Slagsmålet om regningen på klimaloven er i fuld gang
Klimalov rummer både en ambition om at være foregangsland og et krav om, at det ikke må koste vækst eller arbejdspladser. Slagsmålet om fordelingen af regningen mellem stat og erhvervsliv er i fuld gang, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsanvar
Regeringens klimalov rummer både en ambition om at være foregangsland og et krav om, at det ikke må koste vækst eller arbejdspladser. Opgaven er sendt videre til erhvervslivet, og slagsmålet om fordelingen af regningen mellem stat og erhvervsliv er i fuld gang, skriver Økonomisk Ugebrev Samfundsanvar. (Få 7 dage gratis adgang her)
Det illustreres på bedste vis af forskellige vurderinger af risikoen for lækage, der betyder stigende udledninger af drivhusgasser i udlandet, fordi produktionen i Danmark afgiftsbelastes og derfor lukker eller udflyttes.
Klimarådet og tænketanken Kraka vurderer i deres forslag om CO2-skat henholdsvis, at ”lækageproblematikken i høj grad er adresseret”, og at der er ”fokus på at begrænse omfanget af kulstoflækage.”
Helt modsat mener Aalborg Portland, på baggrund af beregninger fra tænketanken AxcelFuture, at forslagene kan koste dem op mod 1,5 mia. kroner.
Det vil medføre, at cementproduktionen flyttes og øger CO2-udledingerne i udlandet. Både Kraka og Klimarådet foreslår, at indføre et bundfradrag på 80 procent til CO2-intensive virksomheder for at kompensere for lækage, hvis afgiften indføres.
Bundfradraget nedskrives lineært frem mod 2050 for at give virksomhederne tid til at omstille sig. Men det er ikke nok, mener Aalborg Portland.
Læs hele artiken
https://esg.ugebrev.dk/sektioner/politikogsamfundsansvar/slagsmaalet-om-regningen-paa-klimaloven-er-i-fuld-gang/
Prøv gratis Økonomisk Ugebrev Samfundansvar - om ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab:
https://esg.ugebrev.dk/faa-gratis-adgang-i-7-dage-til-oekonomisk-ugebrev-samfundansvar/