Sociale fremskridt er en bedre målestok end BNP
Der er stor variation i landes evne til at konvertere økonomisk velstand til sociale fremskridt, viser Deloitte-undersøgelse.
Om Social Progress Index
Social Progress Index 2015 er en kortlægning af social velstand i 133 lande foretaget af Deloitte i samarbejde med blandt andre Michael Porter fra Harvard Business School og organisationen Social Progress Imperative.
Undersøgelsen giver et mere nuanceret billede af velstand, idet den ikke blot ser på økonomisk velstand (BNP), men også sociale faktorer som uddannelse, infrastruktur, sundhed, menneskerettigheder og muligheden for den enkelte for at skabe sig et godt liv.
Kilde: Deloitte
Tænker man på et mål for velstanden rundt omkring i verden, tænker de fleste på bruttonationalproduktet, BNP. Men inkluderer man sociale faktorer i analysen, ser billedet faktisk noget anderledes ud.
Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte, som netop har kortlagt sociale fremskridt i 133 lande.
Naturligvis er der en sammenhæng mellem et lands BNP og det sociale klima generelt, men den sammenhæng er mindre tydelig, end vi måske går og tror. Eksempelvis scorer Costa Rica højere på social velstand end Italien, selv om Italiens bruttonationalprodukt er mere end dobbelt så stort. Omvendt har USA et relativt højt BNP, men glider ned ad listen blandt andet på grund af ringe adgang til sundhed, siger partner i Deloitte Anne Mette Christiansen.
Blandt de lande, der er dårligst til at omsætte økonomisk velstand til social fremgang, er generelt de mellemøstlige og afrikanske lande. Omvendt scorer flere latinamerikanske lande højt. Den viden er afgørende for virksomheder, der opererer globalt.
Hvad enten man som virksomhed står for at investere i udlandet, styrke sin leverandørbase eller skærpe sin profil inden for social ansvarlighed, er det afgørende, at man har en bred forståelse af de lande, man har i sigte. Jo bedre man forstår, hvordan sociale fremskridt hænger sammen med økonomisk vækst, des mere værdi får man ud af sine penge, siger Anne Mette Christiansen.
Danmark får en 8. plads på den samlede liste, mens Norge, Sverige og Schweiz udgør top 3.
Download hovedkonklusionerne her
- JKK