23.01.2023 | Klima, miljø og energi
Rapport: Seks typer greenwashing afspejler et komplekst problem
I en ny undersøgelse bliver der flaget med rødt for at gøre opmærksom på det stigende brug af greenwashing. Rapporten sætter fokus på seks typer, der kun gør det mere vanskeligt at gennemskue, om markedsføringen runger hult eller ej.
En af greenwashingtyperne henviser til, at en virksomhed regelmæssigt ændrer sine ESG-mål, før de er opnået. Arkivfoto.
Vildledende eller validt? Hvorvidt virksomheders produkter er bæredygtige eller ej, kan være en jungle for investorer og forbrugere at gennemskue.
Det belyser rapporten ”The Greenwashing Hydra” fra nonprofitorganisationen Planet Tracker, der har identificeret seks typer af greenwashing, som ifølge NGO’ens researchdirektør, John Willis, illustrerer, hvor ”sofistikeret” problematikken er blevet.
Det skriver mediet ESG Investor.
De seks typer af greenwashing
Greencrowding: Når virksomheder gemmer sig i en mængden af andre virksomheder - blandt andet gennem samarbejder.
Greenlighting: Når virksomheder lancerer initiativer, der skal distrahere væk fra andre klimabelastende aktiviteter.
Greenshifting: Handler om, når virksomheder retter fokus væk fra sig selv og i stedet retter kritik mod forbrugeren.
Greenlabelling: En strategi, hvor brugen af mærkater skal fremhæve et produkts bæredygtighed.
Greenrinsing: Hvis en virksomhed vurderer, at man ikke kan nå klimamålene, kan de gøre brug af denne strategi og lave dem helt om. Det gør det nemmere at nå målene, men sværere for andre at gennemskue, om målene er ambitiøse – eller urealistiske.
Greenhushing: Refererer til, at virksomhedens ledelse underrapporterer eller skjuler deres bæredygtighedsoplysninger for at undgå investorkontrol.
Kilde: Planet Tracker.
Læs også: Interesseorganisation: En bred definition af greenwashing kan hæmme banksektoren
De seks typer hedder greencrowding, greenlighting, greenshifting, greenlabelling, greenrinsing og greenhusning.
Her er førstnævnte, som rapporten beskriver som virksomheder, der gemmer sig i ”mængden” for at undgå at blive afsløret for greenwashing, den mest udbredte, mener John Willis.
Det er særligt i klimatunge industrier som stål, energi, beton og kemikalier, som højst sandsynligt benytter sig af denne type vildledning fortæller direktøren, da der ligger en større udfordring i at reducere sin udledning for virksomhederne.
Læs også: Forbrugerombudsmanden kritiserer fem virksomheder for greenwashing
John Willis fremhæver dog også greenlighting som en form for vildledning, som tilsynsmyndigheder har succes med at begrænse.
Metoden beskriver, hvordan virksomheder lancerer grønne initiativer – og reklamer – for at rette fokus væk fra aktiviteter, der udleder meget CO2.
Og her spiller nye markedsføringsstandarder en afgørende rolle for, at denne form for greenwashing bliver bekæmpet, lyder det ifølge rapporten.
- HCL
Klima, miljø og energi

Debat: Danmarks udledning i udlandet skal med i CO2-regnskabet
I Danmark bør man medtage den udledning, der sker i udlandet, når man udregner det nationale CO2-regnskab. Det skriver alliancen Broen til Fremtiden i et debatindlæg.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

Børsnoteret virksomhed planter kæmpeskov
Danmark har et mål om, at 25 procent af landet skal være dækket af skov i 2100. Det bidrager Solar nu med en investering til skovrejsningen, som kan bidrage til at øge biodiversiteten i nærmiljøet.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.