Palsgaard er blevet CO2-neutrale før tid
Emulgatorfirmaet Palsgaard har allerede nu opnået sit mål om en CO2-neutral produktion. Det sidste stykke er opnået ved, at virksomheden har købt CO2-kvoter, der dækker for en fabrik i Malaysias fortsatte brug af diesel.
Emulgatorvirksomheden Palsgaard ved Juelsminde har nået sit mål om at blive CO2-neutrale – og det endda et par år før planlagt, fortæller virksomheden.
Læs også: Telia vil være CO2-neutral i 2030
I 2010 satte virksomheden sig således et mål at have en CO2-neutral produktion i 2020. Nu, et år før tid, kan virksomheden meddele, at målet er opnået i 2018.
Palsgaards vej til CO2-neutralitet
- 2005: Palsgaard A/S bygger det største halmfyrings-anlæg i Danmark. Herfra sker al rum-opvarmning, og fyringsolien udskiftes med halm fra eget landbrug.
- 2009: Palsgaard udskifter fyringsolie med naturgas som energikilde til produktionen.
- 2010: Ved opgradering af produktionsanlæggene installeres varmegenindvinding og energieffektiviteten øges med mere end 30 pct.
- 2011: Palsgaard køber RECS certificeret vindmøllestrøm fra Energi Danmark.
- 2013: Investering i "intelligent lyskontrol", så lyset kun tændes, når der er brug for det, og desuden slukker automatisk i alle produktions- og administrations-områder. samt skift til LED.
- 2014: Isolering af anlæggene, der medfører betydelig reduktion af gasforbruget.
- 2015: Virksomhedens forbrug af naturgas konventeres til biogas gennem køb af certifikater fra HMN Naturgas A/S.
- 2019: Palsgaard køber via FN CO2-kvoter som kompensation for anlægget i Malaysia.
Kilde: Horsens Folkeblad
”Dette er en vigtig milepæl - ikke kun for Palsgaard, men for hele ingrediensindustrien. Fremstillingen af emulgatorer er meget energiintensiv, og da vi satte os for at neutralisere vores CO2-udledninger, var der ikke mange, der troede, det kunne lade sig gøre”, siger adm. direktør Jakob Thøisen og fortsætter:
”Vi har imidlertid demonstreret, at med ambition og innovation er produktion af bæredygtige ingredienser muligt”.
Mål opnået ved køb af CO2-kvoter
Palsgaard har blandt andet omlagt til biogas, vandkraft og solceller på virksomhedens forskellige fabrikker. Sidste udfordring var fabrikken i Malaysia, der bruger diesel for at opnå de høje temperaturer, der er nødvendige for produktionen af emulgatorer.
”Vi har måtte indse, at vi ikke kan skifte til biogas i Malaysia inden for overskuelig fremtid”, siger koncernchef for Schou Fondet, der ejer Palsgaard, Anders Brix, til Horsens Folkeblad.
”Produktionen er afhængig af gas, og vi kunne ikke bare sidde med hænderne i skødet og vente, men ville gøre noget her og nu”, tilføjer han.
Læs også: Arla vil have mæleproduktionen CO2-neutral fra 2050
Derfor har Palsgaard valgt at købe CO2-kvoter gennem FN svarende til den CO2-udledning, som fabrikken i Malaysia har. FN-certifikaterne betyder, at der bliver opført vindmølleparker i Indien, der lever grøn strøm.
”Vi ville helst skifte til CO2-neutrale brændstoffer som på vores andre fabrikker, så det her er den næstbedste løsning, men det er bedre end ikke at gøre noget”, forklarer Anders Brix til Horsens Folkeblad.
- JMA