Serviceøkonomer giver grønne løsningsforslag til sejlsportsevent
Erhvervsakademi Aarhus's elever arbejder med grønne løsninger og bæredygtighedsinnovation til eventbranchen - bl.a. i samarbejde med verdens største kapsejlads, som besøger Aarhus i 2023.
På tværs af brancher og erhverv er det i høj grad blevet vigtigt at forstå, hvordan bæredygtighed kan integreres i forretningsmodellen. Derfor kan det også være en fordel at de grønne løsninger og innovative projekter allerede kommer ind under huden hos de generationer, der endnu ikke er på arbejdsmarkedet.
Den tankegang følger Erhvervsakademi Aarhus, der netop har etableret valgfaget ’Grøn Oplevelsesøkonomi: Den Værdibaserede Event’, som studerende på serviceøkonomuddannelsen har kunne tilmelde sig i efteråret og vinteren sidste år.
Valgfaget har fokus på, hvordan man kan bruge events som en stærk formidlingsplatform af bæredygtighed og er udviklet i samarbejde med Aarhus Events og bæredygtighedsbureauet Worldperfect. Samarbejdet er igangsat i anledning af, at Aarhus i sommeren 2023 er værtsby for The Ocean Race – verdens største sejlsportsevent.
Læs også: Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Valgfaget kulminerer i en opgave, som skal skrives i forbindelse med Sustainability Island, der ligger på området omkring Domen på Pier 2 og bliver under The Ocean Race Stopover Aarhus 2023 stedet, hvor de bæredygtige initiativer mødes.
I den forbindelse har de studerende give forslag til, hvordan der skabes opmærksomhed omkring klimaforandringer, og hvordan det påvirker og vil påvirke verdens have. Grupperne leverede en række innovative koncepter, heriblandt kunst med fokus på plast fra havene, børneaktiviteter, der skal skabe opmærksomhed om den stigende vandstand og forskellige workshops.
Kort sagt er tanken, at adfærdsændringer begynder hos os selv, og det lokale engagement kan være med til at skabe en global forandring.
Bæredygtighed kræver praktisk erfaring
For Palle Nørgaard, der er lektor på Erhvervsakademi Aarhus, er sammensætningen af den faglige læring og praktiske erfaring helt ideel for både de studerende og oplevelsesøkonomien generelt.
”Det er enormt god læring for os, når eventen kommer helt ind i grundlaget af faget. Det tvinger de studerende til at møde The Ocean Race med deres faglighed, service- og oplevelsesøkonomien. Oplevelser og eventoplevelser har et transformerende potentiale. De kan, når de er bedst, ændre eventgæstens syn på verden og med lidt held, måske også det aftryk, han eller hun sætter på den. Så valgfaget kan med opgaven om Sustainability Island være med til at farve oplevelsesøkonomien grøn”, siger han.
Læs også: Call to action for grønt samarbejde mellem verdensledere og den maritime industri
Som en del af undervisningsforløbet har der blandt andet været gæsteoplæg med Charlotte Kirk Elkjær, som er Stopover Director for The Ocean Race Aarhus 2023, og Meegan Jones, som siden 2017 har været Sustainability Programme Advisor for The Ocean Race. Meegan Jones er også begejstret for det aarhusianske initiativ:
”Det er fantastisk, at Aarhus som Stopover City skaber et helt nyt fag, som er forankret i The Ocean Races grønne mantra om ’Racing with Purpose’. Og så giver det rigtig god mening at invitere de unge med og tænke deres kreative bidrag ind i udformningen af bæredygtige koncepter og eventdesign”, siger hun.
Generelt er bæredygtighed og virksomhedssamarbejder en vigtig del af læringen hos erhvervsakademiet, understreger Palle Nørgaard.
”På serviceøkonomuddannelsen er vi i gang med at udvikle en håndbog for bæredygtighedsudvikling til praktikanter, som kan skabe en forståelse for, hvordan det bedst kan integreres i den virksomhed, man befinder sig i. Derudover er vi altid interesserede i at lokale virksomheder kan henvende sig og få de studerendes bud på løsninger på bæredygtighedsudfordringer”, siger han.
- HCL