26.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Rapport: Flyselskabernes klimainitiativer har utrolig lille effekt

Verdens førende flyselskaber er ikke i nærheden af at leve op til de løfter, der er afgivet omkring reduktion af luftfartens udledninger, vurderer ny rapport, der efterlyser CO2-afgifter og mere forskning i udviklingen af alternative brændstoffer.

Som aktører i en af de mest klimatunge industrier i verden har flere af verdens største flyselskaber lanceret planer for at blive CO2-neutrale i den nærmeste fremtid eller afprøve alternative brændstoffer. Spørgsmålet er dog, i hvilken grad de forskellige klimatiltag reelt gør en mærkbar forskel. 

Læs også: Luftfarten skal gøres grønnere som tak for hjælp under coronakrisen

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er blandt andet, hvad Susanne Becken, der er professor ved Griffith University i Brisbane, Australien, med rapporten ‘Airlines initiatives to reduce climate impact’ har undersøgt. Det skriver Videnskab.dk.

I rapporten forsøges der at finde svar på, hvad 58 af de største flyselskaber i verden gør for at leve op til deres respektive klimaløfter. Og det er ikke specielt opløftende læsning.

Effektive flyveture udleder stadig CO2
Således vurderer rapporten, at verdens flyselskaber tilsyneladende ikke gør nok, når man sammenligner deres tiltag med, hvad der ellers bliver gjort i forsøget på at stoppe den fortsatte stigning i CO2-udledningen.

Susanne Beckens forskning viser godt nok, at 75 procent af de største luftfartsselskaber har forbedret deres CO2-effektivitet målt som CO2 per disponibelt sæde. Dette er imidlertid ikke det samme som en samlet reduktion i de totale udledninger.

The Conversation bruger det spanske flyselskab Iberia som eksempel: i 2017 reducerede selskabet sin udledning per sæde med 6 procent, men den samlede udledning af de skadelige drivhussgasser steg med omkring 7 procent samme år pga vækst i antallet af flyvninger. 

Ydermere udgjorde de klimatiltag som de 58 flyselskaber iværksatte i 2017 samlet en forbedring på 1 procent i 2018. Det er mindre end industriens målsætning på en 1,5 procents effektivitetsforbedring, som derudover blev sat i skyggen af branchens 5,2 procents årlige emissionsstigning.

Helhedsbillede
Luftfartsselskaberne har meldt ud, at de på tværs af 22 områder vil iværksætte en række klimainitiativer, herunder en ny eller optimeret luftflåde, forbedret motoreffekt, vægtreduktioner og optimering af flyruterne. Rapporten har således sat interessante tiltag i perspektiv til selskabernes årlige CO2-udslip:

  • Singapore Airlines har modificeret motorerne på sine A380-fly og sparet 26.326 ton CO2 (det svarer til 0,24 procent af selskabets årlige udledning)
  • KLM har bestræbt sig på at reducere vægten ombord, hvilket har ledt til en 13.500 tons CO2-reduktion (0,05 procent af selskabets årlige udledning)
  • Etihad Airlines rapporterer besparelser på 17.000 ton CO2 efter at have optimeret flyruterne (0,16 procent af deres årlige udledning)

Derudover har 19 af de 58 flyselskaber investeret i alternative brændstoffer. Dog melder rapporten om et meget lille omfang af selskabernes forsknings- og udviklingsprogrammer. 

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

Her nævnes Air Canada som endnu et eksempel, da selskabet i 2018 som en del af Earth Day annoncerede en udledningsbesparelse på 160 ton ved at blande 230.000 liter biojetbrændstof i tanken på 22 indenrigsture. Mængden af brændstof var imidlertid ikke nok til at kunne fylde end en enkelt tank på et A380-fly, der har en kapacitet på 300.000 liter. 

Nødvendige ændringer
Sammenlagt mener rapporten ikke, at flyselskabernes klimaindsats opnår nok i forhold til det der skal til. Derfor fremsætter den følgende tre tiltag:

  1. Alle flyselskaber skal implementere alle foranstaltninger på tværs af 22 kategorier beskrevet i rapporten.
  2. Der skal forskes endnu mere i udviklingen af alternative brændstoffer - brændstoffer, som har en mærkbar og positiv effekt på industriens CO2-udledning.
  3. Verdens regeringer kan indføre CO2-afgifter og derefter investerer i mere hensigtsmæssige alternativer. Regeringerne kan desuden indføre incitamenter, der tilskynder udviklingen af bæredygtige brændstoffer samt anden infrastruktur, herunder tog, elektriske fly eller kortere rejser.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere