Reguleringsbyrden er tung – og den vokser

Compliancekravene til virksomheder stiger, men ud over det finansielle område er forventninger og krav stadig oftest baseret på frivillighed. Skal man have mere ud af arbejdet bør man kigge på, hvilke mål man opstiller.

26.11.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis der er én ting, dem, der arbejder med virksomheder og organisationers compliance, kan blive enige om, så er det at kravene stiger. Der er en bevægelse fra ”soft law” til ”hard law”, hvor noget af det, der tidligere var standarder eller opfordringer i vejledninger nu bliver til egentlig lovgivning, samtidig med at stakeholdere i alle mulige varianter har stigende forventninger til at virksomheder opfører sig ansvarligt i forhold til resten af samfundet.

Hvad dækker begrebet compliance?

  • Hard Laws: Nationale og internationale love, regler og standarder, som udløser bøder og sanktioner ved overtrædelse.
  • Soft Laws: Branchespecifikke guidelines, som ikke nødvendigvis udløser bøder eller sanktioner ved overtrædelse.
  • Forventninger fra interessenter: Etiske normer og social ansvarlighed, som virksomheder selv kan regulere og udnytte strategisk til at styrke virksomhedens omdømme.

Kilde Deloitte

”Lovgivningsbyrden i dag er ret tung. Det er derfor man ser flere og flere virksomheder ansætte dedikerede compliancemedarbejdere. Man bliver simpelthen nødt til at have mennesker ansat, som har ansvaret for at følge med i udviklingen i lovgivning og sørge for at man holder trit med den,” siger Alexandra Andhov som er adjunkt i selskabsret ved juridisk fakultet på Københavns Universitet.

Da Deloitte inviterede til sin årlige compliancedag i september måned i år, beskrev de situationen sådan her:

”Compliancefolk er konstant under pres for at levere op imod stigende vanskeligheder: lovgivningsbunken vokser, krav fra stakeholders bliver strammere og hastigheden hvormed nye forretningsmodeller opstår er højere end nogensinde før. Det handler om forretningsetik, korruption, bedrageri. Om persondataforordningen, EU’s nye direktiv om hvidvask af penge og meget andet. Nye måder at forholde sig til alt dette skal etablere før kompleksiteten i compliancelandskabet bliver en risiko i sig selv.”

Skal det håndhæves, skal der lovgives
I bund og grund handler compliance om noget så simpelt som at overholde regler og efterleve retningslinjer. En af udfordringerne er så, at der bliver flere og flere af dem.

”I de sidste årtier har vi set øget lovgivningsaktivitet inden for områder som menneskerettigheder, arbejdsret og miljølovgivning. På de områder går det ikke så hurtigt, som reguleringen af finansielle forhold, som fik et stort boost efter finanskrisen, men det har helt sikkert bevæget sig,” siger Alexandra Andhov.

Langt det meste af reguleringen af virksomheders adfærd uden for det finansielle felt er dog ikke blevet til egentlig lovgivning. Det handler stadig om frivillige forpligtelser og vejledninger.

”Fra et juridisk perspektiv skal ting jo lovgives om nationalt for at noget kan håndhæves effektivt. Ultimativt ville det bedste være, at nationalstaterne tog den opgave på sig, at sikre ansvarlig og mere bæredygtig adfærd fra erhvervslivet,” siger Alexandra Horvathova.

Kan det organiseres bedre?
Der er ikke nogen entydig tendens i, hvordan arbejdet med compliance er organiseret i danske virksomheder. I mange virksomheder er det juridisk afdeling, som driver det og har ansvaret, andre steder hører compliance til eller er delt med CSR-folk. Det tætteste vi kommer på noget konkret og faktuel viden om organisering er et nordisk survey foretaget af Deloitte i 2014. Det viste, at halvdelen af nordiske virksomheder ikke har en selvstændig Chief Compliance Officer, at når den stilling findes er vedkommende kun en del af den øverste ledelse i 26% af virksomhederne og at op mod 50% af nordiske virksomheders complianceansvarlige ikke kender eller har eget budget.

Senere anbefalinger til compliancearbejdet fra Deloittes britiske afdeling peger på, at kultur og etik bør være en del af mandatet for compliancefolk, hvilket man kunne tolke som et bud på, at der er fordele i at CSR og compliance nærmer sig hinanden.

Større ambitioner, tak
Helena Barton, som er antropolog og partner hos Deloitte med speciale i strategi, compliance, og rapportering inden for CSR, ser gerne, at der kom større ambitioner ind i arbejdet. Det handler om at samle arbejdet med compliance og integrere det i virksomhedens risk management system, også når det handler om f.eks. leverandørkæder og menneskerettigheder. Og så handler det rigtig meget om, hvilke mål man sætter sig.

”Rigtig mange virksomheder måler desværre ikke på, om deres compliancearbejde har den ønskede værdi og bringer dem derhen, hvor de gerne vil. De måler primært på f.eks. hvor mange medarbejdere har gennemført træning i anti-korruption og hvor mange henvendelser der er kommet på en whistleblower hotline. Det er bare ikke i sig selv tilstrækkelig information til at vise, at den ønskede compliance kultur er etableret eller hvad man skal arbejde mere med. Der ville være meget at vinde ved at sætte bedre mål for den indsats, der i praksis motiverer adfærden og understøtter den compliance kultur man ønsker,” forklarer hun.

”Og så bør ledelser og bestyrelser meget gerne også blive mere engageret i compliancearbejdet og tage ansvar for kulturen. Det skal defineres, hvad ambitionsniveauet er og hvad der sker, hvis man når sine mål eller hvis man ikke gør. Jeg så gerne gode compliancemålsætninger integreret i virksomheders styringsredskaber såsom balanced score card og i deres performanceaflønningsstrukturer. Dét ville give bedre fokus og effektivitet i arbejdet,” fortsætter Helena Barton.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: compliance

Complianceopgaven i forhold til CSR vokser. Hvordan ser et godt compliancesystem ud, og hvordan kommer man igen efter et svigt i compliance pludselig sender en på alle forsider? CSR.dk zoomer ind på compliance. 

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)