20.03.2018 | Klima, miljø og energi
Industrigiganter stiller eget hold i kampen om energipolitikken
Med en ny organisation, Synergi, vil fire virksomheder sørge for at det kommende energipolitiske forlig ikke kommer til at gå helt op i udbygning af grøn energi, men også tilgodeser energibesparende teknologier.
Den nye organisation "Synergi" vil trække energipolitikken i retning af et større fokus på energibesparelser.
En ny interesseorganisation ved navn ”Synergi” er født. Det er fire af landets største industrivirksomheder Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool, der står bag. Virksomhederne mener, at der skal tænkes meget mere på energieffektivitet og ikke kun i vedvarende energi.
"Al energi koster penge at producere - også den grønne. Hver gang vi øger energiforbruget, må vi som samfund investere store beløb i infrastruktur og systemer, der kan lagre, transportere og transformere energien. Derfor er det vigtigt, at vi i Danmark får nogle mål for, hvordan vi bruger energien mest effektivt, så danskerne ikke ender med at betale en unødigt stor regning for den grønne omstilling," forklarer Kim Fausing, koncernchef og CEO i Danfoss og medstifter af Synergi.
Læs også: Danske byer skal energirenoveres
Så nu tager de fire virksomheder sagen i egen hånd og vil sikre, at energieffektiviseringen ikke bliver glemt i regeringens energipolitik. Synergi er blevet budt velkommen af f.eks. Dansk Byggeri, som mener at det er lige præcis et miks af energieffektivisering og udbygning med vedvarende energi, som er vejen frem.
Hvem vinder kampen om energipolitikken?
Men organisationens lancering dækker over mere end en venlig påmindelse. Det handler ifølge Finans om at ”det er et åbent spørgsmål, hvor den danske energipolitik vil bevæge sig hen i fremtiden – og ikke mindst hvor pengesummerne satses”.
Finans skriver også, at flere iagttagere mener, at det nye i billedet er, at det er lykkedes Dansk Energi, som repræsenterer elselskaberne, at blive en magtfuld stemme i debatten. En stemme som synes energieffektivisering ikke giver helt så meget ”bang for the buck” som elektrificering og overgang til grøn energi.
Læs mere: Nu åbner regeringens støtte til udvikling af grøn teknologi
Modsat handler hele forretningen for Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool om energibesparelser. Og de mener åbenlyst, at det er nødvendigt at sætte ind selv, så ”ingen politiker, der har bare en smule indflydelse på det kommende energiforlig, glemmer, at der også her skal satses” – som de skriver i Finans.
Energipolitikken frem til 2030 skal afgøres i løbet af dette forår.
»Vi er bange for, at man stirrer sig blind på grøn energi. Man har et ekstremt og forblændet fokus på vedvarende energi,« sagde Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos til Finans.
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.