21.05.2015  |  Klima, miljø og energi

Pant på tyske dåser en realitet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ny aftale mellem danske og tyske myndigheder om pant på dåser mindsker antallet af henkastede dåser i naturen. Det glæder Danmarks Naturfredningsforening, der gennem en årrække har kæmpet for et pantsystem.

En ny aftale mellem Danmark og Tyskland sikrer, at danske forbrugere fremover også betaler pant på dåser, købt i Tyskland.
- Det er en markant aftale og vi er rigtigt glade for, at det nu er lykkes at tage fat om problemet med dåserne. En dåse er en ressource, som skal genanvendes. Derfor har vi kæmpet for et pantsystem, så dåserne ikke ender i naturen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen har i årevis kæmpet for at få indført pant på de tyske dåser. Problemet med de pantfrie dåser har nemlig hidtil været, at de ender i naturen. Det ses af, at der under foreningens årlige affaldsindsamling blev indsamlet flere end 120.000 dåser. Heraf var 97.347 uden pant.

Tysk eller dansk pant
Den nye aftale baserer sig på en gensidig aftale om pant mellem Danmark og Tyskland. Det vil sige, at den danske forbruger selv kan vælge tysk pant eller dansk pant, når der skal shoppes syd for grænsen. Nordjyden, der måske ikke ofte krydser grænsen, kan vælge dansk pant og aflevere dåserne i en dansk pantautomat, mens den trofaste handlende i Tyskland kan vælge tysk pant og få den retur i Tyskland.

- Pant er et af de mest effektive virkemidler, vi har. Jeg er sikker på, at vi nu vil se færre dåser i naturen, mens der også vil blive sparet på transport og sikret øget genanvendelse. Det er godt gået, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Samtlige danske miljøministre siden Svend Auken har lovet, at de vil gøre noget ved problemet. Det blev den nuværende miljøminister Kirsten Brosbøl, der fik aftalen i hus.

Dansk Erhverv glæder sig
Også erhvervslivet bakker helhjertet op om aftalen. Således skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse: "Det er et markant gennembrud, at der nu er politisk enighed om at indgå aftale med tyskerne om opkrævning af pant på øl og sodavand i grænselandet. Det er en sag, miljøministre fra begge sider af Folketingssalen har arbejdet for gennem mere end 10 år."
 

DÅSER: 
Dansk Erhverv anslår, at der hentes over en milliard dåser over grænsen. Selvom der allerede er pant på dåser overalt i Tyskland, så har danskere, som køber dåseøl eller - sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, hidtil været fritaget for at betale pant. I Danmark modtager almindelige flaskeautomater og genbrugspladser de tyske aluminiumsdåser, men mange danskere har hidtil ikke syntes, det er umagen værd at indlevere dem til genanvendelse, og så havner dåserne i tusindvis i naturen. Det ændrer den nye aftale, der indfases over tre år, på.

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere