Roskilde Festival vil reducere madboders CO2-aftryk
Roskilde Festival har i år givet gæsterne mulighed for at vælge mad ud fra såkaldte klimamenuer efter, hvor stort et CO2-aftryk det enkelte måltid efterlader. Inden festivalen gik i gang har det ligeledes været muligt for madboderne at få beregnet deres menuers CO2-aftryk.
Roskilde Festival skal ikke kun være en festlig uge fyldt med koncerter – nej, festivalen har også en ambition om at sætte et bæredygtigt aftryk i verden.
Derfor har festivalen i år givet de mange festivalgæster mulighed for at vælge mad efter, hvor stort et CO2-aftryk det enkelte måltid efterlader. Det sker ved hjælp af såkaldte klimamenuer, som hænger ved alle madboder. Samtidig har festivalen også en ambition om, at madboderne skal reducere deres CO2-udslip.
Læs også: Danmarks festivaler giver overskydende mad til socialt udsatte
Det skriver Ritzau.
"Maden udgør en stor del af det CO2-aftryk, festivalen efterlader, og det vil vi selvfølgelig gerne ændre på, så aftrykket bliver mindre”, siger Lars Orlamundt, der er Roskilde Festivals divisionschef, og fortsætter:
"I år har vi via dialog og frivillighedens vej snakket med nogle af dem, der har et stort aftryk, om, hvordan vi kan ændre deres aftryk, så de stadig har gode, velsmagende retter, men så de påvirker miljøet mindre”.
Har udviklet nyt system til CO2-beregning
Selvom festivalen ikke har sat noget krav til, hvor meget madboderne skal reducere deres CO2-udslip "endnu", har det inden festivalen gik i gang været muligt for madboderne at få beregnet deres menuers CO2-aftryk.
Det har kunnet lade sig gøre ved hjælp af et system, som Roskilde Festival har udviklet med en svensk virksomhed, Carboncloud.
Muligheden har fået nogle madboder til allerede i år at tilpasse menuerne, så de er mere bæredygtige. Blandt andet ved at udskifte oksekød med kylling i en burger, fortæller Lars Orlamundt.
Han håber dog også, at festivalgæsterne vil blive mere bevidste om at træffe bæredygtige valg.
Læs også: Festival spredte budskabet om verdensmålene
"Vi håber at kunne få åbnet deltagernes og det omgivende samfunds øjne for, at der er nogle ting, vi måske godt kan lade være med at gøre og stadigvæk have en god oplevelse”, siger Lars Orlamundt.
- JMA