Rapport: På tide at Danmark løfter bæredygtighedsindsatsen

Danmark halter bagud på en lang række områder, når det gælder opfyldelsen af FN’s Verdensmål, mener Globalt Fokus og 92-gruppen, der derfor kommer med en stribe anbefalinger til, hvordan vi som nation kan løse de store udfordringer, vi har på området.

Danmark skal løfte sin indsats når det gælder opfyldelsen af Verdensmålene, mener Globalt Fokus og 92-gruppen..

13.06.2019

Anders Kampmann og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Danmark har fået et nyt folketing, og vi får snart en ny regering. Med vores rapport vil vi vise Danmarks nye politiske ledelse, at vi ikke nødvendigvis er det bæredygtige førerland, som politikere ofte betegner os som, men at vi faktisk har nogle store udfordringer med at nå verdensmålene.”

Læs også: Status på verdensmålene: Det går den gale vej med flere kritiske mål

Sådan siger formand for Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen, om baggrunden for den Spotlight-rapport, som hans organisation i samarbejde med 92-gruppen netop har lanceret. Rapporten opridser de mange udfordringer og kommer med anbefalinger til konkret politisk handling, der kan tage hånd om de områder, hvor Danmark halter bagud. Det er nemlig muligt, påpeger Rasmus Stuhr Jakobsen, som i sit daglige virke er generalsekretær i Care.

”Det gode er, at vi med politisk handling kan løse udfordringerne og gå forrest internationalt. Til gavn for mennesker, og miljø og klima i Danmark og ude i verden”, siger han.

Rapporten giver bl.a. en oversigt over Danmarks indsats på 16 af de 17 verdensmål..

Som antydet gennemgår rapporten både de nationale og internationale problemstillinger, Danmark står overfor omkring opfyldelsen af FN’s Verdensmål, herunder flere af de mange delmål. Og ’der er nok at gøre. Mange tiltag kan relativt nemt iværksættes, men de store systemiske udfordringer kræver, at der træffes store og modige valg’, som det lyder i rapportens forord.

Til det formål skal vi som nation trække på de erfaringer vi har med at opbygge det rapporten kalder ’et relativt velfungerende og retfærdigt velfærdssamfund’. De erfaringer skal i spil ude i verden, mener organisationerne.

”Danske organisationer viser i rapporten, at vi bør bidrage langt mere på den internationale scene med disse erfaringer. Samtidig har vi store udfordringer, især med de mål som handler om bæredygtigt forbrug og produktion, klima, biodiversitet og vores globale fodaftryk”, siger formand for 92-gruppen, Torleif Jonasson, som er generalsekretær i FN Forbundet, og tilføjer:

”Vi har et globalt ansvar for at bidrage til løsningen af alle verdensmålene, både i Danmark og gennem en stærkere international indsats.”

10 anbefalinger til 2030-agendaen
Rapporten fremhæver, at tre af de store globale aftaler, der blev forhandlet og vedtaget i FN i 2015, er til kritisk gennemsyn i 2019, nemlig: 

Fra organisationernes side lyder opfordringen til regeringen - uanset hvilken statsminister og hvornår den sidder - at den skal leve op til sine forpligtelser i forhold til 2030-agendaen, både nationalt og internationalt.

For at understøtte budskabet, serverer rapporten 10 generelle anbefalinger til politisk handling:

  • Lad vækst inden for planetens grænser være et grundlæggende princip i dansk politik
  • Indskriv verdensmålene i regeringsgrundlaget og sammentænk Danmarks internationale bidrag
  • Opnåelsen af verdensmålene skal lægges inden for statsministerens ansvarsområde 
  • Vedtag en dansk klimalov nu!
  • Benyt screeningsinstrument til konsekvensvurderinger af politiske beslutninger for opnåelse af verdensmålene
  • Skab en grundig og ekstern monitorering af Danmarks fremdrift og følg op internationalt
  • ”Leave no one behind”-princippet skal være omdrejningspunktet – både ude og hjemme
  • Understøt respekten for civilsamfundets råderum globalt
  • Gå forrest i mobilisering af offentlig finansiering til offentlige goder
  • Opnåelsen af verdensmålene skal være rammesættende for EU's arbejde

Udover de 10 overordnede anbefalinger kommer rapporten også med 151 råd til konkret politisk handling fordelt indenfor 16 af de 17 verdensmål og med fokus på 65 af de 169 delmål. Sammenlagt har 27 medlemsorganisationer under de to NGO-netværk og seks eksterne forfattere bidraget til anbefalingerne.

Hvad har mål 9 gjort, siden det ikke er med?
Rapporten forholder sig altså konkret til alle verdensmål - undtaget mål 9 om industri, innovation og infrastruktur, Det er den en grund til.

"Der findes helt enkelt ikke en civilsamfundsorganisation i hverken Globalt Fokus eller 92-gruppen, som synes de har dyb nok viden om de emner, mål 9 handler om, til at vi kan komme med en kvalificeret analyse og troværdige anbefalinger af de emner," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, da CSR.dk støder ind i ham under Folkemødet på Bornholm.

"Vi har ledt, men ikke fundet løsningen endnu. Vi overvejer nu nogle andre modeller for at få adgang til den nødvendige viden. Det kan f.eks. være partnerskaber med repræsentanter fra den private sektor," tilføjer han.

Læs også: 26 topledere: Danmarks næste regering skal have fokus på Verdensmålene

Torleif Jonasson, som CSR.dk fangede på telefonen, medgiver, at det ser lidt mærkeligt ud, at lige præcis det verdensmål ikke bliver behandlet. 

"Der jo rigeligt at tage fat i. Så det er bestemt ikke et bevidst fravalg. Det handler mere om at prioritere vores input. Der er også masser af relevante delmål, der heller ikke bliver berørt, og vi kunne have skrevet en hel rapport om mål 13 (klimaindsats, red.) alene," siger han. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V