10.12.2019 | Klima, miljø og energi
SAS klar med effektiv Airbus til gavn for miljøet
SAS har præsenteret selskabets nyeste og mest CO2-besparende fly, en Airbus A350, som led i en strategi, der skal gøre virksomhedens flåde mere klimavenlig inden 2023. Transportministeren er godt tilfreds.
Som led i at skabe en mere klimavenlig forretning, lancerer SAS sin nye Airbus A350, der pt. er det mest energi- og brændstofseffektive fly på markedet. Foto: SAS
SAS fortsætter kampen for klimaet og offentliggør i den forbindelse sit nyeste køb: En Airbus A350, der pt. er det mest energi- og brændstofseffektive fly på markedet. Købet sker som led i en omfattende udskiftning af flyselskabets nuværende flåde frem mod 2023, og målet er at reducere CO2-udledningen markant.
Læs også: TUI fjerner rødt kød fra flyets menukortet
”Vi må forandre os med fremtiden. Og derfor har vi investeret 23 mia. kroner i nye fly. Kronjuvelen er A350”, siger SAS-topchef, Rickard Gustafson, til Berlingske.
Have a smooth ride home Ingegerd Viking! We're pleased to see @SAS become the latest #A350 operator. Combining a modern and comfortable #AirspaceByAirbus cabin and unrivalled levels of fuel efficiency, SAS' A350 will make its debut in Jan on flights between Copenhagen & Chicago. pic.twitter.com/cxbAfjYBCB
— Airbus (@Airbus) November 28, 2019
Det nye Airbus-fly, der er det første af otte, SAS har købt, er blevet døbt Ingegerd Viking, og vil reducere brændstofforbruget og udledningen af CO2 med op til 30 procent i forhold til den tidligere model. Flyet er udviklet med et lettere skrog og aerodynamiske vinger, der automatisk tilpasser sig i luften, med henblik på at ligge så let som muligt i atmosfæren.
Arbejder også på elfly
Transportminister Benny Engelbrecht (S) er postitivt indstillet over for SAS' initiativer.
”Det er et vigtigt skridt for Skandinaviens største luftfartsselskab at kunne introducere de her fly. Det er begyndelsen på et nyt, grønt kapitel med passagerer, der kan flyvere grønnere i stedet for mindre”, siger han til Berlingske.
Flyselskabets ambitioner går desuden fint i spænd med regeringens målsætning om at reducere den nationale CO2-udledning med 70 procent inden 2030.
Derudover satser SAS på, at alternative brændstoffer skal kunne bruges ved alle selskabets indenrigsruter. På rejser over længere distancer skal der mere avanceret teknologi til, hvorfor SAS og Airbus i maj 2019 har indgået partnerskab i håb om at udvikle verdens første eldrevne passagerfly.
Læs også: SAS og Airbus sammen om forskning i el- og hybridfly
SAS’ nye 'grønne' fly letter for første gang fra Kastrup d. 28 januar 2020, hvorfra det i løbet af sit første år vil indgå i driften på syv forskellige langdistanceruter, til Chicago, Beijing, New York, Tokyo, Shanghai, Hong Kong og San Francisco.
- HL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.