01.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Planlagt Rockwool-fabrik i USA kritiseres for at forurene miljøet

Demonstranter, politikere og forskere i USA frygter, at en planlagt Rockwool-fabrik i West Virginia vil forurene deres luft og deres drikkevand og anklager den danske isoleringsgigant for at greenwashe.

”Kære Danmark – hjælp os med at kæmpe mod Rockwools giftige kemikalier! Hjælp os med at bevare vores rene luft!”

Sådan lød det, da 100 demonstranter torsdag stillede sig op foran den danske ambassade i Washington, D.C., med krav om et stoppe opførelsen af den danske isoleringsproducent Rockwools nye fabrik i staten West Virginia.

Læs også: Det Økologiske Råd og E.ON starter kampagne om luftforurening

Det skriver Information.

Ambassaden har udtalt, at demonstrationen er "usædvanlig", og at de kun kan komme i tanke om grindefangst på Færøerne som noget, der har fremprovokeret lignende handlinger. 

Modstanderne af Rockwools planlagte fabrik i West Virginia vil ligeledes protestere på Rockwools hjemmebane. Mandag d. 1. april ankommer seks repræsentanter til København, hvor de i løbet af ugen har planlagt møder med medlemmer af Folketinget, ngo-grupper og medier. Deres besøg falder sammen med Rockwools ordinære generalforsamling onsdag, hvor to af de tilrejsende repræsentanter, Tim Ross og Rod Snyder, vil deltage. De har også et forslag til afstemning på generalforsamlingen. 

Lokal modstand mod kul og kemikalier
Den planlagte fabrik skal fremstille bygningsisolering af stenuld til salg i østkyststaterne. Det er en energikrævende proces, der i dette område vil kræve en del kulkraft, og selve produktionen vil udlede en del kemikalier.

På papiret vil fabrikken leve op til gældende miljøkrav. Men modstanderne fremfører, at Rockwool har udnyttet de særligt lempelige miljøkrav i delstaten, og at det sammen med de særlige geografiske karakteristika i det område, fabrikken skal bygges i, risikerer at føre til forurening af deres luft og deres drikkevand.

Hvad der især undrer de amerikanske kritikere, er, at en virksomhed, der kalder sig grøn, bare ignorerer deres indvendinger.

”Man kan ikke hævde at være progressiv og grøn og samtidig lave frizoner, hvor folk skal lide under forurening som følge af fremstilling af klimavenlig bygningsisolering. Det løser ikke problemet. Og det er social uretfærdigt”, siger David Levine fra gruppen Resist Rockwool til Information.

Kritikerne som Resist Rockwool-gruppen står ikke alene, men får også støtte fra flere nyvalgte medlemmer af delstatens parlament og amtsrådet i Jefferson County, hvor de første spadestik blev taget til anlægsarbejdet i juli sidste år. Resist Rockwool har også været igennem videnskabelig litteratur og indhentet kommentarer fra biologer og forskere i medicin, som - om ikke entydigt - bakker op om borgernes bekymringer. 

Rockwool anerkender, at der i West Virginia er en vis lokal modstand mod opførelsen af fabrikken, men trods de voksende protester har koncernen tænkt sig at fuldføre projektet, der altså lever op til gældende miljøkrav.

"Vi er ubetinget forpligtet på at overholde forbundsstatens og delstatens miljømæssige standarder. Vi prøver altid at gøre mere, end hvad der bliver forlangt af de lokale myndigheder. Det er vores tradition", siger Michael Zarin, international informationschef for Rockwool A/S, til Information.

Læs også: Industrigiganter stiller eget hold i kampen om energipolitikken

Borgerne synes dog, at det hører med til historien, at miljølovgivningen i West Virginia er den mest lempelige i USA - ligesom det er tilgældet for Rockwools første fabrik i staten Mississippi. Borgerne - og nogle delstatspolitikere - er ligeledes utilfredse med, at Rockwool er blevet tilbudt skattelettelser på ca 12 millioner dollar over ti år, og investeringer i infrastruktur og uddannelse af medarbejdere til fabrikken til en værdi af 25 millioner dollar.

Protester flere steder
West Virginia er ikke det eneste sted, hvor Rockwool skal gøre en indsats i forhold til lokalbefolkningens bekymringer. Information fortæller således om en fabrik i Kroatien, hvor beboerne klager over luftkvalitet, begyndende modstand mod en ny fabrik i nærheden af Paris og klager over stenduld i luften nær en fabrik i Wales. 

Rockwools talsmand forklarer, at Rockwool mange steder har en af sine 45 fabrikker i 20 lande liggende nær skoler, boligkvarterer, vingårde og naturparker - uden problemer. 

"Ingen af dise steder har vi erfaringer med den type skadevirkning på helbredet, som modstandere af fabrikken i West Virginia forstiller sig vil ske der," siger han. 

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere