Planer for CO2-neutralt København undervejs

Danmarks folkerigeste kommune skal de kommende år være et eksperimentarium for forskellige lavenergiløsninger. Fjernvarmen, som efter planen skal være renere end i dag, vil imidlertid fortsat spille en afgørende rolle i byens energiforsyning.

10.08.2009

CSR.dk

Københavnerne skruer i denne tid op for klimaambitionerne, så den danske hovedstad kan fremstå som verdens mest miljøvenlige under FN’s klimamøde i Bella Center til december. En stribe planer skal nu finjusteres, vedtages - og efterfølgende føres ud i livet. Det gælder eksempelvis kommuneplanen, ”Den tænkende storby” samt en klimaplan og en varmeplan.

Mange af konklusionerne fra Danmarks folkerigeste kommune vil givetvis inspirere andre danske og udenlandske kommuner.

Én af opgaverne for de nærmeste par måneder bliver at sikre, at planerne hænger sammen. I klimaplanen opstiller kommunen et mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025. I Varmeplan Hovedstaden viser de foreløbige beregninger, at 70 procent af fjernvarmeforsyningen kan være CO2-neutral om 17 år under forudsætning af, at de eksisterende tilskud og afgifter bibeholdes. Prisen på de sidste 30 procent er endnu ikke kendt.

Én af udfordringerne for fremtidens København er, at byen kommer til at huse mange flere mennesker. Om 15 år er der ifølge kommuneplanen 45.000 flere københavnere.

”Derfor peger vi på København som et eksperimentarium for lavenergiløsninger,” siger projektleder Jakob Hjortskov Jensen fra Københavns Kommunes økonomi- og planlægningsafdeling.

Fra fjernvarme til solvarme
”Konkret betyder det, at alle større byudviklingsområder nu er udpeget til lavenergiområder, og vi har valgt at tage udgangspunkt i lavenergiklasse 1, som er den skrappeste, men med mulighed for dispensation til lavenergiklasse 2. Ydermere skal fjernvarmen ikke længere sendes ud til hele byen på én gang, som det sker i dag. Som hovedregel skal fjernvarmen fremover leveres direkte til de enkelte byudviklingsområder," tilføjer Jakob Hjortskov Jensen.

I den kommende tid skal det undersøges, hvorledes de valgte løsninger miljømæssigt og økonomisk kan hænge bedst sammen. Kommunen har indgået et partnerskab med Københavns Energi, og i fællesskab vil man finde ud af hvordan fjernvarme på den mest hensigtsmæssige måde kan kombineres med andre vedvarende energikilder, som f.eks. solvarme.

Endelig indgår fjernkøling også som et centralt element i at gøre København CO2-neutral. Københavns Fjernkøling, der har fået indskudskapital fra kommunen og er et datterselskab til Københavns Energi, er således i fuld gang med et projekt til over 100 millioner kr. omkring Kongens Nytorv. Et fjernkøleanlæg med en kapacitet på 15 MW har fået de første kunder koblet på rørene, og til næste år vil hovedcentralen stå klar.

Borgerne skal inddrages
På Carlsberg-grunden, hvor bygherren har planer om at udvikle et CO2-neutralt område, er der regnet på forskellige varmeløsninger. Der er ikke plads nok på tagene til at solfangere kan dække det hele, og biomasse er uønsket på grund af behovet for en skorsten. En anden mulighed er jordvarme. Denne løsning er imidlertid valgt fra til fordel for fjernvarme, som ifølge Jakob Hjortskov Jensen såvel energiøkonomisk som samfundsøkonomisk slår jordvarme med mange længder.

Konklusionerne fra bl.a. Carlsberg-grunden var i juni til debat på et offentligt møde. Her kom der en række interessante bud på, hvordan fremtidens energiforsyning til byudviklingsområderne kan se ud.

”Inspirationen kom ikke mindst fra Hamburg, som er langt fremme hvad angår en bæredygtig energiforsyning. Samtidig foreslog én af oplægsholderne, at man skulle tale med Google, som er i gang med at udvikle en række større energiprojekter. Egentlige beslutninger blev imidlertid ikke truffet på mødet, hvilket heller ikke var meningen. Men borgernes aktive inddragelse i processen er helt afgørende, hvis det for alvor skal lykkes at gøre København til en miljøvenlig by,” mener Jakob Hjortskov Jensen.

Han peger på Nordhavn som et andet spændende byudviklingsområde.

”Planen er, at Nordhavn med tiden skal udvikle sig til det mest bæredygtige byudviklingsområde i Nordeuropa. Det skal bl.a. ske ved at sammentænke energiforsyning og infrastruktur.”

Katalog over muligheder
Københavns Kommune har også sammen med Københavns Energi og Cowi udarbejdet et katalog over muligheder for nye byudviklingsområder - herunder inden for solvarme, solceller, varmepumper og fyring med biomasse.

”Formålet med kataloget er at give nogle bud på fremtidens energiforsyning - med udgangspunkt i Klimaplanen, Kommuneplanen og Københavns ambition om at blive verdens miljøhovedstad,” siger Jakob Hjortskov Jensen, som er overbevist om, at københavnerne om nogle år vil få deres energi via en kombination af fjernvarme og andre vedvarende energikilder. - Og nogle af de energikilder kender vi måske slet ikke endnu, tilføjer han.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus