18.05.2022 | Klima, miljø og energi
Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Ifølge rådet skal staten styrke digitale løsninger, der gør det nemmere for virksomheder at rapportere deres bæredygtighedsdata. Arkivfoto.
Alle danske virksomheder skal opgøre klimaaftryk, have mere rådgivning i rapportering af bæredygtighedsaktiviteter i forretningen og så skal staten bidrage med digitale løsninger til formålet.
Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra det regeringsnedsatte Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, som en række organisationer, virksomheder og fagbevægelsen er med i.
Det skriver Børsen.
Læs også: Danmark skal opjustere klimamål, hvis 2030 målsætningen skal lykkes, viser ny beregning
Rådet syv anbefalinger:
• Bedre vejledning og rådgivning for at styrke SMV’ernes viden om nye bæredygtighedskrav
• De rette kompetencer til en grøn, bæredygtig og socialt ansvarlig omstilling
• Større fokus på virksomhedernes due diligence og ansvar i værdikæden
• Information om ESG- og bæredygtighedsrapportering
• Værktøjer til opgørelse og rapportering af bæredygtighedsdata
• Digitale løsninger til deling af bæredygtighedsdata
• Alle danske virksomheder anbefales at opgøre deres klimaaftryk for scope 1 og scope 2 samt påbegynde arbejdet med at opgøre for scope 3 i takt med udvikling i tilgængelige værktøjer og vejledninger i alle tre scopes.
Rådet har i alt offentliggjort syv råd, hvoraf flere handler om, at store som små virksomheder skal have bedre vejledning i viden om bæredygtighedskrav, grøn omstilling og ansvar i værdikæden.
Derudover bør virksomhederne rapportere om klimabelastningen i scope 1, 2 – og 3 på sigt.
Rapporteringsanbefalingen skal ses som en hjælp til at virksomhederne kan komme kundernes og forretningspartnernes krav i forkøbet, mener Birgitte Mogensen, der er formand for danske revisorers udvalg for samfundsansvar og bæredygtighed (FSR).
”Én ting er, hvad virksomheder kan møde i deres kundekreds, men noget andet er, hvad de møder fra deres finansielle samarbejdspartnere. Der er ingen tvivl om, at virksomheder i de kommende år vil møde krav om rapportering og om at leve op til deres mål mange steder fra”, siger hun til Børsen.
Læs også: Ny teknologi kan nedbringe CO2-udledning fra cementproduktion med 50 procent
Hun fortæller derudover til Børsen, at det er usikkert, hvordan man fra politisk side vil igangsætte kravet om rapporteringen – og hvem det kommer til at omfatte.
Selv har erhvervsminister Simon Kollerup (S) tidligere afvist, at han ikke vil gå hurtigere med udviklingen af rapporteringskravet, end man gør i EU.
Erhvervsministeren fik rådets syv anbefalinger i går og skriver i en mail til Børsen, at han ikke ønsker at svare på spørgsmålet om, hvorvidt anbefalingerne ændrer den holdning og i hvor høj grad, han vil følge de syv råd.
- HCL
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.