PANT PÅ JUICE- OG SAFTEMBALLAGER STYRKER DEN CIRKULÆRE ØKONOMI

Pantsystemer er cirkulær økonomi i praksis. Derfor er det meget positivt, at regeringen vil udvide pantsystemet, så borgerne fremover også kan aflevere juice- og saftemballager af bl.a. plastik, når de indløser pant for øldåser og sodavandsflasker. Det mener Dansk Affaldsforening, der foreslår en fælles nordisk løsning og på længere sigt et integreret europæisk pantsystem.

Tomme juiceflasker, som i dag sorteres til plastikaffald, må ikke bruges til ny fødevareemballage. Men når der kommer pant på, kan juiceflasken blive til en ny juiceflaske. Foto: Dansk Affaldsforening..

Juice, saft og sodavand er drikkevarer. Og flaskerne, de sælges i, er typisk lavet af det samme materiale – plastik. Men hvorfor kan borgerne få pant for den tomme sodavandsflaske, mens juiceflasken skal sorteres som plastikaffald derhjemme?

FAKTA OM PANT PÅ JUICE- OG SAFTFLASKER

  • Udvidelsen kommer til at gælde fra 1. januar 2020 og vil ifølge Miljø- og Fødevareministeriet omfatte cirka en million flasker om ugen - eller 52 millioner flasker om året. Det svarer til 6.000 tons plastik, hvilket er cirka fire procent af det samlede retursystem.
  • En affaldsanalyse fra det københavnske affaldsselskab ARC fra 2015 viser, at op mod 7 procent af plastikaffaldet fra husholdninger består af drikkevareemballage.
  • Kommunerne ruller nye spande til plastik ud over hele landet for at forfølge de nationale genanvendelsesmål. Knap 5 mio. danskere kan i 2019 sortere plastik derhjemme.

Det har hverken givet mening for borgerne eller miljøet. Derfor er det positivt, at regeringen i dag har præsenteret en udvidelse af det danske pantsystem fra 2020. Udvidelsen er baseret på en analyse fra DTU og Miljøstyrelsen, der har påvist et stort miljømæssigt potentiale.

- Vi skal bruge pantsystemet så meget som muligt, hvis vi skal give den cirkulære økonomi fuld skrald. Det er et meget effektivt system, der både sikrer, at flasker og dåser kan blive til nye fødevareemballager og ikke ender i naturen eller i skraldespande på gader og stræder. Dansk Affaldsforening har arbejdet for denne udvidelse i lang tid, og derfor er vi meget tilfredse med regeringens melding, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.

Borgerne kan i dag sortere juice- og saftemballager i de kommunale affaldsordninger. Men fordi affaldsspanden til plastik også indeholder alt fra barbiedukker til badebolde, kan plastikken ikke genanvendes som fødevareemballage.

FÆLLES NORDISK LØSNING?
Plastikproblemerne og ambitionerne om den cirkulære økonomi er dog ikke løst med en udvidelse af pantsystemet. Varer og miljøproblemer krydser landegrænser og derfor er der behov for at hæve barren yderligere, mener Dansk Affaldsforening.

- Næste skridt kunne være, at borgerne kan aflevere og få pant for emballagerne i alle de nordiske lande. Det gør det endnu nemmere for borgerne, bedre for miljøet og kan bidrage til at vise vejen for resten af EU. Udfordringerne med de tyske dåser skal også løses. Det langsigtede mål må være, at borgerne kan få pant i alle lande i EU. Jeg er sikker på, at vores kollegaer i affaldsforeningerne i de øvrige nordiske lande vil spille med og bidrage konstruktivt, siger Jacob Hartvig Simonsen.

17.11.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Nyt forslag skal booste cirkulær økonomi for tekstiler

22.10.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny analyse: Danskerne sorterer i stor stil på genbrugspladserne

15.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

2 ud af 3 mener: Affaldssektor er kritisk infrastruktur

02.06.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Skarp kritik af Dan Jørgensens privatiseringsplaner

25.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Regeringens affaldsudspil kan blive 10 gange dyrere

20.05.2020Dansk Affaldsforening

Sponseret

Ny samlet klimaplan for affaldssektoren