Seks forslag til samfundsansvar i corona-tid

Hvad kan de virksomheder, der har overskud og vilje, gøre for at udvise samfundsansvar?

Vi befinder os midt i en international sundhedskrise, som kræver, at alle bidrager og gør sit. For selvom en stor mængde virksomheder for en tid er tvunget til at sætte indsatser for bæredygtighed og samfundsansvar på pause til fordel for overlevelse og krisestyring, er der heldigvis stadig virksomheder, der ikke er i knæ. Hvis de virksomheder skal udvise samfundsansvar i corona-tid, er det vigtigt at få afklaret: Hvor kan vi bedst hjælpe, hvad ønsker vi konkret at gøre – og hvordan?

Dansk Erhverv har samlet input blandt sine medlemmer til en liste med eksempler på samfundsansvar og samfundssind i corona-tid. Rådene gælder både store og små- og mellemstore virksomheder, fordi de færreste kan gøre alt, men mange kan gøre noget. Tiltagene rækker ud over den helt essentielle udfordring, det er for mange virksomheder at kunne sikre en stabil, rentabel og ansvarlig drift.

Seks forslag og virkelighedens gode eksempler

1. Betalinger til mindre leverandører kan fremrykkes, så de får pengene udbetalt hurtigere end de ellers ville have fået.
Men man kan også bare overveje at fastholde sin bestille af take-away eller catering til frokostordningen – lidt har også ret.

Salling Group fremrykker betalinger til små leverandører
Coronakrisen presser likviditeten i en lang række mindre virksomheder, der er leverandører til supermarkedskæden Salling Group. Derfor har koncernen valgt at skrue op for tempoet af betalinger til leverandørerne og udbetale ca. en halv mia. kr. ud til koncernens 1400 mindste, danske leverandører, som altså får pengene udbetalt hurtigere end de ellers ville have fået. Normalt ville Salling Group først betale leverandører inden for typisk 20-60 dage efter, at koncernen har fået leverancen. Men det kan i værste fald koste livet for nogle af leverandørerne og derfor fremrykkes betalingerne.

Læs mere: Finans - Dagligvaregigant fremrykker betaling for 500 mio. kr.

2. Virksomheden kan samarbejde med leverandører, kunder eller konkurrenter om i fællesskab at bekæmpe smitten.

Danske dagligvarekæder samarbejder om bekæmpelse af corona
Sammen sendte Coop, Dagrofa, Salling Group og Rema 1000 den 11. marts en pressemeddelelse ud med titlen: ”Dansk dagligvarehandel: Der er varer nok”. Branchens parter orienterer bl.a. løbende hinanden om, hvilke tiltag de tager for at bekæmpe Covid-19– for at optimere sikkerheden for både medarbejdere og kunder. Som følge af de ekstraordinære omstændigheder har Salling Group desuden tilbudt at producere afstandsmærker til Rema 1000.

Læs mere: Coronakrisen samler en splittet dagligvarebranche

3. Yd hjælp/opmuntring til udsatte i nærområdet. Det kan fx være ældre borgere, der har svært ved at få mad eller er uden selskab, eller det kan være sundhedspersonale, der yder en særlig indsats.

Sticks’n’sushi opmuntrer med ’folkekøkken’
Mange borgere, særligt ældre, har under coronakrisen oplevet at befinde sig i en situation, hvor det er svært at få mad eller selskab. Sticks’n’Sushi har gjort det muligt for kunderne at nominere nogle mennesker, der trænger til en opmuntring i form af et gratis måltid. Det kan være pensionister, der ikke tør eller kan gå ud, familier uden udgangsmulighed eller budget til at købe sushi eller til børn, der fik aflyst deres børnefødselsdag.

Lagkagehuset byder ansatte i sundhedssektoren på kaffe og kage
De såkaldte ’Knoklekager’ er kardemommestænger med appelsincreme, kardemomme-remonce, kakao og mandelflager, og gives gratis til ansatte i pleje- og sundhedssektoren, der knokler ekstraordinært for at passe på danskerne. Bagerkæden tilbyder desuden en daglig filterkaffe til at skylle efter med frem til den 13. april.

Læs mere: Lagkagehusets Facebook

4. Overvej om virksomhedens produkter kan tilbydes til en særlig fordelagtig pris til kunder, der udfylder særligt samfundskritiske funktioner eller er udsatte på anden vis.

Yousee gør det gratis at ringe hjem fra udlandet
Danskere, som opholder sig i udlandet under Covid-19 krisen, har nu én bekymring mindre. De skal ikke længere bekymre sig om regningen fra Yousee. Teleselskabet har nemlig gjort det gratis at ringe hjem or eller lokalt i det pågældende land til og med april, uanset hvor man befinder sig i verden.

Læs mere: Fri tale og SMS til mobilkunder i udlandet

5. Bring produktionsanlæg, særlige kompetencer eller andre aktiver i spil i bekæmpelsen af covid-19.
Ansatte med sundhedsbaggrund kan fx i samråd med deres ledere drøfte mulighederne for at melde sig til det danske sundhedsvæsen.

PWC tilbyder gratis rådgivning til virksomheder
Dansk erhvervsliv er hårdt ramt af covid-19, og mange virksomheder står overfor at skulle træffe svære valg. Regeringens hjælpepakker er vigtige tiltag som led i at holde hånden under dansk erhvervsliv og sikre danske arbejdspladser. PwC har derfor åbnet en gratis hotline, hvor virksomheder kan ringe ind og få svar på spørgsmål vedrørende regeringens hjælpepakker.

Læs mere: Pwc - covid

Novo Nordisk stiller test-faciliteter til rådighed
Hvor kan vi bedst hjælpe, hvad ønsker vi konkret at gøre – og hvordan?
Håndsprit, beskyttelsesmasker og testkapacitet er nogle af svarene fra Novo Nordisk på at støtte bekæmpelsen af covid-19 i Danmark. Håndspritten fremstilles på et produktionsanlæg i Kalundborg i samarbejde med bl.a Carlsberg til brug i det danske sundhedsvæsen. Derudover dedikeres et laboratorie i Måløv til testning for covid-19.

Læs mere: Novo Nordisk - actions and contributions during covid-19

Comwell Hotels stiller værelser til rådighed for syge borgere
Hotelkæden Comwell har en masse værelser stående tomme, og har derfor besluttet at stille nogle til rådighed for syge borgere. Konkret er der indgået en samarbejdsaftale med Kolding Kommune, der sikrer, at der er pladser nok til kommunens syge borgere, hvis de på grund af kapacitetsmangel må udskrives fra sygehuset til den kommunale pleje før tid.

Læs mere: JV - Comwell stiller 90 senge til rådighed for syge borgere

H&M Group stiller sin forsyningskæde til rådighed for sundhedsvæsenet
H&M Group vil udnytte hele forsyningskædens kapacitet. Virksomheden har kontakt til omkring 1.400 virksomheder i Europa, Asien og Afrika, og et vidtrækkende indkøbs- og logistiknetværk, som bl.a. kan sørge for at nye værnemidler kommer ud til modtagerne så hurtigt som muligt.

Læs mere: CSR - H&M stiller sin supply chain til rådighed

6. Bidrag til hjemmeundervisningen ude i de danske hjem

ZOO’s skoletjeneste giver live-undervisning
I stedet for fysiske møder giver ZOO’s skoletjeneste daglig live-undervisning om blandt andet om dyrenes sanser, dyrenes kommunikation, om kødædere, planteædere og altædere. Man kan også komme med på en virtuel live-tur rundt i Haven.

Læs mere: ZOO's Facebook

Lidl tilbyder gratis undervisning i madkundskab
Holdkaptajnen for det danske kokkelandshold, Christian Wellendorf, bringer sammen med Lidl gratis undervisning i madkundskab hjem til danskerne i deres eget hjem. Lektionerne varer mellem 10 og 20 minutter, og er frit tilgængelige på Facebook og Instagram.

Læs mere: Lidl's Facebook

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

06.03.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få overblikket: Det kan din virksomhed i første omgang udelade i bæredygtighedsrapporteringen

23.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomhederne, der rammes af gigantiske økonomiske konsekvenser fra CSRD, har brug for mere hjælp

16.02.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny analyse: Bæredygtighed accelererer bredt i dansk erhvervsliv

28.11.2023Dansk Erhverv

Sponseret

Ny rapport: Stigende antal danske virksomheder sætter SBTi mål

23.11.2023Dansk Erhverv

Sponseret

Biodiversitet på Børsen - Fremtidens forretningsgrundlag

14.11.2023Dansk Erhverv

Sponseret

SBTN – kortlæg og sæt videnskabelige mål for din biodiversitets- og naturindsats