Roskilde Festival har betydning for grøn omstilling

Forskere fra CBS har været på Roskilde Festival for blandt andet at undersøge, hvordan man kan motivere til frivillig, bæredygtig adfærd. Resultaterne kan også få betydning for den grønne omstilling uden for festivalpladsen, vurderer forskere.

I år har Roskilde Festival taget et ekstra stort bæredygtigt skridt. Festivalen har nemlig udrullet en ny bæredygtighedsstrategi, hvor bæredygtighed skal være det naturlige valg – og det gælder både miljømæssig- og social bæredygtighed. Foto: Simon Frøsig Christensen..

16.07.2015

CSR.dk

I starten af juli var over 100.000 festivalgæster samlet til årets Roskilde Festival.  

Men der var meget mere end Paul McCartney og ølbowling på festivalskemaet. De mange gæster på festivalen kunne også stifte bekendtskab med en lang række bæredygtige tiltag. Her gør alternative camping-arealer så som ”DreamCity” op med den ”brug og smid væk”-kultur, der ellers har præget festivalen, mens meget af overskudsmaden fra de mange boder doneres væk. Ved hjælp af Big Data minimeres spild af mad, strøm og vand, og DTU-studerende har skabt en alternativ øl-køler, der bruger solenergi. Og det er blot få af de mange bæredygtige tiltag, der stiger år for år.

Læs også: Roskilde Festival er et mekka for bæredygtige løsninger

Ekstra indsats
I år tog Roskilde Festival et ekstra stort bæredygtigt skridt. Festivalen har nemlig udrullet en ny bæredygtighedsstrategi, hvor bæredygtighed skal være det naturlige valg – og det gælder både miljømæssig- og social bæredygtighed. Et eksempel er den nye madstrategi, hvor målet er, at mere end 50 procent af overskuddet i boderne skal gå til almennyttige formål, og på sigt skal 90 procent af varerne være økologiske.

<p>”Roskilde Festival er som en stor provinsby. De læringer fra festivalen kan man bringe videre til den virkelige verden”</p>

Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor og videnskabelig medarbejder på CBS samt projektleder for R2R.

Som et led i den bæredygtige udvikling har Roskilde Festival indgået et samarbejde med forskere fra Copenhagen Business School (CBS). Over en årrække skal de bruge festivalen som et forskningslaboratorium, der kan bidrage med viden om bæredygtighed til brug både på og uden for festivalen.

Her undersøger de blandt andet, hvordan man kan fremme en mere bæredygtig og grøn ressourceudnyttelse, hvordan Big Data kan bruges til at reducere mad- vand- og energiforbrug, og hvordan kommunikation kan bruges til at mobilisere frivillighed og bæredygtighed. Forskerne var også tilstede på festivalen sidste år, men den gang var de efter eget udsagn mere tilbagetrukne og observerede, mens projektet i år har været mere markant og langt mere synligt.

Forbruger adfærd
Projektet, der er døbt ”Fra Rio til Roskilde tur retur” (R2R), har som langsigtet mål at komme med forslag til løsninger på nogle af de helt store globale udfordringer ved at starte i det nære. Tankegangen er en såkaldt buttom-up-tankegang, hvor de bæredygtige valg træffes frivilligt af forbrugerne. Og forskerne vil netop forsøge at analysere, hvad der kan få forbrugere til at træffe frivillige, bæredygtige valg.

”Det hjælper ikke, at man er i stand til at udvikle bæredygtige løsninger, hvis der ikke er nogen, som frivilligt gider at bruge dem”, sagde professor Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen, direktør for Centre for Corporate Social Responsibility på CBS, i et tidligere interview med Mandag Morgen:

”Vi vil se på, hvad der kan få folk til at træffe de bæredygtige valg, der er en helt nødvendig betingelse for grøn omstilling”, sagde Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen.

Ifølge Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor og videnskabelig medarbejder på CBS samt projektleder for R2R, kan en viden om folks adfærd bruges til at optimere ressourceanvendelsen og forbedre andre bæredygtige indsatser i fremtiden.

”Når vi ved, hvad der virker, eller ikke virker, så har vi nogle indsatsområder, som der kan arbejdes mere eller mindre med, og dermed kan tingene gøres mest optimalt. Så det har en stor betydning, at man kan teste og undersøge det”, siger han og fortsætter:

”Ofte er det nogle holdningsmæssige barrierer, man skal have pillet ved. Og her er vores studie værdifuldt i forhold til, hvordan man eksempelvis kan optimere kommunikationen, så man ikke får de her barrierer i forhold til at anvende spildevand”.

I otte dage bor og lever de mange festivalgæster på campingområdet, der med sine mange faciliteter så som madboder, toiletter, supermarkeder og arbejdspladser fungerer som et lokalsamfund. Foto: Benjamin Legarth. .

Sætte skub i den grønne omstilling
Også klimaforsker Benjamin Sovacool fra Aarhus Universitet mener, at viden om forbrugernes adfærd er vigtig for at sætte skub i den grønne omstilling:

”Klimakampen er i dag alt for teknologifikseret. Det her projekt vil kunne levere værdifuld, ny information om, hvordan de mennesker, der skal anvende teknologien, tænker og vælger,” sagde Benjamin Sovacool i et tidligere interview med Mandag Morgen.

Han mener netop, at der mangler viden omkring forbrugervalg, samt hvordan man kan stimulere folk til at agere mere bæredygtigt. 

Fra Roskilde til den virkelige verden
At det netop er Roskilde Festival, der skal bruges som forsknings arena, skyldes, ifølge Per Østergaard Jacobsen, festivalens størrelse. I otte dage bor og lever de mange festivalgæster på campingområdet, der med sine mange faciliteter så som madboder, toiletter, supermarkeder og arbejdspladser fungerer som et lokalsamfund. 

”Roskilde Festival er som en stor provinsby. De læringer fra festivalen kan man bringe videre til den virkelige verden. Det er ikke helt det samme, men det er godt laboratorium på grund af de mange mennesker og den store volumen i forbrug”, siger Per Østergaard Jacobsen og fortsætter:

”Det er vigtigt at have et testområde som Roskilde, for her kan vi få nogle vigtige læringspunkter, som blandt andet kan bruges, når man eksempelvis laver byplanlægning”.

Forskningsresultaterne skal ikke kun bruges som inspiration til den virkelige verden uden for festivalpladsen. De indsamlede data skal også bruges til at forudse forskellige hændelser på de kommende års festivaler, så eksempelvis forbruget kan planlægges bedre, så ressourcerne bruges optimalt. 

Om projektet

”Rio til Roskilde, tur retur” (R2R) er et partnerskab mellem Roskilde Festival og CBS, hvor en række forskere i samarbejde med festivalens frivillige undersøger, hvordan frivillig, bæredygtig adfærd kan mobiliseres ved hjælp af nye teknologier, infrastrukturløsninger, procesforbedringer og kommunikation. R2R samarbejder også tæt med en række virksomheder og frivillige organisationer, der bidrager til at fremme det sociale og miljømæssige engagement blandt festivalgæsterne og de frivillige. Kilde: R2R.

Badeeksperiment med genbrugsvand
Et af forskningsprojekterne på årets festival var et badeeksperiment. Her kunne de mange festivalgæster vælge mellem at bade i rent drikkevand eller vælge det bæredygtige alternativ og vaske festivalstøvet af i spildevand fra de øvrige gæster. Dog opstod der ifølge Per Østergaard Jacobsen komplikationer med vandtrykket, der betød, at det ikke blev testet ordenligt.

Alligevel viste en survey blandt gæsterne, at mange var friske på at anvende det bæredygtige alternativ og hoppe en tur under spildevandet.

Læs også: Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Foruden badeeksperimentet har forskerne også undersøgt, hvad der kan få festivalgæsterne til at rydde op efter sig selv, sortere deres affald og begrænse deres madspild.

Forskerne har endnu ikke fået kortlagt de indsamlede data, og derfor er det ifølge Per Østergaard Jacobsen for tidligt at komme med forskningsresultater fra årets festival. Når det hele er bearbejdet, forventer forskerne bag projektet at lave en større konference, hvor de fortæller om, hvordan resultaterne kan bruges i den virkelige verden.

Virksomheder som Grundfos og Rockwool deltager også i projektet.

Læs mere om projektet her

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus