30.05.2019  |  Samfund

Psykisk syge ender på varmestuen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Varmestuer oplever flere psykisk syge blandt sine brugere. Det kan skyldes, at de ikke har andre steder at gå hen.

I 2017 steg andelen af hjemløse med en psykisk sygdom fra 37 procent i 2009 til 53 procent. Den stigning mærker de i Kirkens Korshær, der driver varmestuer, væresteder og herberger. Her er nogle brugere så syge, at de er udadreagerende og truende. Men der er ingen steder at henvise dem til.

- De hører til på et psykiatrisk botilbud eller afsnit, ikke i varmestuen. Det gør ondt i et socialfagligt hjerte, at vi ikke kan gøre noget for dem, fortæller Lea Juhl Ringstrømm, der er leder af Kirkens Korshærs dagvarmestue i Aalborg.

Bekymrede politikere
I regeringen er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) bekymret. 
-Det vækker selvsagt bekymring, at også landets varmestuer mærker den triste udvikling, hvor et stigende antal danskere rammes af psykisk sygdom. Og det går bestemt ikke, at patienter i psykiatrien udskrives, før de er klar til det, skriver Ellen Trane Nørby (V) til Korshærsbladet. Hun peger desuden på, at regeringen med psykiatrihandlingsplan og planlagt sundhedsreform har handlet. Blandt andet ved at forankre ansvaret for patienter med misbrug og samtidig psykisk sygdom i 21 sundhedsfællesskaber.

Fakta

I 2009 havde 37 procent af de hjemløse en psykisk sygdom.
I 2017 var den andel steget til 53 procent.
I 2010 var der 114.000 psykiatriske patienter. I 2018 var der 151.000.
I 2012 var der 2.733 sengepladser til psykisk syge voksne. I 2016 var der 2.685.

Kilder: Hjemløsetælling 2009, Hjemløsetælling 2017, VIVE. Benchmarking af psykiatrien 2016, Danske Regioner. Udvalgte nøgletal for det regionale sundhedsvæsen 2009-2017, Sundhedsdatastyrelsen.

Men i Danske Regioner melder formand for psykiatri- og socialudvalget, Sophie Hæstorp Andersen, hus forbi.
- Lige nu er opgaven delt mellem regioner og kommunerne, men flere eksperter har peget på, at det vil give en bedre og mere effektiv behandling at samle ansvaret for begge indsatser hos os i regionerne. En retning, som sundhedsministeren også har været positiv overfor, men handling og beslutning lader desværre vente på sig, lyder det i en skriftlig kommentar, hvor hun tilføjer, at Danske Regioner har foreslået regeringen, at der oprettes flere sengepladser.

For få pladser
Knud Kristensen, formand for SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed, mener det skyldes, at der er skåret i antallet af psykiatriske sengepladser, og at dagtilbuddene ligger for langt væk.
- Folk bliver udskrevet fra psykiatriske afsnit for tidligt, fordi der er for få pladser. Og så står de i ingenmandsland og ser sig om, efter hvad der er af steder at gå hen. Hvis der er en varmestue, så går man derhen, fortæller Knud Kristensen.

Står alene med sygdom
I Kirkens Korshær gør Lea Juhl Ringstrømm og hendes kolleger, hvad de kan for at hjælpe brugere med en psykisk sygdom. Men en varmestue er ikke et behandlingssted. Og så står den sygdomsramte tilbage.
-De er alene med deres sygdom. Der er ikke nogen, der kan eller vil tage ansvar for de her mennesker, siger hun.

Mere fra Kirkens Korshær

Kirkens Korshær

www.kirkenskorshaer.dk

Kirkens Korshærs hjælper de mennesker, der i mange andre sammenhænge er blevet glemt, udstødt og opgivet.Kirkens Korshær er dermed en af de organisationer, der tager over, når det offentlige ikke magter opgaven. På trods af et relativt velfungerende velfærdssystem har der altid levet mennesker i stor nød. Det har ikke ændret sig i de 100 år, Kirkens Korshær har eksisteret og det ser ikke ud til at…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere