Partier åbner for lempe rimelighedskravet for udsatte ledige

Udsatte ledige risikerer at blive glemt, når landets jobcentre genåbner. Rimelighedskravet, der begrænser virksomheders mulighed for at ansætte folk i praktik, bør midlertidigt lempes, lyder det fra Cabi, som får opbakning fra flere partier. Ministeren varsler opkvalificeringsreform, skriver Altinget.dk

Radikale og Venstre vil drøfte en suspendering af rimelighedskravet med beskæftigelsesministeren.

19.05.2020

Sponseret

CABI

Det kan få alvorlige konsekvenser for sårbare ledige, hvis de ender bagest i jobkøen, når den aktive beskæftigelsesindsats genåbnes. Sådan lyder budskabet fra Cabi, som opfordrer til, at lempe det såkaldte rimelighedskrav i de kommende seks måneder for eksempelvis aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som er langt fra arbejdsmarkedet.

"En del sårbare og udsatte ledige har fået deres aktiveringsforløb sat på pause eller helt afbrudt under nedlukningen. Det er bekymrende, for vi ved, at det er afgørende med kontinuitet i indsatsen. De risikerer at blive sat tilbage til scratch," siger direktør Mette Rønnau til Altinget.dk

Rimelighedskravet begrænser antallet af personer, som en virksomhed må have i virksomhedspraktik eller løntilskud.

"Det er vigtigt at få sagt, at forslaget handler om de sårbare ledige. Det skal være et midlertidigt tiltag, og det skal selvfølgelig ikke fortrænge ordinær arbejdskraft," fastslår hun.

Både Venstre og Radikale er villige til at drøfte muligheden med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Frygter ensidigt fokus på nyledige

Danmark har på rekordtid fået knap 50.000 nye ledige, og de seneste tal fra Erhvervsministeriet viser, at 170.000 lønmodtagere i øjeblikket er omfattet af midlertidig lønkompensation. En del af dem risikerer at tilslutte sig ledighedsstatistikken, når de økonomiske hjælpepakker udløber.

Ifølge Mette Rønnau er det "på sin vis naturligt", at det er de tal, der har trukket mest fokus i medierne og den offentlige debat.

"Men det vil være bekymrende, hvis sårbare ledige bliver nedprioriteret på grund af et for ensidigt fokus på de nyledige, når den aktive beskæftigelsesindsats genoptages," forklarer hun.

Samtidig er mange af de virksomheder, der er gode til at tage imod og træne udsatte ledige, hårdt presset, påpeger Cabi-direktøren.

Lige nu er det antallet af ordinært ansatte, der afgør, hvor mange ledige en virksomhed må tage ind i virksomhedspraktik eller løntilskud. Da flere virksomheder har været nødt til at afskedige ordinære medarbejdere, risikerer de altså nu at blive tvunget til at lukke velfungerende praktikforløb og muligvis tage færre ind fremadrettet.

Konkret foreslår Cabi derfor midlertidigt at ændre måden, "man tæller hoveder på" i virksomhederne, sådan at ledige, der allerede er godt i gang med et forløb, kan fortsætte, og så virksomhederne muligvis kan udbyde lidt flere forløb i den kommende tid.

"Det skal sikre, at der i den kommende periode er praktikpladser nok i de gode træningsvirksomheder, der kan bringe dem, der er langt fra arbejdsmarkedet, tættere på job," siger Mette Rønnau.

Regeringen vil have opkvalificeringsreform

I et skriftligt svar til Altinget skriver beskæftigelsesministeren, at regeringen er godt i gang med at se på, hvordan beskæftigelsesindsatsen kan genoptages på en sundhedsmæssig forsvarlig måde hurtigst muligt.

"Jeg har allerede haft møde med Beskæftigelsesudvalget om næste skridt. Vi er også på vej med et udspil til en opkvalificeringsreform, så de ledige får bedre mulighed for at omskole sig til andre brancher, hvis deres nuværende branche fortsat er hårdt ramt af krisen," skriver Peter Hummelgaard og fortsætter:

"I forhold til at lempe rimelighedskravet, ligger det mig meget på sinde, at de ledige ikke fortrænger ordinært ansatte og bare bliver brugt som gratis arbejdskraft. Omvendt er det også vigtigt, at de allermest udsatte kan være en del af arbejdsmarkedet."

Venstre og Radikale er positive

Forslaget fra Cabi får en blandet modtagelse af Folketingets partier.

Mens nogle ser det som et konstruktivt forslag til at holde hånden under de udsatte lediges tilknytning til arbejdsmarkedet, frygter andre, at den sårbare gruppe vil blive brugt som gratis arbejdskraft i en krisetid.

I Venstre ser beskæftigelsesordfører Hans Andersen positivt på idéen, og han opfordrer ministeren til at indkalde partierne bag beskæftigelsesreformen til drøftelser i forligskredsen, hvor "principperne har rod".

"Vi befinder os i en ekstraordinær situation, og vi vil gerne drøfte forslaget med det mål at hjælpe udsatte mennesker til fortsat at have en fod inden for på arbejdsmarkedet," siger han.

Samme melding kommer fra Radikale.

"Det var ikke noget, der konkret var faldet mig ind, men det virker oplagt at se på, om det her kunne være en mulighed," lyder det fra partiets beskæftigelsesordfører, Samira Nawa.

Begge ordførere understreger, at de ser en eventuel lempelse af rimelighedskravet som et midlertidigt tiltag.

Hos Enhedslisten og Dansk Folkeparti er man imod forslaget

Mere information

Læs hele artiklen hos Altinget.dk

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

29.04.2024CABI

Sponseret

Flere virksomheder får øjnene op for, at ledige fra kanten af arbejdsmarkedet kan bidrage til den grønne omstilling

17.04.2024CABI

Sponseret

Videnshuset Cabi indgår nu i samarbejde med Center for Små og Mellemstore virksomheder, Aarhus Universitet

21.02.2024CABI

Sponseret

Krav om data på S’et i ESG får stor betydning for virksomheders konkurrenceevne

31.01.2024CABI

Sponseret

Den grønne omstilling giver nye muligheder for social inklusion

22.09.2023CABI

Sponseret

ESG-dokumentation: Hvad pokker gør jeg lige?