Rapport: På tide at Danmark løfter bæredygtighedsindsatsen

Danmark halter bagud på en lang række områder, når det gælder opfyldelsen af FN’s Verdensmål, mener Globalt Fokus og 92-gruppen, der derfor kommer med en stribe anbefalinger til, hvordan vi som nation kan løse de store udfordringer, vi har på området.

Danmark skal løfte sin indsats når det gælder opfyldelsen af Verdensmålene, mener Globalt Fokus og 92-gruppen..

13.06.2019

Anders Kampmann og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Danmark har fået et nyt folketing, og vi får snart en ny regering. Med vores rapport vil vi vise Danmarks nye politiske ledelse, at vi ikke nødvendigvis er det bæredygtige førerland, som politikere ofte betegner os som, men at vi faktisk har nogle store udfordringer med at nå verdensmålene.”

Læs også: Status på verdensmålene: Det går den gale vej med flere kritiske mål

Sådan siger formand for Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen, om baggrunden for den Spotlight-rapport, som hans organisation i samarbejde med 92-gruppen netop har lanceret. Rapporten opridser de mange udfordringer og kommer med anbefalinger til konkret politisk handling, der kan tage hånd om de områder, hvor Danmark halter bagud. Det er nemlig muligt, påpeger Rasmus Stuhr Jakobsen, som i sit daglige virke er generalsekretær i Care.

”Det gode er, at vi med politisk handling kan løse udfordringerne og gå forrest internationalt. Til gavn for mennesker, og miljø og klima i Danmark og ude i verden”, siger han.

Rapporten giver bl.a. en oversigt over Danmarks indsats på 16 af de 17 verdensmål..

Som antydet gennemgår rapporten både de nationale og internationale problemstillinger, Danmark står overfor omkring opfyldelsen af FN’s Verdensmål, herunder flere af de mange delmål. Og ’der er nok at gøre. Mange tiltag kan relativt nemt iværksættes, men de store systemiske udfordringer kræver, at der træffes store og modige valg’, som det lyder i rapportens forord.

Til det formål skal vi som nation trække på de erfaringer vi har med at opbygge det rapporten kalder ’et relativt velfungerende og retfærdigt velfærdssamfund’. De erfaringer skal i spil ude i verden, mener organisationerne.

”Danske organisationer viser i rapporten, at vi bør bidrage langt mere på den internationale scene med disse erfaringer. Samtidig har vi store udfordringer, især med de mål som handler om bæredygtigt forbrug og produktion, klima, biodiversitet og vores globale fodaftryk”, siger formand for 92-gruppen, Torleif Jonasson, som er generalsekretær i FN Forbundet, og tilføjer:

”Vi har et globalt ansvar for at bidrage til løsningen af alle verdensmålene, både i Danmark og gennem en stærkere international indsats.”

10 anbefalinger til 2030-agendaen
Rapporten fremhæver, at tre af de store globale aftaler, der blev forhandlet og vedtaget i FN i 2015, er til kritisk gennemsyn i 2019, nemlig: 

Fra organisationernes side lyder opfordringen til regeringen - uanset hvilken statsminister og hvornår den sidder - at den skal leve op til sine forpligtelser i forhold til 2030-agendaen, både nationalt og internationalt.

For at understøtte budskabet, serverer rapporten 10 generelle anbefalinger til politisk handling:

  • Lad vækst inden for planetens grænser være et grundlæggende princip i dansk politik
  • Indskriv verdensmålene i regeringsgrundlaget og sammentænk Danmarks internationale bidrag
  • Opnåelsen af verdensmålene skal lægges inden for statsministerens ansvarsområde 
  • Vedtag en dansk klimalov nu!
  • Benyt screeningsinstrument til konsekvensvurderinger af politiske beslutninger for opnåelse af verdensmålene
  • Skab en grundig og ekstern monitorering af Danmarks fremdrift og følg op internationalt
  • ”Leave no one behind”-princippet skal være omdrejningspunktet – både ude og hjemme
  • Understøt respekten for civilsamfundets råderum globalt
  • Gå forrest i mobilisering af offentlig finansiering til offentlige goder
  • Opnåelsen af verdensmålene skal være rammesættende for EU's arbejde

Udover de 10 overordnede anbefalinger kommer rapporten også med 151 råd til konkret politisk handling fordelt indenfor 16 af de 17 verdensmål og med fokus på 65 af de 169 delmål. Sammenlagt har 27 medlemsorganisationer under de to NGO-netværk og seks eksterne forfattere bidraget til anbefalingerne.

Hvad har mål 9 gjort, siden det ikke er med?
Rapporten forholder sig altså konkret til alle verdensmål - undtaget mål 9 om industri, innovation og infrastruktur, Det er den en grund til.

"Der findes helt enkelt ikke en civilsamfundsorganisation i hverken Globalt Fokus eller 92-gruppen, som synes de har dyb nok viden om de emner, mål 9 handler om, til at vi kan komme med en kvalificeret analyse og troværdige anbefalinger af de emner," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, da CSR.dk støder ind i ham under Folkemødet på Bornholm.

"Vi har ledt, men ikke fundet løsningen endnu. Vi overvejer nu nogle andre modeller for at få adgang til den nødvendige viden. Det kan f.eks. være partnerskaber med repræsentanter fra den private sektor," tilføjer han.

Læs også: 26 topledere: Danmarks næste regering skal have fokus på Verdensmålene

Torleif Jonasson, som CSR.dk fangede på telefonen, medgiver, at det ser lidt mærkeligt ud, at lige præcis det verdensmål ikke bliver behandlet. 

"Der jo rigeligt at tage fat i. Så det er bestemt ikke et bevidst fravalg. Det handler mere om at prioritere vores input. Der er også masser af relevante delmål, der heller ikke bliver berørt, og vi kunne have skrevet en hel rapport om mål 13 (klimaindsats, red.) alene," siger han. 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams