Rapport: Flyselskabernes klimainitiativer har utrolig lille effekt

Verdens førende flyselskaber er ikke i nærheden af at leve op til de løfter, der er afgivet omkring reduktion af luftfartens udledninger, vurderer ny rapport, der efterlyser CO2-afgifter og mere forskning i udviklingen af alternative brændstoffer.

Selvom verdens luftfartsselskaber tager aktion i kampen mod CO2-udledning, er deres initiativer langt fra gode nok. Det vurderer rapporten..

26.05.2020

CSR.dk

Som aktører i en af de mest klimatunge industrier i verden har flere af verdens største flyselskaber lanceret planer for at blive CO2-neutrale i den nærmeste fremtid eller afprøve alternative brændstoffer. Spørgsmålet er dog, i hvilken grad de forskellige klimatiltag reelt gør en mærkbar forskel. 

Læs også: Luftfarten skal gøres grønnere som tak for hjælp under coronakrisen

Det er blandt andet, hvad Susanne Becken, der er professor ved Griffith University i Brisbane, Australien, med rapporten ‘Airlines initiatives to reduce climate impact’ har undersøgt. Det skriver Videnskab.dk.

I rapporten forsøges der at finde svar på, hvad 58 af de største flyselskaber i verden gør for at leve op til deres respektive klimaløfter. Og det er ikke specielt opløftende læsning.

Effektive flyveture udleder stadig CO2
Således vurderer rapporten, at verdens flyselskaber tilsyneladende ikke gør nok, når man sammenligner deres tiltag med, hvad der ellers bliver gjort i forsøget på at stoppe den fortsatte stigning i CO2-udledningen.

Susanne Beckens forskning viser godt nok, at 75 procent af de største luftfartsselskaber har forbedret deres CO2-effektivitet målt som CO2 per disponibelt sæde. Dette er imidlertid ikke det samme som en samlet reduktion i de totale udledninger.

The Conversation bruger det spanske flyselskab Iberia som eksempel: i 2017 reducerede selskabet sin udledning per sæde med 6 procent, men den samlede udledning af de skadelige drivhussgasser steg med omkring 7 procent samme år pga vækst i antallet af flyvninger. 

Ydermere udgjorde de klimatiltag som de 58 flyselskaber iværksatte i 2017 samlet en forbedring på 1 procent i 2018. Det er mindre end industriens målsætning på en 1,5 procents effektivitetsforbedring, som derudover blev sat i skyggen af branchens 5,2 procents årlige emissionsstigning.

Helhedsbillede
Luftfartsselskaberne har meldt ud, at de på tværs af 22 områder vil iværksætte en række klimainitiativer, herunder en ny eller optimeret luftflåde, forbedret motoreffekt, vægtreduktioner og optimering af flyruterne. Rapporten har således sat interessante tiltag i perspektiv til selskabernes årlige CO2-udslip:

  • Singapore Airlines har modificeret motorerne på sine A380-fly og sparet 26.326 ton CO2 (det svarer til 0,24 procent af selskabets årlige udledning)
  • KLM har bestræbt sig på at reducere vægten ombord, hvilket har ledt til en 13.500 tons CO2-reduktion (0,05 procent af selskabets årlige udledning)
  • Etihad Airlines rapporterer besparelser på 17.000 ton CO2 efter at have optimeret flyruterne (0,16 procent af deres årlige udledning)

Derudover har 19 af de 58 flyselskaber investeret i alternative brændstoffer. Dog melder rapporten om et meget lille omfang af selskabernes forsknings- og udviklingsprogrammer. 

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

Her nævnes Air Canada som endnu et eksempel, da selskabet i 2018 som en del af Earth Day annoncerede en udledningsbesparelse på 160 ton ved at blande 230.000 liter biojetbrændstof i tanken på 22 indenrigsture. Mængden af brændstof var imidlertid ikke nok til at kunne fylde end en enkelt tank på et A380-fly, der har en kapacitet på 300.000 liter. 

Nødvendige ændringer
Sammenlagt mener rapporten ikke, at flyselskabernes klimaindsats opnår nok i forhold til det der skal til. Derfor fremsætter den følgende tre tiltag:

  1. Alle flyselskaber skal implementere alle foranstaltninger på tværs af 22 kategorier beskrevet i rapporten.
  2. Der skal forskes endnu mere i udviklingen af alternative brændstoffer - brændstoffer, som har en mærkbar og positiv effekt på industriens CO2-udledning.
  3. Verdens regeringer kan indføre CO2-afgifter og derefter investerer i mere hensigtsmæssige alternativer. Regeringerne kan desuden indføre incitamenter, der tilskynder udviklingen af bæredygtige brændstoffer samt anden infrastruktur, herunder tog, elektriske fly eller kortere rejser.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)