Rapport: Elektronisk affald når nye, farlige højder
Mens milliardværd af metaller som guld, sølv og kobber bliver dumpet eller brændt, sprænger elektronisk affald skalaen i 2019 med en vægt på 53,6 millioner tons, oplyser en nyligt offentliggjort rapport fra FN. Det er både farligt for miljøet og verdensbefolkningens sundhed.
Flere steder i verden bliver elektronisk affald ikke ordentligt smidt ud, og derfor ikke genbrugt..
En stigende efterspørgsel på elektronik med kort levetid og få reparationsmuligheder har resulteret i en femdobling på såkaldt e-affald over de seneste fem år. Sådan lyder det ifølge en samlet rapport fra FN Universitet (UNU), The UN Institute for Training and Research, the International Telecommunication Union samt the International Solid Waste Association. Det skriver EcoWatch.com.
Rapporten forudsiger desuden, at produceret e-affald vil toppe 74 millioner tons i 2030.
”Vi ser en voksende middelklasse i mange lande på tværs af verden, der for få år siden var typiske udviklingslande. Og der er en meget stor ophobning af efterspørgsel her”, siger Rüdiger Kühr, leder over the Sustainable Cycles Program hos UNU, og medforfatter på rapporten.
Selve e-affaldets vægt i 2019 svarer til 350 krydstogtskibe på størrelse med Queen Mary 2 – en af de største krydstogtsskibe i verden.
Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild
”E-affaldsvolumen stiger tre gange så hurtigt som verdens befolkning, og 13 procent hurtigere end den globale BNP de sidste fem år”, siger Antonis Mavropoulos, præsident hos International Solid Waste Association, og fortsætter:
”Den skarpe stigning skaber omfattende miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser og demonstrerer nødvendigheden af at kombinere den fjerde industrielle revolution med cirkulær økonomi”.
Ved at smide elektroniske genstande væk uden at sikre sig, at det bliver genbrugt, kan lede til tab af essentielle materialer som jern, kobber og guld, der ellers vil kunne blive smeltet om til råmaterialer og genanvendt til nyt udstyr.
Rapporten oplyser derudover, at køleelementer, der findes i f.eks. køleskabe og ventilationsanlæg også bidrager til den globale opvarmning, hvis de ikke bliver hensigtsmæssigt genbrugt. 98 millioner tons CO2-ækvivalenter blev således skilt ud i atmosfæren i 2019.
”Uhøjtidelig eller forkert genbrug af e-affald er en massiv fremspirende fare, der stille påvirker vores helbred og de fremtidige generationers. Ét ud af fire børn dør af undgåelig miljøeksponering”, siger Maria Neira, leder af miljø, klimaforandringer og sundhedsafdelingen hos WHO, og uddyber:
Læs også: ”Genbrug uden cirkulær økonomi er jo bare et beskæftigelsesprojekt”
”Ét ud af fire børn kunne reddes, hvis vi tager aktion i at beskytte deres helbred og sikre et tryggere miljø”.
Mens det meste af e-affaldet bliver produceret i Asien med 24,9 millioner tons sidste år, var Europa frontløber på skalaen når det kom til affald per indbygger. Det lå således på 16,2 kilogram, oplyser rapporten.
Til gengæld lå Europa også nummer ét på listen over hensigtsmæssig indsamling og genbrug af e-affald med 42,5 procent, hvilket dog stadig ligger under målet på 65 procent. Asien blev placeret på andenpladsen med 11,7 procent.
- HCL