Podcast: Bæredygtige Hospitaler med Maria Gaden
Før talte man ikke så meget om bæredygtighed i det danske sundhedsvæsen, selvom det sætter et betydeligt klima- og miljøaftryk. Men nu er Center for Bæredygtige Hospitaler på en vigtig mission, for at omstille sundhedsvæsenet til en bæredygtig business.
Det er paradoksalt, fordi den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede er netop klimaforandringer. Derfor er Center for Bæredygtige Hospitaler, sammen med mange andre, gået i gang med et omfattende arbejde, der skal gøre sundhedsvæsenets klima- og miljøaftryk mindre.
Vært i podcasten Bæredygtig Business, Steffen Max Høgh, taler i dag med Maria Gaden, leder på Center for Bæredygtige Hospitaler. Det er en enhed skabt af Region Midtjylland, som samler, opbygger og formidler ny viden om bæredygtig omstilling på hospitaler og i sundhedsvæsenet generelt.
Maria Gaden var egentlig jordemoder, men rakte en dag hånden op og spurgte: ”Hvorfor taler vi egentlig aldrig om klimaforandringer og bæredygtighed i det danske sundhedsvæsen?”
Og så skete der en hel masse. Ledelsen skabte rammerne og medarbejdere blev involveret. Der blev givet penge til mikrofinansieringsprojekter, lavet undersøgelser, en strategi, ansat medarbejdere, fundet lokale ”go to” personer og skabt samarbejde med eksterne partnere, både offentlige og private.
Initiativet har bidraget til mere fokus og øget bevidsthed blandt medarbejderne omkring bæredygtighed, men også pilottest og analyser af, hvad der konkret kan lade sig gøre i sundhedsvæsenet, hvor alt skal have en vis standard, og der er store krav til f.eks. hygiejne.
Men er der business i at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen? Ja, siger Maria Gaden:
Sundhed er virkelig mange penge værd, og det er en værdifuld vare for os som samfund. Det er ”vildt dyrt”, når folk er usunde og vi ikke har de ressourcer, der skal til for at opretholde et sundt liv. Desuden er den allerstørste trussel mod sundhed i det 21. århundrede klimaforandringer, ifølge FN, siger Maria Gaden.
Men stopper klimaforandringerne, fordi Region Midtjyllands sundhedsvæsen bliver mere bæredygtigt? Nej, selvfølgelig ikke. Men finder vi i Danmark en model, der kan eksporteres til resten af verden, kan det få stor betydning.