Plastik skal ikke gå op i røg

Regeringens kommende plastikhandlingsplan skal ikke bare understøtte genanvendelse af plast. Hvis planen virkelig skal batte, skal al afbrænding af plastik stoppes, skriver Jacob Hartvig Simonsen

Jacob Hartvig Simonsen ser tre hovedproblemer, der skal løses, hvis mere plast skal genanvendes i stedet for at ende med at blive brugt som brændsel. (Foto: pressefoto).

Lige om lidt kommer regeringen med den nationale plasthandlingsplan. Lad det være en ambitiøs en.

Det er ingen hemmelighed, at lige så fantastisk plastik er, lige så skadeligt er det for miljø og klima. Om det så ender som mikroplast i verdenshavene eller som fossilt CO2, så står vi med et kæmpe problem.

Så når nu regeringen barsler med en landsdækkende plan for, hvordan vi håndterer vores plast, så lad os gribe muligheden og gøre Danmark til foregangsland.

Hos ARC vil vi gøre alt for at få plasten ud af vores energianlæg. Derfor understøtter vi de kommuner, der vil kildesortere plasten, og derfor bygger vi sorteringsanlæg, der kan hive den plast ud, som måtte være tilbage i restaffaldet.

Men hvorfor stoppe der? Hvis det skal batte noget, skal plasten ud af alle ovne; på energianlæg, på cementfabrikker og alle andre steder, hvor plast bliver brugt som brændsel.

Lad os gøre det ordentligt

Som direktør for en affaldshåndteringsvirksomhed møder jeg først plastprodukterne, når de har sluppet borgernes hænder. Og set fra min stol er der tre hovedproblemer, der skal løses, hvis mere plast skal genanvendes.

For det første er det alt for dyrt at genanvende plast i forhold til, hvor billigt det er at lave nye produkter af jomfruelig plast. Det økonomiske incitament er simpelthen fraværende. Det kan løses politisk.

For det andet skal vi have styr på hele plasthåndteringskæden. Der er stadig dansk og europæisk plast, som sorteres fra og ender i tredjeverdens lande uden for vores kontrol. Men helt ærligt, vi er så rige, at vi selv skal kunne håndtere vores plastaffald.

Og for det tredje er en stor del af den plast, vi modtager, alt for kompleks og sammensat. Men hvis vi lykkes med at holde alt europæisk plastaffald inden for de europæiske grænser, vil vi blive opmærksomme på, at vi har et kæmpe problem. Og så er det min påstand, at der lynhurtigt vil blive stillet nogle designkrav til plastprodukter.

Danmark er for lille et land til at komme i mål med en effektiv og omfattende plasthåndtering – men så må vi have Europa med. Hvis vi vil noget med den nationale plasthandlingsplan, så lad os gøre det ordentligt, og lad os gøre det ambitiøst.

02.09.2020ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Millionstøtte til CO2-fangst på Amager Bakke

01.02.2019ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Hvordan får vi en bedre genanvendelse af plastemballager?

29.11.2018ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Miljø- og arbejdsmiljøledelsessystem

15.11.2018ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Plastik skal ikke gå op i røg

05.03.2018ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Sparer 50.000 bilers NOx-udledning

26.02.2018ARC – I/S Amager Ressourcecenter

Sponseret

Genbrugspladser er med til at reducere CO2-udslippet