06.04.2020 | Klima, miljø og energi
Slagsmålet om regningen på klimaloven er i fuld gang
Indhold fra partner Hvad er dette?
Klimalov rummer både en ambition om at være foregangsland og et krav om, at det ikke må koste vækst eller arbejdspladser. Slagsmålet om fordelingen af regningen mellem stat og erhvervsliv er i fuld gang, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsanvar
Regeringens klimalov rummer både en ambition om at være foregangsland og et krav om, at det ikke må koste vækst eller arbejdspladser. Opgaven er sendt videre til erhvervslivet, og slagsmålet om fordelingen af regningen mellem stat og erhvervsliv er i fuld gang, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsanvar. (Få 7 dage gratis adgang her)
Det illustreres på bedste vis af forskellige vurderinger af risikoen for lækage, der betyder stigende udledninger af drivhusgasser i udlandet, fordi produktionen i Danmark afgiftsbelastes og derfor lukker eller udflyttes.
Klimarådet og tænketanken Kraka vurderer i deres forslag om CO2-skat henholdsvis, at ”lækageproblematikken i høj grad er adresseret”, og at der er ”fokus på at begrænse omfanget af kulstoflækage.”
Helt modsat mener Aalborg Portland, på baggrund af beregninger fra tænketanken AxcelFuture, at forslagene kan koste dem op mod 1,5 mia. kroner.
Det vil medføre, at cementproduktionen flyttes og øger CO2-udledingerne i udlandet. Både Kraka og Klimarådet foreslår, at indføre et bundfradrag på 80 procent til CO2-intensive virksomheder for at kompensere for lækage, hvis afgiften indføres.
Bundfradraget nedskrives lineært frem mod 2050 for at give virksomhederne tid til at omstille sig. Men det er ikke nok, mener Aalborg Portland.
Læs hele artiken
https://esg.ugebrev.dk/sektioner/politikogsamfundsansvar/slagsmaalet-om-regningen-paa-klimaloven-er-i-fuld-gang/
Prøv gratis Økonomisk Ugebrev Samfundansvar - om ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab:
https://esg.ugebrev.dk/faa-gratis-adgang-i-7-dage-til-oekonomisk-ugebrev-samfundansvar/
Strategi & ledelse

Klimaudsigten for 2022: Direktører udpeger største fremskridt og barrierer på klimaområdet
Økonomisk Ugebrev har spurgt fremtrædende topledere og erhvervsorganisationer om, hvad de ser som de største fremskridt og barrierer på klimaområdet. Ifølge Morten Dyrholm, direktør for marketing, kommunikation og bæredygtighed i Vestas, udgør det nye tyske regeringsgrundlag det største fremskridt på klimafronten i 2021. Ib Enevoldsen, administrerende direktør for Rambøll i Danmark, udpeger derimod den nylige aftale om CO2-fangst som en af årets største landvindinger.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Den amerikanske generalforsamlingssæson er skudt i gang, og flere steder har aktive aktionærer stillet forslag om selskabernes indflydelse på den systemiske racisme i USA.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Investeringschef: Vi fik ingen nævneværdige overordnede klimafremskridt i 2021
Økonomisk Ugebrev har spurgt fremtrædende stemmer i og omkring finanssektoren, hvad de ser som de største fremskridt og barrierer på klimaområdet. Ifølge Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension, er fremskridtene på klimaområdet i 2021 så ubetydelige, at han ikke ønsker at fremhæve nogen. Maria Simonson, chef for Group Societal Impact & Sustainability i Danske Bank, finder derimod, at den finansielle sektor tog et klart skridt fremad, da der i 2021 blev etableret fælles definitioner og standarder for opnåelse af klima-neutralitet, hvoraf flere er forankret i FN-systemet.
Indhold fra partner
Kommunikation

Artikelsamling: EU Sustainable Finance
Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar dækker i et dansk perspektiv løbende EU’s handlingsplan for bæredygtig finansiering (Sustainable Finance) gennem analyser og kritisk journalistik samt undersøger hvad det betyder for sektoren og for EU´s bæredygtige mål.
Indhold fra partner
Kommunikation

Boom i selskaber med ny politik for ansvarlig skattepraksis
Årets Rating af Tax Governance i Danmarks 100 største virksomheder viser stor fremgang – også samlet set på tildelte point på samtlige målepunkter.
Indhold fra partner
Menneskerettigheder

UPDATE: We added more data on Human Rights allegations to the Xklude database.
n this update we added 225 cases on human rights allegations linked in 88 companies.
Indhold fra partner