Rapport: Flyselskabernes klimainitiativer har utrolig lille effekt

Verdens førende flyselskaber er ikke i nærheden af at leve op til de løfter, der er afgivet omkring reduktion af luftfartens udledninger, vurderer ny rapport, der efterlyser CO2-afgifter og mere forskning i udviklingen af alternative brændstoffer.

Selvom verdens luftfartsselskaber tager aktion i kampen mod CO2-udledning, er deres initiativer langt fra gode nok. Det vurderer rapporten..

26.05.2020

CSR.dk

Som aktører i en af de mest klimatunge industrier i verden har flere af verdens største flyselskaber lanceret planer for at blive CO2-neutrale i den nærmeste fremtid eller afprøve alternative brændstoffer. Spørgsmålet er dog, i hvilken grad de forskellige klimatiltag reelt gør en mærkbar forskel. 

Læs også: Luftfarten skal gøres grønnere som tak for hjælp under coronakrisen

Det er blandt andet, hvad Susanne Becken, der er professor ved Griffith University i Brisbane, Australien, med rapporten ‘Airlines initiatives to reduce climate impact’ har undersøgt. Det skriver Videnskab.dk.

I rapporten forsøges der at finde svar på, hvad 58 af de største flyselskaber i verden gør for at leve op til deres respektive klimaløfter. Og det er ikke specielt opløftende læsning.

Effektive flyveture udleder stadig CO2
Således vurderer rapporten, at verdens flyselskaber tilsyneladende ikke gør nok, når man sammenligner deres tiltag med, hvad der ellers bliver gjort i forsøget på at stoppe den fortsatte stigning i CO2-udledningen.

Susanne Beckens forskning viser godt nok, at 75 procent af de største luftfartsselskaber har forbedret deres CO2-effektivitet målt som CO2 per disponibelt sæde. Dette er imidlertid ikke det samme som en samlet reduktion i de totale udledninger.

The Conversation bruger det spanske flyselskab Iberia som eksempel: i 2017 reducerede selskabet sin udledning per sæde med 6 procent, men den samlede udledning af de skadelige drivhussgasser steg med omkring 7 procent samme år pga vækst i antallet af flyvninger. 

Ydermere udgjorde de klimatiltag som de 58 flyselskaber iværksatte i 2017 samlet en forbedring på 1 procent i 2018. Det er mindre end industriens målsætning på en 1,5 procents effektivitetsforbedring, som derudover blev sat i skyggen af branchens 5,2 procents årlige emissionsstigning.

Helhedsbillede
Luftfartsselskaberne har meldt ud, at de på tværs af 22 områder vil iværksætte en række klimainitiativer, herunder en ny eller optimeret luftflåde, forbedret motoreffekt, vægtreduktioner og optimering af flyruterne. Rapporten har således sat interessante tiltag i perspektiv til selskabernes årlige CO2-udslip:

  • Singapore Airlines har modificeret motorerne på sine A380-fly og sparet 26.326 ton CO2 (det svarer til 0,24 procent af selskabets årlige udledning)
  • KLM har bestræbt sig på at reducere vægten ombord, hvilket har ledt til en 13.500 tons CO2-reduktion (0,05 procent af selskabets årlige udledning)
  • Etihad Airlines rapporterer besparelser på 17.000 ton CO2 efter at have optimeret flyruterne (0,16 procent af deres årlige udledning)

Derudover har 19 af de 58 flyselskaber investeret i alternative brændstoffer. Dog melder rapporten om et meget lille omfang af selskabernes forsknings- og udviklingsprogrammer. 

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

Her nævnes Air Canada som endnu et eksempel, da selskabet i 2018 som en del af Earth Day annoncerede en udledningsbesparelse på 160 ton ved at blande 230.000 liter biojetbrændstof i tanken på 22 indenrigsture. Mængden af brændstof var imidlertid ikke nok til at kunne fylde end en enkelt tank på et A380-fly, der har en kapacitet på 300.000 liter. 

Nødvendige ændringer
Sammenlagt mener rapporten ikke, at flyselskabernes klimaindsats opnår nok i forhold til det der skal til. Derfor fremsætter den følgende tre tiltag:

  1. Alle flyselskaber skal implementere alle foranstaltninger på tværs af 22 kategorier beskrevet i rapporten.
  2. Der skal forskes endnu mere i udviklingen af alternative brændstoffer - brændstoffer, som har en mærkbar og positiv effekt på industriens CO2-udledning.
  3. Verdens regeringer kan indføre CO2-afgifter og derefter investerer i mere hensigtsmæssige alternativer. Regeringerne kan desuden indføre incitamenter, der tilskynder udviklingen af bæredygtige brændstoffer samt anden infrastruktur, herunder tog, elektriske fly eller kortere rejser.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart