Rekruttering: virksomhederne vil gerne, men der er barrierer

Både store og små danske virksomheder er positive i forhold til rekruttering blandt de svagere grupper i samfundet, men peger på en række forhindringer, det offentlige bør rydde af vejen. Debatmøde bragte parterne sammen.

Børsen udgjorde rammen, da Dansk Erhverv og Cabi inviterede til debat om alternative veje til rekruttering..

14.04.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Børsen udgjorde de historiske rammer, da Dansk Erhverv og Virksomhedsnetværket Cabi fredag d. 8 april inviterede både private og offentlige interessenter til debatmøde om alternative veje til rekruttering.

Tusindvis af danskere befinder sig i øjeblikket på kanten af arbejdsmarkedet, selvsagt af en mængde forskellige årsager og med lige så mange forskellige problemstillinger i spil. Fælles for alle disse mennesker er dog, at de repræsenter et stort potentiale – ”Specielt de unge, der ikke umiddelbart er på en direkte kurs mod en fast stilling”, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) bemærkede undervejs.

Læs også: Vigtigt at samarbejde med jobcentre om udsatte ledige

Direktør i Dansk Erhverv, Laurits Rønn, bød velkommen og sendte straks en presbold af sted i retning af det offentlige beskæftigelsessystem. Ifølge hans tal kan Danmark således få 85.000 mere i job via reformer, men det kræver nye handlemåder, mente han.

”Jobcentrene er nødt til at blive endnu mere virksomhedsrettede i deres indsats; de skal simpelthen ud og banke på i virksomhederne, og fokusere på, hvad de har brug for, og dernæst hvad den enkelte jobsøgende kan, og hvordan der så kan findes et match. Dernæst skal parterne arbejde sammen. Der er plads til at få endnu flere ud i diverse former for støttebeskæftigelse, men det skal føre til faste job, ellers stiger virksomhederne af”, sagde han.

Forskellig tolkning giver problemer
Dermed slog han tonen an for et gennemgående tema for formiddagen i Christian d. 4.s gamle handelsbygning. For som næste mand i talerækken, forskningsdirektør i SFI Torben Tranæs, formulerede det: ”Der skal ryddes barrierer af vejen for at få de svageste grupper i arbejde.”

Den udlægning blev bekræftet af tre repræsentanter fra det private erhvervsliv, country talent manager i Ikea, Charlotte Jensen, bager og formand for Bager- og Konditormestre i Danmark, Hardy Christensen, og diversity manager i Dansk Supermarked, Susanne Bjørn Lejre.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) var blandt formiddagens talere..

Selvom de tre generelt var enige om, at det er gået fremad i forhold til samarbejdet med jobcentrene over de seneste år – ”De er kommet i gear, papirbyrden er blevet mindre”, som Hardy Christensen sagde – så er der bestemt også plads til forbedring og ikke mindst intern afstemning.

”Der er meget stor forskel på, hvordan jobcentrene i de forskellige kommuner, vi agerer med, tolker de samme regler og love, eller hvor meget bureaukrati, vi render ind i. En løsning, der er nem og ligetil i én kommune, kan en anden vurdere som nærmest umulig eller ligefrem ulovlig. Det gør det selvfølgelig svært at få en stabil proces på stablet på benene”, sagde Susanne Bjørn Lejre, og blev bakket op fra Ikea.

”Der er stadig mange blanketter, der skal udfyldes, og paragraffer at forholde sig til, så i vores optik bør langt flere processer kunne håndteres elektronisk. Derudover er der også en del lovgivning, eksempelvis ferieloven, der spænder ben for fx praktikforløb, som bør afklares”, sagde Charlotte Jensen.

Mentorer og flygtninge
Når der kommer til den konkrete proces ude på arbejdspladserne, kunne både Ikea og Dansk Supermarked anbefale mentorordninger, der med Susanne Bjørn Lejres ord ”kan få folk til at føle sig som en del at teamet”, ligesom begge pegede på motivationsfaktorer som yderst væsentlige.

Læs også: ”Det skal ikke bare være en pasningsordning”

Afslutningsvis havde Hardy Christensen, der driver egen bagerforretning i sydvestjyske Nørre Nebel, et konkret forslag i relation både til den aktuelle situation omkring Danmarks og Europas grænser og den hjemlige jobscene.

”Der er jo, som SMV, ikke meget økonomi i jobtræning. Til gengæld tror jeg der er noget at hente i flygtningestrømmen og de mennesker, der kommer hertil af den vej. Hvad med om man fra politisk hold lavede en regel, der hed, at alle virksomheder skulle tage én flygtning ind pr. fem ansatte? Det ville da skabe noget dynamik!”

Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V