24.10.2015  |  Samfund

Periamma - en NGO der vil have overskud

Indhold fra partner Hvad er dette?

NGO’en Periamma har lagt en strategi, der integrerer CSR i uddannelsesprojekter i fattige egne af verden. Omdrejningspunktet for strategien er recirkulation og reinvestering af kapital. Hør også hvordan på Responsible Food-konferencen 26. november

I manges øjne er en NGO altid synonymt med en non-profit organisation, hvis medarbejdere er helliget velgørenhed. I dét lys er der ikke langt fra mange moderne NGO'er til fortidens munke, der forsvor materielle goder for at arbejde for den gode sag. 

Periamma en meget anderledes NGO. Hensigten er sådan set fortsat den samme - at arbejde for den gode sag – men grænsen mellem at være en velgørenhedsorganisation og en almindelig virksomhed udviskes i stadigt højere grad. Flere og flere NGO’er, og deriblandt Periamma, er nået til den erkendelse, at vil du gøre verden til et bedre sted at leve, så skal der penge til. Derfor var Periammas beslutning lige så klar som formålet for de aktiviteter, de siden har sat i søen: der skal skaffes kapital, og vejen dertil går gennem partnerskaber.

Erkendelse gav innovation
”Vi måtte ganske enkelt indse, at vi ikke er så gode til fundraising. Men uden penge er det jo umuligt at gøre noget, så vi måtte se os om efter andre steder, hvor vi kunne skaffe pengene til at skabe en forandring,” fortæller Periammas projektdirektør Søren Bang Nielsen og forklarer, hvordan det for dem hænger sammen med partnerskaber: ”Vi så en mulighed for at gøre op med den traditionelle tankegang, og derfor har vi indført en model, som giver værdi for alle de parter, der indgår. Som det ene element i modellen har vi samarbejdet med skoler, som vi støtter gennem vores arbejde. Som det andet har vi de virksomheder, der bidrager til skolerne med deres indbetalinger, og som det sidste de mikrolån, vi giver til iværksættere i modtagerlandene. Det er en tilgang, der er meget virksomhedsrettet og baseret på integreret CSR. For vores mål kan i mange lande kun opfyldes, hvis forandring bliver drevet af den private sektor – for at give mening, legitimitet, skal det derfor kunne bruges i og af de virksomheder, der indgår i vores partnerskab.”

Søren Bang Nielsen oplyser, at den endelige rente for mikrolånene ikke er endeligt fastlagt, men kommer til at være blandt markedets laveste takket være den grundige træning i forretningsdrift, der følger med. Afkastet går til en fond, som derefter kan skyde flere penge ind i kredsløbet. Det er begyndelsen til en pengemaskine for en større sag, siger Søren Bang Nielsen:

”Det, vi arbejder for, er at give mennesker evnerne til at skabe deres eget liv. I de lande, vi arbejder i, er folk desperate. De må enten flytte sig eller gå til grunde, så barsk er deres virkelighed. Hverken de selv eller samfundene formår at tilbyde dem et trygt og værdigt liv. Det er en af grundene til de store flygtningestrømme, vi ser. Vores mission derude er at give dem en uddannelse, for al erfaring viser, at har de færdigheder, har de meget bedre chancer. Men det nytter ikke at uddanne dem til jobs. For dem er der ikke mange af. De skal selv være entreprenører og skabe deres egen virksomhed, så de kan underholde sig selv og deres familie. Det er det, vores acceleratorprogrammer sigter mod.”

En lille dråbe i et stort ocean - men ringene i vandet bliver større og større
Det er en ordentlig mundfuld for en lille og forholdsvis ny organisation. Periamma blev grundlagt for blot 5 år siden, og i dag består NGO’en kun af 2 faste medarbejdere, en praktikant samt en arbejdende bestyrelse på 5.

Alligevel har de allerede taget en stor bid i form af partnerskaber i en række lande og med en stribe skoler: 2 folkeskoler, 1 gymnasium og 1 erhvervsskole i Uganda, 4 folkeskoler og et gymnasium i Kenya, 8 folkeskoler i Thailand foruden støtte til børn og unge under gymnasie- eller universitetsuddannelse og en meget stor skole i Indien, hvor de også har et samarbejde med en mikrofinansieringsbank med 65.000 kvinder som låntagere. Endelig er der de to acceleratorprogrammer, som Periamma som har et samarbejde med i Kenya.

”Acceleratorprogrammerne er etableret for at få start-ups til at komme godt fra start. Vores del af samarbejdet består i at bidrage til at tiltrække investorer, og hjælpe med idé- og konceptudvikling – fra god idé til flyvefærdigt projekt – og vidensoverførsel,” siger Søren Bang Nielsen, og Periamma har mod på meget mere,: ”Vi har med vores tilgang et kæmpestort potentiale, og jeg vil mene, at vores koncept er mere fremsynet og holdbart end konkurrerende ’produkter’ på markedet. Vi er en meget lille NGO, og vi kæmper for at få flere ressourcer og større synlighed, først og fremmest i forhold til virksomhederne. Vi har masser af gode projekter, der ligger og venter på de rette erhvervspartnere i Danmark, som vil gå ind med deres kompetencer.”

Søren Bang Nielsen fortæller, at man i Periamma forventer, at projekterne fremadrettet gennemføres i et samspil mellem NGO og danske entreprenører, som har interesse i at arbejde med integreret CSR. Håbet er, at man inden for de næste 5 – 10 år opnår yderligere gennembrud med modellen, så man også får opbygget et stort netværk mellem virksomheder, der vil gå ind med deres kompetencer, og konkrete uddannelsessteder i modtagerlandene. 

På sit seminar på Responsible Food har Periamma inviteret 3 spændende cases, som hver især fortæller, hvordan de skaber værdi for andre og dem selv gennem Periammas integrerede CSR-tilgang. Foruden Periamma er Fairtrade Mærket, Sociability, Fødevarebanken, DTU Fødevareinstituttet og Daka ReFood værter for seminarer. Derudover byder Responsible Food konferencen på gæstetaler, paneldebat, masser af cases og en markedsplads for ansvarlighed og fødevarer.

Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere