Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Den regenerative landbrugsbevægelse hævder at kunne bibringe landbrugssektoren med et fornødent grønt pust. Eksperter savner klare definitioner for at kunne undersøge, om de lovende klimagevinster kan indfries.

Foto: 123rf.com.

17.01.2025

CSR.dk

I 80’ernes USA tog den regenerative landbrugsbevægelse for alvor fart. Efterhånden er den sivet over Atlanten og ind i det danske landbrug, hvor der er stigende interesse for den grønne landbrugspraksis.

Proponenter for regenerativt landbrug hævder nemlig, at det er fremtiden for sektoren og kan løse mange af de problemer, landbruget står overfor.

Og om end forskerne ser meget potentiale i begrebet, er det endnu ikke muligt at undersøge de reelle effekter, da der ingen universel accepteret definition er.

”Der er mange forskellige fortolkninger af begrebet. Det gør det forvirrende, at der er så mange, der taler om regenerativt landbrug, men at de ikke nødvendigvis taler om det samme”, siger Johannes Ravn Jørgensen, der er lektor på Institut for Agroøkolog.

I en ny rapport, har han, med en række andre forskere, sat fokus på regenerativt landbrug og forsøgt at give et bud på de fem overordnede principper.

De 5 principper for regenerativt landbrug

  1. Minimal forstyrrelse af jorden: Bevaring af jordens struktur og mikrobielle liv opnås ved minimal jordbearbejdning, begrænset brug af tunge maskiner og reduktion af gødning, biopesticider og miljøfremmede stoffer.
  2. Jorddække året rundt: Dækning af jorden med plantemateriale beskytter mod vejrekstremer, stabiliserer fugt og temperatur, og understøtter jordens liv. 
  3. Levende rødder året rundt: Levende rødder reducerer nitratudvaskning, øger kulstofinput og beskytter mod erosion, samtidig med at de understøtter den mikrobielle fødekæde.
  4. Maksimal diversitet: Høj diversitet skaber robuste dyrkningssystemer, fremmer nyttedyr og bestøvere, og reducerer risikoen for sygdomme og skadedyr. Det kan både opnås ved samdyrkning eller ved at dyrke flere sorter af samme art.
  5. Integration af husdyr og planteavl: Husdyr og gødning forbedrer jordens struktur og biodiversitet. Styret afgræsning opbygger sund jord, mens dyrevelfærd styrkes ved at tillade naturlig adfærd.

Kilde: DCA - Nationalt Center for Fødevare og Jordbrug, AU

Hvorfor definition?

Ifølge Johannes Ravn Jørgensen er behovet for en klar definition todelt.

For det første sikre det, at man fra forskningens side kan undersøge de faktiske effekter af regenerativt landbrug på klima, miljø og dyrevelfærd. Her lægger han vægt på, at de individuelle principper er bevist til at have positive effekter, men at man ikke kan regne med blot at kunne stable dem ovenpå hinanden, når de skal fungere sideløbende.

For det andet sikre det mod greenwashing. Der er nemlig allerede store virksomheder, der er begyndt at bruge begrebet om deres praksis. Men uden en klar definition og en mærkningsordning, som den der findes for økologisk landbrug, er dette en gratis omgang, og man kan ikke være sikker på, om de faktisk har bevæget dem i en mere regenerativ retning.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart