21.05.2015 | Klima, miljø og energi
Pant på tyske dåser en realitet
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ny aftale mellem danske og tyske myndigheder om pant på dåser mindsker antallet af henkastede dåser i naturen. Det glæder Danmarks Naturfredningsforening, der gennem en årrække har kæmpet for et pantsystem.
Børn og voksne samler affald i naturen. Den nye aftale betyder, at der i årene fremover bliver færre dåser at samle op.
En ny aftale mellem Danmark og Tyskland sikrer, at danske forbrugere fremover også betaler pant på dåser, købt i Tyskland.
- Det er en markant aftale og vi er rigtigt glade for, at det nu er lykkes at tage fat om problemet med dåserne. En dåse er en ressource, som skal genanvendes. Derfor har vi kæmpet for et pantsystem, så dåserne ikke ender i naturen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Foreningen har i årevis kæmpet for at få indført pant på de tyske dåser. Problemet med de pantfrie dåser har nemlig hidtil været, at de ender i naturen. Det ses af, at der under foreningens årlige affaldsindsamling blev indsamlet flere end 120.000 dåser. Heraf var 97.347 uden pant.
Tysk eller dansk pant
Den nye aftale baserer sig på en gensidig aftale om pant mellem Danmark og Tyskland. Det vil sige, at den danske forbruger selv kan vælge tysk pant eller dansk pant, når der skal shoppes syd for grænsen. Nordjyden, der måske ikke ofte krydser grænsen, kan vælge dansk pant og aflevere dåserne i en dansk pantautomat, mens den trofaste handlende i Tyskland kan vælge tysk pant og få den retur i Tyskland.
- Pant er et af de mest effektive virkemidler, vi har. Jeg er sikker på, at vi nu vil se færre dåser i naturen, mens der også vil blive sparet på transport og sikret øget genanvendelse. Det er godt gået, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Samtlige danske miljøministre siden Svend Auken har lovet, at de vil gøre noget ved problemet. Det blev den nuværende miljøminister Kirsten Brosbøl, der fik aftalen i hus.
Dansk Erhverv glæder sig
Også erhvervslivet bakker helhjertet op om aftalen. Således skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse: "Det er et markant gennembrud, at der nu er politisk enighed om at indgå aftale med tyskerne om opkrævning af pant på øl og sodavand i grænselandet. Det er en sag, miljøministre fra begge sider af Folketingssalen har arbejdet for gennem mere end 10 år."
DÅSER:
Dansk Erhverv anslår, at der hentes over en milliard dåser over grænsen. Selvom der allerede er pant på dåser overalt i Tyskland, så har danskere, som køber dåseøl eller - sodavand i delstaten Slesvig-Holsten, hidtil været fritaget for at betale pant. I Danmark modtager almindelige flaskeautomater og genbrugspladser de tyske aluminiumsdåser, men mange danskere har hidtil ikke syntes, det er umagen værd at indlevere dem til genanvendelse, og så havner dåserne i tusindvis i naturen. Det ændrer den nye aftale, der indfases over tre år, på.
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner