Rapport: Flyselskabernes klimainitiativer har utrolig lille effekt

Verdens førende flyselskaber er ikke i nærheden af at leve op til de løfter, der er afgivet omkring reduktion af luftfartens udledninger, vurderer ny rapport, der efterlyser CO2-afgifter og mere forskning i udviklingen af alternative brændstoffer.

Selvom verdens luftfartsselskaber tager aktion i kampen mod CO2-udledning, er deres initiativer langt fra gode nok. Det vurderer rapporten..

26.05.2020

CSR.dk

Som aktører i en af de mest klimatunge industrier i verden har flere af verdens største flyselskaber lanceret planer for at blive CO2-neutrale i den nærmeste fremtid eller afprøve alternative brændstoffer. Spørgsmålet er dog, i hvilken grad de forskellige klimatiltag reelt gør en mærkbar forskel. 

Læs også: Luftfarten skal gøres grønnere som tak for hjælp under coronakrisen

Det er blandt andet, hvad Susanne Becken, der er professor ved Griffith University i Brisbane, Australien, med rapporten ‘Airlines initiatives to reduce climate impact’ har undersøgt. Det skriver Videnskab.dk.

I rapporten forsøges der at finde svar på, hvad 58 af de største flyselskaber i verden gør for at leve op til deres respektive klimaløfter. Og det er ikke specielt opløftende læsning.

Effektive flyveture udleder stadig CO2
Således vurderer rapporten, at verdens flyselskaber tilsyneladende ikke gør nok, når man sammenligner deres tiltag med, hvad der ellers bliver gjort i forsøget på at stoppe den fortsatte stigning i CO2-udledningen.

Susanne Beckens forskning viser godt nok, at 75 procent af de største luftfartsselskaber har forbedret deres CO2-effektivitet målt som CO2 per disponibelt sæde. Dette er imidlertid ikke det samme som en samlet reduktion i de totale udledninger.

The Conversation bruger det spanske flyselskab Iberia som eksempel: i 2017 reducerede selskabet sin udledning per sæde med 6 procent, men den samlede udledning af de skadelige drivhussgasser steg med omkring 7 procent samme år pga vækst i antallet af flyvninger. 

Ydermere udgjorde de klimatiltag som de 58 flyselskaber iværksatte i 2017 samlet en forbedring på 1 procent i 2018. Det er mindre end industriens målsætning på en 1,5 procents effektivitetsforbedring, som derudover blev sat i skyggen af branchens 5,2 procents årlige emissionsstigning.

Helhedsbillede
Luftfartsselskaberne har meldt ud, at de på tværs af 22 områder vil iværksætte en række klimainitiativer, herunder en ny eller optimeret luftflåde, forbedret motoreffekt, vægtreduktioner og optimering af flyruterne. Rapporten har således sat interessante tiltag i perspektiv til selskabernes årlige CO2-udslip:

  • Singapore Airlines har modificeret motorerne på sine A380-fly og sparet 26.326 ton CO2 (det svarer til 0,24 procent af selskabets årlige udledning)
  • KLM har bestræbt sig på at reducere vægten ombord, hvilket har ledt til en 13.500 tons CO2-reduktion (0,05 procent af selskabets årlige udledning)
  • Etihad Airlines rapporterer besparelser på 17.000 ton CO2 efter at have optimeret flyruterne (0,16 procent af deres årlige udledning)

Derudover har 19 af de 58 flyselskaber investeret i alternative brændstoffer. Dog melder rapporten om et meget lille omfang af selskabernes forsknings- og udviklingsprogrammer. 

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

Her nævnes Air Canada som endnu et eksempel, da selskabet i 2018 som en del af Earth Day annoncerede en udledningsbesparelse på 160 ton ved at blande 230.000 liter biojetbrændstof i tanken på 22 indenrigsture. Mængden af brændstof var imidlertid ikke nok til at kunne fylde end en enkelt tank på et A380-fly, der har en kapacitet på 300.000 liter. 

Nødvendige ændringer
Sammenlagt mener rapporten ikke, at flyselskabernes klimaindsats opnår nok i forhold til det der skal til. Derfor fremsætter den følgende tre tiltag:

  1. Alle flyselskaber skal implementere alle foranstaltninger på tværs af 22 kategorier beskrevet i rapporten.
  2. Der skal forskes endnu mere i udviklingen af alternative brændstoffer - brændstoffer, som har en mærkbar og positiv effekt på industriens CO2-udledning.
  3. Verdens regeringer kan indføre CO2-afgifter og derefter investerer i mere hensigtsmæssige alternativer. Regeringerne kan desuden indføre incitamenter, der tilskynder udviklingen af bæredygtige brændstoffer samt anden infrastruktur, herunder tog, elektriske fly eller kortere rejser.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J