Sådan kan man arbejde med natur-risici

Naturens udvikling udgør i sig selv risici for virksomheder. Nye retningslinjer og værktøjer er på nippet til at kunne hjælpe. Der er milliarder på spil.

Foto: 123rf.com

26.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Er ændringer i det naturlige miljø virkelig så stor en risiko? Ja, siger utallige analyser på makroniveau. Som en rapport fra Verdensbanken i 2021, som forudså at det globale bnp ville falde med beløb på fantasillion-niveau i 2030 pga. delvise kollaps i økosystemer med den største impact i lande, der i forvejen har svage økonomier. 

Men ganske få analyser har set på hvad natur-risici har betydet for konkrete virksomheder. Det rådede BloombergNEF, en amerikansk tænketank, bod på med en rapport fra december 2023 med 10 eksempler. De viser, at den finansielle betydning af at virksomheder forstår og håndterer deres impact på og afhængighed af det naturlige miljø. 

Konkrete eksempler på naturen som risiko

I rapporten fra BloombergNEF kan man bl.a. se, hvordan: 

  • byggeriet af Teslas store fabrik ved Berlin blev forsinket, fordi man underkendte betydningen af vigende grundvandsniveau. 
  • en fjerkræsproducent mistede millioner pga. for dårlige sikring mod biorisici, som gav fugleinfluenza mulighed for at sprede sig – også til forsyningskæden.
  • tre virksomheder i alt måtte betale 10 milliarder dollar, fik deres produktionstilladelser inddraget og virksomhedshandler gik i vasken pga. sager om udledninger af skadelige stoffer til naturen. 
  • sager om afskovning afholder en brasilianske kødproducent fra at blive optaget på den amerikanske børs, hvilket anslås til at hindre adgang til noget der ligner 20 milliarder dollar for virksomheden.
  •  

Risikoen er tydeligvis ikke kun teoretisk. Af samme grund er flere værktøjer på vej, som kan hjælpe virksomheder og ikke mindst deres investorer med at håndtere risikoen efter samme opskrift som klimarisici. De to fremmeste er Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), som er lanceret, og Science-Based Targets for Nature, som er i en testfase. 

Hvordan gør man?

Begge organisationer deltog i et webinar organiseret af konsulentvirksomheden McKinsey i denne uge. Det samlede budskab og opskriften på at arbejde med natur-relaterede risici var, at den indledende fase har to dimensioner: 

  • At vurdere virksomhedens impact på og afhængighed af naturen og hvilke risici og muligheder de udgør – så man ved, hvor man står.
  • At nå frem til en fælles forståelse og forklaring på hvorfor, man vil arbejde med natur-risici, fordi det vil hjælpe arbejdet, når der skal tages svære beslutninger og der evt. opstår modstand.

De næste skridt i planen vil ifølge SBTN Executive Director Erin Billman være, at 

  1. Arbejde med værdikæden – både leverandører og kunder
  2. Etabler baseline ved at kigge på virksomhedens væsentlighedsanalyse og få SBTN til at vejlede
  3. Design og udfør indsatser
  4. Rapporter offentligt om fremskridt og planer for fremtiden.

TNFD’s Executive Director Tony Goldner, som i sidste uge fik 320 virksomheder meldt til som ”early adopters”, tilføjede, at det for dem var tydeligt, at de frivillighedsbaserede værktøjer, som man nu ser udviklet, er en rigtig god start. 

”Men alting peger i retning af lovgivning og indflydelse på adgangen til kapital. Det her handler ikke om rapportering eller ansvarlighed – det er en strategisk risiko,” sagde han. 

Webinaret tog også fat på spørgsmålet om, hvordan man involverer og får accept fra virksomhedens øverste ledelse på et så teknisk og videnskabeligt tungt emne. Det havde Tony Goldner også et klart råd til: 

“Som altid er det helt essentielt at have topledelsen med. Vores råd er, at man italesætter arbejdet som et spørgsmål om resilience – om overlevelse og evnen til at tilpasse sig. Det er det overlappet mellem risiko og værdiskabelse ligger.”

Læringer fra test af SBTN

Siden maj 2023 har 17 virksomheder deltaget i en test af Science-Based Targets for Nature’s værktøj til at sætte og få godkendt målsætninger for håndtering af naturpåvirkning. Testfasen afsluttes til maj i år, men SBTN har for nylig udgivet sine først overvejelser og læringer. De er: 

  • Der er flere muligheder en risikostyring – arbejdet med at etablere forståelsen af impact på og afhængigheden af naturen giver værdifuldt input til virksomhedens planer for fremtiden.
  • Metoden i SBTN-værktøjet kan både bekræfte og øge ambitionsniveauet, fordi flere faktorer bliver afdækket.
  • Man finder andre typer risici og impacts i sin værdikæde, når man undersøger den grundigt for natur-risici, og muligheder for at foretage omkostningsbesparende indsatser.
  • Der skal fortsat arbejdes med at finde balance mellem videnskabelig indsigt, og hvad der er muligt for virksomhederne i praksis
  • Der skal helt specifikke færdigheder og kompetencer til at arbejde med naturrisici. De kan hyres eller udvikles internt eller købes eksternt. SBTN er i gang med at udvikle tools til det første.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Skiftet fra -18 til -15 grader i den kolde forsyningskæde vinder opbakning

17.12.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric

Sponseret

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams