Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Den regenerative landbrugsbevægelse hævder at kunne bibringe landbrugssektoren med et fornødent grønt pust. Eksperter savner klare definitioner for at kunne undersøge, om de lovende klimagevinster kan indfries.

Foto: 123rf.com.

17.01.2025

CSR.dk

I 80’ernes USA tog den regenerative landbrugsbevægelse for alvor fart. Efterhånden er den sivet over Atlanten og ind i det danske landbrug, hvor der er stigende interesse for den grønne landbrugspraksis.

Proponenter for regenerativt landbrug hævder nemlig, at det er fremtiden for sektoren og kan løse mange af de problemer, landbruget står overfor.

Og om end forskerne ser meget potentiale i begrebet, er det endnu ikke muligt at undersøge de reelle effekter, da der ingen universel accepteret definition er.

”Der er mange forskellige fortolkninger af begrebet. Det gør det forvirrende, at der er så mange, der taler om regenerativt landbrug, men at de ikke nødvendigvis taler om det samme”, siger Johannes Ravn Jørgensen, der er lektor på Institut for Agroøkolog.

I en ny rapport, har han, med en række andre forskere, sat fokus på regenerativt landbrug og forsøgt at give et bud på de fem overordnede principper.

De 5 principper for regenerativt landbrug

  1. Minimal forstyrrelse af jorden: Bevaring af jordens struktur og mikrobielle liv opnås ved minimal jordbearbejdning, begrænset brug af tunge maskiner og reduktion af gødning, biopesticider og miljøfremmede stoffer.
  2. Jorddække året rundt: Dækning af jorden med plantemateriale beskytter mod vejrekstremer, stabiliserer fugt og temperatur, og understøtter jordens liv. 
  3. Levende rødder året rundt: Levende rødder reducerer nitratudvaskning, øger kulstofinput og beskytter mod erosion, samtidig med at de understøtter den mikrobielle fødekæde.
  4. Maksimal diversitet: Høj diversitet skaber robuste dyrkningssystemer, fremmer nyttedyr og bestøvere, og reducerer risikoen for sygdomme og skadedyr. Det kan både opnås ved samdyrkning eller ved at dyrke flere sorter af samme art.
  5. Integration af husdyr og planteavl: Husdyr og gødning forbedrer jordens struktur og biodiversitet. Styret afgræsning opbygger sund jord, mens dyrevelfærd styrkes ved at tillade naturlig adfærd.

Kilde: DCA - Nationalt Center for Fødevare og Jordbrug, AU

Hvorfor definition?

Ifølge Johannes Ravn Jørgensen er behovet for en klar definition todelt.

For det første sikre det, at man fra forskningens side kan undersøge de faktiske effekter af regenerativt landbrug på klima, miljø og dyrevelfærd. Her lægger han vægt på, at de individuelle principper er bevist til at have positive effekter, men at man ikke kan regne med blot at kunne stable dem ovenpå hinanden, når de skal fungere sideløbende.

For det andet sikre det mod greenwashing. Der er nemlig allerede store virksomheder, der er begyndt at bruge begrebet om deres praksis. Men uden en klar definition og en mærkningsordning, som den der findes for økologisk landbrug, er dette en gratis omgang, og man kan ikke være sikker på, om de faktisk har bevæget dem i en mere regenerativ retning.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online