktivt ejerskab med de største CO2-udledere i porteføljen
A.P. Møller Mærsk, DFDS og Samsung. Det er nogle af de største CO2-udledere i P+’s portefølje, som pensionskassen har sat på observationslisten og fører skærpet aktivt ejerskab med.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

P+ lægger investeringer på observationsliste åbent frem
P+ offentliggør sin observationsliste over selskaber under øget overvågning. Formålet er at øge transparensen i arbejdet med de selskaber, pensionskassen aktuelt fører skærpet tilsyn med.
Indhold fra partner
Samfund

Pensionskassen P+ frasælger 42 fossile selskaber
En række olie- og forsyningsselskaber i pensionskassens portefølje har forretningsplaner, der er uforenelige med målene i Paris-aftalen. Derfor frasælger P+ deres investeringer til en samlet værdi af 458 millioner kroner.
Indhold fra partner