Rapport: Europas sidste ’sorte’ bil skal sælges senest i 2035

Hvis Europa skal nå målet om at decarbonisere transportsektoren i 2050, så skal den sidste bil med forbrændingsmotor sælges i starten af 2030’erne, hvorefter primært elbiler skal tage over, fastslår ny rapport. Men det vil ikke stoppe efterspørgslen på olie, mener IEA-topchef.

Elbiler (opladet med vedvarende energi) skal dominere gadebilledet i de europæiske byer i fremtiden. Allersenest i 2035 skal det være slut med salget af benzin- og dieselbiler, mener T&E..

26.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de centrale mål i Parisaftalen fra 2015 er knyttet til transportsektoren, som i europæisk regi skal være decarboniseret i 2050, hvis målsætningen om en begrænsning af den globale opvarmning på 1,5-2 grader skal være realistisk.

For at det kan lykkedes, skal den sidste bil med forbrændingsmotor sælges i starten af 2030’erne. Det er konklusionen i en ny rapport, Roadmap to decarbonising European cars, fra den grønne transport-NGO Transport & Environment (T&E).

Analysen peger på, at de mange tiltag, der sigter efter at reducere antallet af biler på vejene (højere brændstofpriser, road pricing, bedre offentlig transport etc.), kun vil føre til en reduktion i drivhusgasudledningerne på maksimalt 28 procent i 2050.

’Det tunge løft’ i sektoren skal derfor komme fra et skift til nuludledningskøretøjer allersenest i 2035. De biler med forbrændingsmotorer, der stadig måtte være på gaden i 2050, skal gøres ulovlige, lyder anbefalingen.

Og det skal i høj grad være de rene elbiler, der overtager vejene. T&E’s rapport viser således, at det vil være stort set umuligt at fremstille tilstrækkelige mængder flydende, low carbon-brændstof til Europas biler. Avanceret biobrændstof kan kunne dække 3,5 procent af behovet i 2030, og syntetiske versioner er dyre, ineffektive og enormt energikrævende.

Om skiftet lykkes er ifølge T&E i vid udstrækning op til de europæiske politikere, som skal løfte ambitionerne i de nuværende udspil til CO2-reduktioner, som man mener ligger ’langt under’ det niveau, der er nødvendigt.

”Hvis vi vil undgå farlige klimaforandringer er vi nødt til at få gang i markedet for elbiler meget hurtigere end de foreslåede reguleringer. Gennem reformer af beskatningen på køretøjer og brændstoffer, eller ved at introducere nuludledningszoner, har regeringerne værktøjerne til at gøre dette. Spørgsmålet er så, om de vil vælge at bruge dem”, siger dataanalytiker for T&E, Thomas Earl.

Volkswagen præsenterede en stribe elbiler på sidste års motorshow i Hannover. I fremtiden kommer der endnu flere - og billigere - elektriske køretøjer fra den tyske gigant. Foto: VW.

VW skruer op for elbilproduktionen
En af de bilproducenter, der vil støtte op om omstillingen, er tyske Volkswagen, der ifølge Auto News Europe har planlagt produktion af 15 mio. elbiler på sine fabrikker i de kommende år. Den store skala skal sikre, at bilerne bliver både bedre og betydeligt billigere fremover, forklarer CEO Herbert Diess.

”En reduktion i prisen på 40 procent, men samtidig en meget bedre bil; dobbelt så lang rækkevidde, større interiør, men på ydersiden stadig en kompakt bil”, siger han til ANE om næste generation af den elektriske VW Golf.

… men der er stadig brug for olie
Omlægningen af personbilsektoren er imidlertid slet ikke nok til at håndtere den globale opvarmning sig selv, da den slet ikke vil stoppe efterspørgslen på olie. Det sagde topchefen for det internationale energiagentur, IEA, Fatih Birol, på olieselskabet Equinors (det tidligere Statoil) efterårskonference i Oslo i sidste uge, ifølge Dagens Næringsliv.

”Nogen mennesker tror elektriske biler vil betyde afslutningen på oliealderen, og at elektriske biler er en løsning på klimaudfordringerne. Det er ikke bare forkert. Det er meget, meget forkert. Alle biler i verden er ansvarlige for 20 procent af verdens olieefterspørgsel og i forhold til udslippet udgør biler kun otte procent”, sagde Fatih Birol ifølge DN, og udpegede kul, der ifølge IEA står for 40 procent af verdens CO2-udslip, som den store synder

Direktør for IEA, Fatih Birol, mener ikke, at omstillingen af personbilsektoren til eldrift vil stoppe efterspørgslen på olie. Foto: IEA.

IEA tror selv, at der i 2040 vil være 300 mio. elbiler i verden ud af en samlet flåde på omkring to mia. biler. På grund af behov fra andre sektorer, regner organisationen derfor med, at efterspørgslen på olie vil fortsætte med at vokse, om end i et lavere tempo end i de seneste år.

”Væksten kommer fra fly, lastbiler og petrokemisk industri”, sagde Birol.

Historisk top på det globale CO2-udslip
IEA fremlagde for nylig sin store analyse af verdens energimarkeder, The World Energy Outlook, og her var hovedkonklusionen heller ikke ligefrem opløftende. Verdens drivhusgasudslip er højere end nogensinde før. Af samme årsag er Fatih Birol heller ikke specielt optimistisk i forhold til at opfylde målene i Parisaftalen.

”Det er ikke umuligt, men vi har brug for et mirakel. Når jeg ser på de første ti måneder i år, kan jeg forsikre om, at det globale udslip i 2018 vil nå en historisk top. Det er et alarmerende signal”, sagde han ifølge DN, og lagde en stor del af ansvaret for at ændre kursen over på klodens politikere.

”Jeg tror vi kan (nå nuludledning i 2050, red.), hvis vi tager de rette beslutninger. Men det gør vi ikke lige nu. Chancerne er meget, meget små. Jeg ser ikke den politiske vilje. De enkelte lande når ikke engang sine nationale mål”, lød det fra Birol.

Læs også: Klimaudspil: Der skal deadline på udfasning af benzin- og dieselbiler

Hos VW ser man også kul, der står for 28 procent af de globale energimiks, som den store udfordring, som transportsektoren ikke kan løse alene.

”Vil alle biler blive elektriske?”, spørger Herbert Diess retorisk ANE og svarer selv:

”Nej, ikke inden for en overskuelig fremtid. Vedvarende energi er et must. Hvis du ikke har vedvarende energi, eller i det mindste en energiproduktion med et lavt CO2-udslip, så kører du på kul i stedet for olie, og det giver ikke mening.”

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

16.05.2025SustainBusiness

Sponseret

ESG i den finansielle verden

15.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

"Bæredygtighed i Elis 2024" er netop offentliggjort

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle