27.10.2021 | Klima, miljø og energi
RUC vil uddanne økonomer, der er i stand til at løse klimakrisen
En ny økonomi-uddannelse på Roskilde Universitet skal uddanne kandidater, som ikke blot mestrer den klassiske økonomi, men som også har løsninger på klimaudfordringerne.
Roskilde Universitet (RUC) vil uddanne økonomer, der er i stand til at løse klimakrisen.
Det skriver Information.
Økonomerne er vigtige spillere i klimakampen, men nutidens økonomer er ikke klædt godt nok på til at varetage den grønne omstilling, lyder det ofte fra kritikere.
Derfor er RUC i gang med at udvikle en ny uddannelse, der skal uddanne talenter, der ikke bare mestrer den neoklassiske økonomi, men som også er grønne forandringsagenter.
Mange af de modeller, der bruges i dag kan ikke i tilstrækkelig grad bruges i kampen mod klimakrisen, mener Jakob Vestergaard, der er professor ved RUC og en af kræfterne bag den nye uddannelse.
På Aarhus Universitet mener man, at de økonomer der uddannes der fra er mere end kompetente til at løse udfordringer forbundet med den grønne omstilling.
”Det, der er behov for, er, at det bliver dyrere at udlede drivhusgasser, og at give tilskud til udvikling af ny teknologi. Og det kan vi jo sagtens løse med almindelige økonomiske instrumenter”, mener Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet.
Læs også: IMF: Langt flere bæredygtige investeringer er altafgørende
Københavns Universitet har heller ikke tænkt sig at pille ved de klassiske økonomi-modeller, men den grønne omstilling fylder i stigende grad på uddannelsen via blandt andet grønne valgfag.
Økonom Mads Falkenfleth, der har en bachelor i økonomi fra Aarhus Universitet og en kandidat fra Københavns Universitet, mener dog i høj grad, at de to universiteter halter bagud indenfor grøn omstilling. Han er derfor begejstret for RUCs nye uddannelse:
”Der er stort potentiale i, at vi får økonomer, som går meget mere pluralistisk til værks og fokuserer meget mere på det grønne, som RUC skitserer. Jeg håber også, at det her kan være med til at inspirere de gamle økonomiuddannelser til at blive både grønnere og mere pluralistiske”, siger han.
Uddannelsen er endnu ikke endeligt godkendt i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det forventes dog at ske i begyndelsen af det nye år, så de første studerende på uddannelsen kan begynde i sensommeren 2022.
- MTN
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.