04.07.2019 | Klima, miljø og energi
Roskilde Festival vil reducere madboders CO2-aftryk
Roskilde Festival har i år givet gæsterne mulighed for at vælge mad ud fra såkaldte klimamenuer efter, hvor stort et CO2-aftryk det enkelte måltid efterlader. Inden festivalen gik i gang har det ligeledes været muligt for madboderne at få beregnet deres menuers CO2-aftryk.
Roskilde Festival har en ambition om at sætte et bæredygtigt aftryk i verden. Derfor vil de gerne nedsætte CO2-aftrykket fra festivalens mange madboder. Foto: Flemming Bo Jensen.
Roskilde Festival skal ikke kun være en festlig uge fyldt med koncerter – nej, festivalen har også en ambition om at sætte et bæredygtigt aftryk i verden.
Derfor har festivalen i år givet de mange festivalgæster mulighed for at vælge mad efter, hvor stort et CO2-aftryk det enkelte måltid efterlader. Det sker ved hjælp af såkaldte klimamenuer, som hænger ved alle madboder. Samtidig har festivalen også en ambition om, at madboderne skal reducere deres CO2-udslip.
Læs også: Danmarks festivaler giver overskydende mad til socialt udsatte
Det skriver Ritzau.
"Maden udgør en stor del af det CO2-aftryk, festivalen efterlader, og det vil vi selvfølgelig gerne ændre på, så aftrykket bliver mindre”, siger Lars Orlamundt, der er Roskilde Festivals divisionschef, og fortsætter:
"I år har vi via dialog og frivillighedens vej snakket med nogle af dem, der har et stort aftryk, om, hvordan vi kan ændre deres aftryk, så de stadig har gode, velsmagende retter, men så de påvirker miljøet mindre”.
Har udviklet nyt system til CO2-beregning
Selvom festivalen ikke har sat noget krav til, hvor meget madboderne skal reducere deres CO2-udslip "endnu", har det inden festivalen gik i gang været muligt for madboderne at få beregnet deres menuers CO2-aftryk.
Det har kunnet lade sig gøre ved hjælp af et system, som Roskilde Festival har udviklet med en svensk virksomhed, Carboncloud.
Muligheden har fået nogle madboder til allerede i år at tilpasse menuerne, så de er mere bæredygtige. Blandt andet ved at udskifte oksekød med kylling i en burger, fortæller Lars Orlamundt.
Han håber dog også, at festivalgæsterne vil blive mere bevidste om at træffe bæredygtige valg.
Læs også: Festival spredte budskabet om verdensmålene
"Vi håber at kunne få åbnet deltagernes og det omgivende samfunds øjne for, at der er nogle ting, vi måske godt kan lade være med at gøre og stadigvæk have en god oplevelse”, siger Lars Orlamundt.
- JMA
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Samfund

Flere C25-selskaberne fortæller mere om skat
PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat viser en stigning i selskabernes transparens på skatteområdet. Der er dog stadig et stykke vej til at alle er med.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Supply chain

Hvad kaffegrums dog kan bruges til!
Har du set mine veganske sneakers af kaffegrums? Det spørgsmål kan man faktisk stille nu pga. to dele innovation og en del gode alliancer.
Medarbejder

Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde
Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.
Menneskerettigheder

Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.