10.07.2017 | Klima, miljø og energi
Regeringen dropper at skaffe viden om natur i private skove
Indhold fra partner Hvad er dette?
Aftaleparterne bag naturpakken dropper at registrere biologisk særlig værdifuld skov i private skove. Et meget hårdt anslag mod bedre biodiversitet i skovene, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Bedre biodiversitet i skovene har været hovedelementet i den naturpakke, som den tidligere V-regering og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vedtog sidste år.
Her indgik kortlægning af særlig værdifuld skov – både i offentlige og private skove – for bedre at kunne styrke biodiversiteten i skovene. Men den private del bliver nu droppet, oplyste Miljø- og Fødevareministeriet sent i går.
Danmarks Naturfredningsforening mener, at det er den helt forkerte vej at gå.
- Man vil gerne styrke biodiversiteten, men man vil ikke vide, hvor den mest værdifulde natur for truede arter findes. Det er en rigtig skidt nyhed for naturen, at man nu stopper op, før man overhovedet er kommet i gang, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
70 pct. af skovene er private
Selvom regeringen nu altså vil gå videre med indsatsen i de offentlige skove, så er de private skove afgørende for at skabe bedre muligheder for truede arter i Danmark.
De private skove udgør 70 procent af al skov i Danmark og indeholder af historiske grunde de fleste levesteder for truede arter. Det er grundigt dokumenteret af Københavns Universitet.
- De private skovejere kan allerede i dag få økonomisk støtte til at styrke biodiversiteten. Men det siger jo sig selv, at man får mest natur for pengene, hvis man kan målrette støtteordningerne. Derfor kan vi kun ryste på hovedet af denne beslutning, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Lyn fra en klar himmel
Danmarks Naturfredningsforening sidder med i Skovrådet, der er et organ nedsat af regeringen, som skal bidrage med viden og vejlede ministeren, når det handler om skov. Selvom rådet har arbejdet med indsatsen i de private skove, så kom beskeden om, at ministeren dropper indsatsen, som lyn fra en klar himmel.
- Vi så det også med Vildtforvaltningsrådet, hvor ministeren valgte at gå stik imod anbefalinger om nye jagttider. Regeringen kan selvfølgelig gøre, hvad den vil, men det virker mærkeligt at bede organisationer og foreninger om at bruge mange ressourcer på at engagere sig i noget, når man så er komplet ligeglad med den viden og de råd, som de kommer med, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner