Positiv impact i stor skala opnår man kun med samarbejde

Etisk Handel Danmark opfordrer til at løse opgaven med at gøre værdikæder mere bæredygtige og leve op til lovkrav sammen med andre med øje for muligheder og ikke kun risici.

Kaffe-alliancen er seneste skud på Etisk Handel Danmarks alliance-stamme. Foto: Lina Sazanauskaite, Impact Roasters.

09.11.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis man skal tale om, hvad der sker med bæredygtighed i værdikæderne i disse år, så gør man klogt i at svinge sig helt op i øverste ribbe. For deroppe kan man være så heldig at få øje på, at der ikke er noget, der er tilfældigt eller kan stå alene.

”Alle de kriser vi taler om i øjeblikket – forsyningskrise, energikrise, klimakrise, ulighedskrise, fødevarekrise – peger alle hen i retning af vor tids vigtigste dagsorden: De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi taler om kriserne, som noget vi skal på den anden side af, men de skal snarere ses som symptomer på, at vores produktion og forbrug ikke er bæredygtigt, siger Nanna Callisen Bang, som er direktør for Etisk Handel Danmark.

Nanna Callisen Bang er direktør i Etisk Handel Danmark. Foto: Stine Heilmann.

Hvis det er sandt, og meget tyder på, at det er det, så kan ingen alene hverken løse det problem eller isolere sin virksomhed fra effekterne af det. Det skal ske i samarbejde: i netværk og alliancer på tværs af sektorer.

”Selvfølgelig skal de enkelte virksomheder arbejde med deres indkøb og påvirkning i værdikæden, men de ”vilde” problemer, som vi kalder dem, er så komplekse, at vi er nødt til at arbejde sammen og dele viden, ressourcer, kompetencer og sætte ind med kollektiv handling. Hvor vi skal sætte kraft bag en fælles mission, for at ændre noget. Her kan vi som multistakeholderorganisation være med til at spille en vigtig rolle, ”siger Nanna Callisen Bang.

Fire alliancer i gang
Etisk Handel Danmark orkestrerer således arbejdet med at finde kollektive, bedre og skalerbare løsninger i snart fire værdikæder: soja, palmeolie, fiskeri og kaffe. Det er alliancer, som samler virksomheder, ministerier, NGO’er og fagforeninger, der med udgangspunkt i en fælles erkendelse af, at skal man løse problemer i komplekse værdikæder, kræver det bredt samarbejde at finde bæredygtige og mere systemiske løsninger.

”Alliancerne er for de modige og ambitiøse aktører, som er interesseret i at komme på den anden side af compliance og være med til at skabe blivende impact gennem forandring af uhensigtsmæssige systemer og processer,” siger Nanna Callisen Bang.

Et eksempel er problemer med afskovning i en given værdikæde. Det er der så en række aktører, som gerne vil være med til at løse og ved at det er både svært og kræver at der sættes ind på mange niveauer over lang tid.

Godt på vej med soja
Et kig på Dansk Alliance for Ansvarlig Soja fortæller netop den historie. Der er over 20 centrale aktører med i alliancen, hvoraf halvdelen er virksomheder og den anden halvdel er ministerier, tænketanke, NGO’er og fagforeninger. Alliancen har udviklet et værktøj til at beregne sojaaftryk for produktkategorier, etableret et samarbejdsprojekt med fokus på et højrisiko-område i Brasilien, og samarbejder og videndeler med andre nationale sojainitiativer i Europa.

Ikke mindst har virksomhederne etableret individuelle handlingsplaner med konkrete mål, og arbejdet med dem har bl.a. ført til stigning i andelen af certificeret soja i de omkring 1,8 millioner tons (2020) soja, Danmark importerer hvert år, og at disse køb anslået udgør omkring 40 procent af den totale danske import af soja i 2021.

”Det handler om værdiskabelse i ens egen virksomhed, men især om værdiskabelse for samfundet og de mennesker og det miljø man er en del af. I alliancerne tager man ansvar for at være med til at udvikle nogle langsigtede løsninger for sektoren, og ikke kun ens egen forretning” forklarer Nanna Callisen Bang.

Når alle er med, kan man komme i dybden
Nøglen til fremdrift i alliancerne er deltagelse og engagement fra dem som kan gøre en forskel. Ideelt set er det hele værdikæden eller økosystemet, , som er involveret i et område, så man sammen kan løfte opgaven hele vejen rundt. Det er deltagerkredsen, som gør alliancerne stærke.

Sådan arbejder Etisk Handel Danmarks alliancer

Etisk Handel Danmark er sekretariat for flere missions-drevne alliancer inden for fx kaffe, soja, palmeolie og fiskeri. De drives ud fra følgende opskrift:

  • Man bliver enige om en mission for 2025 med nogle specifikke mål og kriterier for hvordan man arbejder hen mod disse som individuel virksomhed.
  • Hver virksomhed sætter mål og planer, som passer til, hvor de er, men med den fælles mission som ramme. De individuelle planer forpligter virksomhedernes ledelser på handling.
  • Virksomhederne rapporterer hvert år tilbage til projektet om fremgang på egne planer gennem en tredjepart for at sikre neutralitet.
  • Derudover er der arbejdsgrupper på tværs af alliancen, hvor man f.eks. arbejder med transparens, fælles indkøb i sektoren, værdikædebaseret human rights impact-analyse.

Alliancerne er finansieret af Etisk Handel Danmark, alliancedeltagerne og støttet økonomisk af Udenrigsministeriet og den danske verdensmålshandlingsplan. D deltagerbidraget kan holdes på et niveau, hvor det også er muligt for mindre organisationer at være med, pga. bidraget fra ministerierne.

Læs mere om alliancerne her.
 

”Drømmescenariet er deltagelse fra de virksomheder, der producerer og importerer inden for værdikæden, de relevante ministerier, eksperter og forskere, NGO’er og fagbevægelsen. Det giver en unik energi, når alle deltagerne har højrelevant viden og er indstillet på at dele den og deres erfaringer, så man både kan finde løsninger og kan skabe incitament for at flere virksomheder stiller om til en mere bæredygtig værdikæde. Det er lykkedes i de eksisterende alliancer, og skyldes jo bl.a. at vi har nogle super-engagerede og kompetente medarbejdere.,” siger Nanna Callisen Bang.

På den anden side af risikoen
Mere robuste og ansvarlige værdikæder er også det, Etisk Handel Danmark håber, at man får ud af den nye lovgivning om due diligence, der er på vej fra EU. Det kræver dog, at virksomhederne ikke blot undersøger, ment også handler.  

”F.eks. hvis et supermarked opdager, at den kaffeværdikæde man er en del af har en potential negativ indvirken på kvinder i den primære produktion på grund dårlige arbejdsvilkår, lav betaling og brug af pesticider. Så kan investeringer og styrket samarbejde med lokale partnere være med til at skabe gode arbejdsvilkår for de kvinder, så de kan investere i ordentlig fremtid for deres børn med mere uddannelse – og på den måde have en positiv indvirkning i de kvinders lokalsamfund,” siger Nanna Callisen Bang.

Etisk Handel Danmark er således stærk fortaler for, at samtalen og implementeringen af den nye lovgivning ikke kun kommer til at handle om risiko og compliance, men at man bruger det vidensgrundlag gode due diligenceprocesser giver til at lede efter innovative løsninger sammen med andre stakeholders.

”Det er virkelig vigtigt, at vi ikke kun ser due diligence som en kæmpe compliance-hammer, der rammer os, vi skal også have blik for, hvad det er for nogle nye samtaler, lovgivningen vil sætte i gang. Her vil jeg nævne øget fokus på stakeholder engagement, nye løsninger og værdiskabelsesmuligheder i de globale kæder,” siger Nanna Callisen Bang.

”For det første er det jo den slags tanker og indsats, som skaber forandring. Men det er også vigtigt fordi uden passionen og de bankende hjerter, så kommer vi ikke til at løse problemerne og skabe de bedre samfund for hinanden, som vi gerne vil. Og der er jo ikke mange, der springer ud af sengen hver morgen og tænker ’juhuuu, nu skal jeg lave compliance og risiko-arbejde hele dagen’. Det er muligheden for at skabe forandring til det bedre, der driver de fleste,” fortsætter hun.
 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

19.04.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Bliv kåret som Årets medlem i REFOOD mærket

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus