Plads til bæredygtige forbedringer

I en ny global måling fra World Economic Forum er Danmark blandt verdens ledende nationer i forhold til fremtidens vækstmotorer, når det gælder innovation, inklusion og resiliens. Til gengæld scorer Danmark lavt på bæredygtighed i forhold til vores ambitioner på området. World Economic Forum opfordrer i rapporten Future of Growth 2024 til en ny tilgang til at måle vækst, som ikke kun måler på økonomi.

I en ny global måling fra World Economic Forum er Danmark blandt verdens ledende nationer i forhold til fremtidens vækstmotorer, når det gælder innovation, inklusion og resiliens. Til gengæld scorer Danmark lavt på bæredygtighed. Foto: Teknologisk Institut

23.01.2024

CSR.dk

”Rapporten er et vigtigt pejlemærke for Danmark. I år har World Economic Forum udvidet målebåndet, så også innovation, inklusion, bæredygtighed og resiliens er med i ligningen. Det giver en mere nuanceret forståelse af Danmarks styrker og svagheder, og selvom vi overordnet ligger rigtig flot, er der stadig udviklingspotentialer indenfor bæredygtighed”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut. 

Teknologisk Institut er World Economic Forums danske samarbejdspartner. I rapporten påpeger World Economic Forum, at de søger at udvikle en ny metode til at tage temperaturen på den globale økonomiske vækst med de nye parametre. I rapporten fremhæves en betydelig økonomisk opbremsning, som er anslået til at falde til den laveste rate i tre årtier frem til 2030. Midt i det som World Economic Forum betegner som et ”igangværende økonomisk og geopolitisk chok”.


Ifølge rapporten er Danmark rangeret i gruppen af højindkomstlande og placerer sig i top fire og fem, når det gælder innovation og inklusion og som nummer otte på resiliens. Til gengæld havner Danmark som nummer 13 – nummer fire blandt højindkomstlandene – når det gælder bæredygtighed. Den lave score på bæredygtighed er blandt andet knyttet til affald per indbygger og kombineret med den lave grad af genanvendelse af ressourcer, som for nylig blev påpeget i Circularity Gap Report.

”Selvom vi på mange måder er et grønt foregangsland, er der stadig udviklingspotentiale i forhold til bæredygtighed. Det viser rapporten her, og det er også noget, vi sammen med en række aktører pegede på for nylig. Hver dansker forbruger 24,5 tons nye materialer om året, og vores genanvendelse af de ressourcer er på 4 procent. Det er langt under den globale standard på 7,2 procent. Vi skal derfor have mere gang i den cirkulære økonomi og sikre adgang til finansiering og muligheder for både at kompetenceudvikle og udvikle nye teknologier og løsninger, som bevarer ressourcerne i deres kredsløb og begrænser behovet for nye”, siger Juan Farré.

Danmarks Position:

Innovation: Score 73,40 ud af 100. Nummer 5. Danmark er blandt de førende nationer, tæt på Singapore, Schweiz, Sverige og USA, når det gælder innovation. Dette understreger den danske styrke inden for forskning og udvikling.

Inklusion: Score 77,64 ud af 100. Nummer 4. Med en stærk velfærdsstat er Danmark højt placeret, men overgået af lande som Schweiz, Finland og Island. Dette viser Danmarks evne til at sikre, at alle kan deltage og bidrage i økonomien.

Læs også: Nyt skridt mod at blive klimapositiv i egen drift

Bæredygtighed: Score 54,72 ud af 100. Nummer 13. På trods af den danske selvforståelse som et grønt foregangsland har Danmark plads til forbedring. Danmark ligger blandt højindkomstlandene som nummer fire. En række lavindkomstlande scorer i rapporten højt på bæredygtighed, fordi de har en høj grad af biodiversitet og et lavt forbrug af ressourcer.

Resiliens: Score 68,51 ud af 100. Nummer 8. Resiliens handler om, i hvilken grad samfundsøkonomien er indrettet, så den kan komme sig oven på kriser. Danmark ligger efter Finland, Australien, Østrig, Luxembourg, New Zealand, Schweiz og Sverige.

/ PiB

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie