26.10.2017  |  Samfund

Sampension sætter fokus på multinationale selskabers skatterapportering

Indhold fra partner Hvad er dette?

Sampension gør skattetransparens til selvstændigt tema i arbejdet med ansvarlige investeringer. Kun 2,5 pct. af de multinationale selskaber følger OECD’s retningslinjer og oplyser detaljeret om deres skatteforhold, viser ny rapport.

Sampension har besluttet at gøre multinationale selskabers skattetransparens til et selvstændigt tema i arbejdet med ansvarlige investeringer og dermed udvide den systematiske screening om skatteforhold til også at omfatte oplysningsforpligtelsen. Den udvidede screening omfatter aktiver hos Sampension KP Livsforsikring, Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger. 

Sampension tager dette initiativ i kølvandet på en ny analyse fra det internationale screeningsbureau Vigeo Eiris, som har undersøgt 1.139 multinationale selskabers skatterapportering. Analysen viser, at kun 2,5 pct. af de multinationale selskaber oplyser detaljeret om deres skatteforhold og dermed følger OECD’s retningslinjer på området. Størstedelen af selskaberne offentliggør delvist om skattebetalinger, operationelle aktiviteter i lande eller regioner og berettiget tilstedeværelse i jurisdiktioner med særlig lav beskatning. Lige under 10 pct. offentliggør intet om skat.

”Den manglende åbenhed om skatteforhold blandt multinationale selskaber er bekymrende, og vi ser en øget transparens som et vigtigt middel til at sikre, at selskaberne opererer inden for rammerne af gældende lovgivning. Det er forudsætningen for, at vi kan investere kundernes penge i disse selskaber,” siger adm. direktør Hasse Jørgensen.

Ifølge analysen fra Vigeo Eiris har hver sjette af de undersøgte selskaber stået overfor en eller flere sager om skatteunddragelse. Vigeo Eiris anslår, at udviklingslandene mister mindst 70-120 milliarder US-dollar om året som følge af meget aggressiv skatteplanlægning fra multinationale selskaber.

Skattetransparens er en udvidelse af de ESG-temaer, som Sampension er i dialog med selskaber om. Temaerne dækker i øvrigt menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima mv., og indsatsen er udtryk for Sampensions øgede fokus på ansvarlige investeringer generelt.

Sampension har i flere år samarbejdet med Vigeo Eiris om screening af Sampensions portefølje af aktieselskaber for at følge op på Sampensions ansvarlige investeringspolitik. Det primære formål med at sætte en dialog i gang om skat er at bidrage til, at de multinationale virksomheder er transparente omkring deres skattebetalinger i de lande, som de er aktive i. Slutter en dialog uden resultat kan det som en ultimativ konsekvens betyde salg og eksklusion af selskabet.

Mere fra Sampension

Sampension

https://www.sampension.dk

Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsforvalter. Vi er et kundeejet fællesskab med omkring 300.000 kunder, der årligt indbetaler mere end 10 mia. kr. Udover Sampension Liv tæller fællesskabet Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger ligesom ingeniørkassen ISP kommer ind 1/7 2019. Vi er…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere