Rambøll bag ny rapport om social bæredygtighed i byggeriet

I en ny rapport kortlægger Rambøll, hvordan den grønne omstilling inden for byggeriet kan være både socialt retfærdig og inkluderende.

I takt med at Corona pandemien aftager i styrke, begynder genopbygningen af Europas økonomi. Det sker samtidig med en truende klimakrise og et behov for at styrke den implicitte samfundskontrakt mellem borger og samfund.

Derfor er byggesektoren, politikere, finansielle interessenter, og civilbefolkningen er enige om, at der skal ske en socialt retfærdig grøn omstilling inden for byggeri. ’Build back better’ lyder det samstemmende.

For at bidrage til den omstilling har Rambøll udarbejdet et studie for Laudes Foundation, der undersøger sociale bæredygtighedsaspekter for at se, om den grønne omstilling af byggeriet også kan gøres på en måde, der både er retfærdig og inkluderende for borgerne.

Rapporten er udarbejdet af Rambølls eksperter på tværs af forskellige sektorer og fremlægger den indledende undersøgelse af social retfærdighed i den grønne omstilling inden for det byggede miljø i Europa, en såkaldt ’field scoping’.

For eksempel kan den grønne omstilling af boliger betyde, at personer med lav indkomst får sværere ved at købe og eje privat ejendom – specielt i populære byer. Aktører, der tager del i den grønne omstilling af byggerier, skal derfor sikre, at arbejdsstyrken vokser og udvikler sig i en retning, der understøtter en både retfærdig og inkluderende grøn omstilling i byggeriet.

Arbejder i siloer 

Den nye rapport udfylder et tomrum, siger Christine Lunde Rasmussen, ekspert i social lighed og inklusion hos Rambøll Management Consulting. Hun forklarer, at social lighed i denne sammenhæng handler om at sikre, at flest muligt drager fordel af den grønne omstilling – og ikke kun en lille andel af befolkningen.

- At den grønne omstilling skal være socialt retfærdig, er ikke noget nyt, men vi skal helt klart sikre mere opmærksomhed og handling i forhold til de udfordringer, vi står overfor, og så skal vi blive bedre til at holde finansielle interessenter og andre ansvarlige. Vi oplever, at aktører arbejder med mange af de samme ting, men typisk i siloer, og de mangler derfor en gensidig forståelse for problematikkerne. Der mangler også viden og metoder, der virker samt kendskab og udbredelse af den viden vi har. Vi håber, at vores arbejde kan hjælpe til at udfylde dette tomrum, siger Christine Lunde Rasmussen.

Og de mange aktører har travlt. For at nå i mål med EU's 2030 og 2050 målsætninger inden for klima og energi er det helt afgørende, at den grønne omstilling af byggeriet kommer mere på dagsordenen. Bygninger står nemlig for 40 % af det totale energiforbrug og 36 % af den energi-relaterede udledning af drivhusgasser i EU.

Et væld af muligheder

Tidligere forsøg på at omstille til mere klimavenlige løsninger har vist, at denne omstilling kan være socialt skæv, hvis ikke det sociale bliver direkte adresseret og integreret som en del af at skabe en socialt retfærdig omstilling inden for byggeriet. Men der er også et væld af muligheder, fortæller Christine Lunde Rasmussen:

- På den positive side har vi fundet ud af, at den nødvendige omstilling af byggeriet også kan være en mulighed for at øge sociale inklusion og retfærdighed, hvis problematikkerne bliver adresseret sideløbende med den grønne omstilling. Målet skal være, at alle borgere har lige ret til at have indflydelse på og adgang til et grønt bygget miljø.

Fremtidig fokus på det sociale

Andreas Qvist Secher, der er specialist inden for bæredygtigt byggeri hos Rambøll, støtter op om det synspunkt og pointerer, at det øgede behov og den stigende efterspørgsel efter en socialt retfærdig grøn omstilling udfordrer den måde, man bygger på i branchen.

- Den her rapport viser tydeligt, at det ikke kun handler om at kigge på den grønne omstilling af byggeprojekter, men at man også skal have øje for alle de afledte effekter såsom den sociale indflydelse på samfundet og sikre social ansvarlighed i forsyningskæderne. Det bør være lige så naturligt, som at man kigger på den miljømæssige påvirkning af en bygnings livscyklus, siger Qvist Secher.

Med tanke på den nye rapport foreslår Rambølls ekspert et konkret tiltag fremadrettet:

- Jeg mener, at vi bør inkludere de sociale impacts i livscyklusvurderingerne for hver enkel bygning og øge fokus på den sociale retfærdighed, når vi planlægger fremtidens grønne byer og bygninger. 

Læs here rapporten fra Rambøll her (engelsk).

18.04.2024Rambøll A/S

Sponseret

Hektisk start for nyt CSRD-værktøj

24.01.2024Rambøll A/S

Sponseret

Endelig et CSRD-værktøj til SMV'erne

30.11.2023Rambøll A/S

Sponseret

Rambøll-ekspert fylder rundt

04.10.2023Rambøll A/S

Sponseret

Rambøll Management Consulting har branchens bedste brand

12.06.2023Rambøll A/S

Sponseret

ESG og social ansvarlighed: Sådan tager I de nødvendige skridt

12.06.2023Rambøll A/S

Sponseret

ESG-værktøjskassen: Dobbelt væsentlighed og CSRD