sæt en stopper for sexisme på arbejdspladsen - også i byggebranchen

De seneste uger har debatten om sexisme på arbejdspladser rundt omkring i Danmark rullet. Med ophav i mediebranchen, har en ny bevægelse for ligestilling spredt sig til forskellige dele af det danske erhvervsliv. Men hvorfor bliver bygge- og anlægsbranchen i mange tilfælde overset, når kun 9% kvinder udgør en betydelig minoritet, og mange ser sexisme som et grundvilkår for at være i branchen?

Billede: FBSA arkiv.

"Jeg får kommentarer om min krop, jeg får at vide, at jeg er for bredrøvet, og at jeg skal se at få min røv med. På skolen var der ikke noget omklædningsrum til mig, kun til mændene. Der gik to år, før jeg fik et sted at klæde om. (...) Der er nogle strukturelle ting, der gør det svært at være kvinde på en byggeplads." Sådan udtaler Mette Schack Dahlmann, også kendt som Murermette, til et interview i Femina onsdag i sidste uge.

Hun er en af de 9% kvinder, der udgør arbejdsstyrken i den danske bygge- og anlægsbranche. En minoritet, som skal finde sig i en bredt forankret machokultur baseret på sexisme. I september blev det afsløret, at det ikke bare er i byggeriet, men et landsdækkende problem, at kvinder skal finde sig i sexistiske kommentarer, tilnærmelser og chikane på daglig basis.

Men problemet i byggeriet er, at sexisme er en så institutionaliseret en praksis, at der i mange tilfælde endnu ikke bliver stillet spørgsmålstegn ved den type hændelser, som Mette har oplevet. Hverken fra kollegaer, ledelser eller fagpersoner. Og som FBSA’s formand Palle Adamsen og Vibeke Lydolph Lindblad skrev i en kronik i Altinget i foråret, går det ud over både kvinder og mænd, der ikke har lyst til at tilslutte sig den hårde tone, og som i mange tilfælde bliver fejet af som 'svag', sortlistet eller set ned på for at have trukket 'offerkortet'.

Mediebranchen har en let adgang til landsdækkende taletid. Men byggeriet bliver ofte overset i medierne, fordi den eksisterende kultur i branchen bliver taget for givet. Det sker på trods af at bygge- og anlægsbranchen udgør 5-8 % af Danmarks BNP, ligesom branchen beskæftiger ca. 10 % af landets arbejdsstyrke. Byggeriet spiller altså en afgørende rolle for Danmarks økonomi og beskæftigelse. Så hvorfor taler vi ikke mere om byggeriet i en tid, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for både mænd og kvinder i branchen?

I FBSA har vi allerede taget hul på diskussionen om behovet for en kulturændring i byggeriet, og vi vil det kommende år fortsætte debatten for at skabe et bedre arbejdsmiljø for både kvinder og mænd i byggeriet. Det gør vi, først og fremmest fordi vi føler et ansvar for at ændre kulturen og skabe ordentlige arbejdsvilkår for kvinder og andre minoriteter i branchen. Men vi gør det også for at fremtidssikre byggebranchen, som i den grad har behov for arbejdskraft og den innovation, som også følger med en større diversitet. Vi har tidligere haft to kronikker i Altinget om emnet, der stiller spørgsmålstegn ved machokulturen på byggepladserne. Vi har samlet vores materiale om emnet herunder.

Læs Mettes vidnesbyrd her

Få Mettes guldkorn fra FBSA's webinar om ligestilling i byggeriet her

Læs kronikken Machokulturen i byggeriet skræmmer både mænd og kvinder væk

Læs kronikken Byggeriets grønne omstilling kræver større kønsmæssig diversitet

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

20.08.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal finde fælles fodslag for ESG-arbejdet i bygge- og anlægsbranchen

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

22.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar

16.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil